Stephane Hessel, indignatul care a cucerit lumea

La cererea cititorilor, am revenit cu varianta completă a articolului din publicația Le Monde, tradus în română de către Mihaela Stan.

Sursa: Le Monde

„E povestea minunată a unui bătrân cumsecade de 93 de ani”, cum îi place lui însuşi să se prezinte. Stéphane Hessel, fost ambasador, fost deportat, fost activist al „Franţei libere”, scriitor şi poet, s-a transformat într-un veritabil globe-trotter.

Astăzi, agenda sa seamănă cu cea a unui şef de stat. În primele două zile ale lunii septembrie se afla în Spania, la Madrid, apoi la Barcelona, pentru conferinţe legate de succesul fenomenal al pamfletului Indignați-vă! Iar tinerii au umplut sălile până la refuz. Pe 11 septembrie, era în Slovenia, pentru comemorarea atentatelor de la World Trade Center, ca şi în urmă cu zece ani, alături de prietenul său Milan Kucan, fostul preşedinte al acestei mici republici prospere. În Slovenia, Dvignite Se! se numără printre primele cinci bestselleruri ale anului. A doua zi, s-a îndreptat spre Scandinavia, pentru lansarea ediţiei suedeze (Säg Ifran!) a scrierii sale.

Cât încă sunt capabil să merg, să vorbesc, să înţeleg ceea ce se întâmplă, consider că trebuie să fiu responsabil. Câtă vreme mai am o influenţă, trebuie să profit de ea”, a explicat Hessel la televiziunea suedeză. „Sunt foarte surprins de felul în care această carte micuţă de 30 de pagini a reuşit să se impună în Franţa, dar şi în Germania, Italia, Spania, Portugalia, Japonia, Coreea de Sud, Canada, Australia, Brazilia, Argentina. Fapt care arată că societatea mondială este interdependentă”, a adăugat el.

Până pe 30 septembrie, Hessel se va afla la New York, pentru a asista la depunerea cererii de aderarea la ONU a Palestinei  – cauză pe care Hessel o susţine – dar şi pentru a promova Time for Outrage, vândută la preţul de 10 dolari (7 euro). Indignaţi-vă! fusese deja tradusă de către săptămânalul britanic de stânga The Nation, în martie, înainte de a fi publicată în toată Anglia. Pentru versiunea americană, Stéphane Hessel a dorit să adauge câteva cuvinte despre guvernanţa mondială, un omagiu lui Benjamin Franklin şi unele explicaţii privind angajamentul său faţă de Palestina, care nu exclude ataşamentul pentru Israel, ceea ce poată părea, de cealaltă parte a Atlanticului, un lucru imposibil.

De la data apariţiei în Franţa, 20 octombrie 2010, ziua când Stéphane Hessel a împlinit 93 de ani, Indignaţi-vă! s-a vândut deja în 2,1 milioane exemplare în Hexagon şi peste un milion de exemplare în restul lumii. Iar ritmul vânzărilor rămâne constant. „Nu există ţară în care să fi înregistrat un eşec, iar motivele succesului diferă de la o ţară la alta”, remarcă Arabella Cruse, agentul care a intermediat vânzarea către ţările scandinave, dar şi către Olanda şi România. În plus, pe oriunde trece Stéphane Hessel, vânzările explodează după discursul său. „Dacă ar fi venit la Amsterdam, aş fi vândut 100 000 de exemplare”, afirmă editorul olandez.

Datorită interesului stârnit de Indignaţi-vă!, şi alte scrieri ale lui Stéphane Hessel se vând ca pâinea caldă. Începând cu Engagez-vous!, o carte de convorbiri cu Stéphane Hessel, apărută în martie la Editura de l’Aube şi care a depăşit deja 100 000 de exemplare vândute. Editurile străine cumpără adesea amândouă cărţile și deja au fost semnate opt contracte pentru traducerea acestei a doua lucrări.

Cu riscul de a ucide găina cu ouă de aur, alte două titluri urmează să apară zilele acestea. În primul rând, la Editura Fayard, Le Chemin de l’espérance, un dialog între Edgar Morin şi Stéphane Hessel, ce se va găsi în librării începând cu 28 septembrie (64 pagini, 5 euro). Cei mai în formă doi nonagenari ai momentului împărtăşesc aceeaşi dorinţă: „Să traseze o cale politică pentru salvarea tuturor”.

Pe 6 octombrie, Libella Maren Sell va publica o nouă biografie a lui Stéphane Hessel, Tous comptes faits ou presque (200 pagini, 18 euro). Proiectul a debutat în primăvara anului 2010, înainte de succesul înregistrat de Indignaţi-vă!, ne explică Maren Sell, care a fost editoarea lui Franz Hessel, tatăl lui Stéphane Hessel. Lucrarea urmăreşte să redea ultimele angajamente şi întâlnirile recente ale diplomatului poet. Ca să justifice avalanşa editorială, Stéphane Hessel a declarat: „Succesul mă obligă”.

Alain Beuve-Méry

34 de versiuni pentru Indignaţi-vă!

Puţine ţări au scăpat neatinse de „valul” Hessel. Totuşi, Rusia, India, ţările arabe nu au manifestat un mare interes. Cât despre Israel, traducerea s-a oprit la citatul: „E insuportabil ca evreii să poată săvârşi ei înşişi crime de război”.

Germania – mai puţin rebelă, dar foarte hesseliană

Cu peste 450 000 de exemplare vândute de la începutul anului, Empőrt Euch! (Indignaţi-vă!) înregistrează un succes remarcabil în Germania, iar editorul său, Ullstein a scos deja 100 000 de exemplare din Engagiert Euch! (Engagez-vous!). Toate ziarele au scris despre Stéphabe Hessel, multe au publicat interviuri cu el. Conferinţele la care a luat parte au impresionat, precum discuţia organizată la Frankfurt de către Daniel Cohn-Bendit între fostul ambasador şi Joschka Fischer pe tema: diplomatul devenit militant şi militantul devenit diplomat.

Succesul e cu atât mai surprinzător cu cât nu există o mişcare a „indignaţilor” în Germania, ţară unde şomajul în rândul tinerilor este unul dintre cele mai scăzute din Europa. Potrivit opiniei lui Christine Heinrich, purtătoarea de cuvânt a editurii, cartea răspunde, totuşi, aşteptărilor multor germani, tineri şi mai puţin tineri, fiind „foarte potrivită pentru dezbaterea publică”.

Alt motiv al succesului din Germania îl constituie faptul că familia lui Hassel e cunoscută de o parte din populaţie. O fi Stéphane Hessel francez, dar s-a născut în Germania (în 1917, la Berlin) unde tatăl său, Franz, a locuit până în 1938. Acesta e cunoscut mai ales ca autor al cărţii Spazieren in Berlin („Hoinărind prin Berlin”), pe care două edituri au republicat-o la începutul anului (una dintre ele cu o prefaţă semnată de Stéphane Hessel).

Erou al Rezistenţei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, francez de origine germană, citându-i cu plăcere în text pe Goethe şi Rilke, evocând Berlinul cu o undă de nostalgie, Stéphane Hessel are totul pentru a fi pe placul germanilor, indignaţi sau nu.

Frédéric Lemaître
(Corespondenţă de la Berlin)

În căutarea editurilor mici

Cerneala de pe contractul cu Albania abia s-a uscat. Cu 33 de cesiuni ale drepturilor în străinătate, se poate spune că Indignaţi-vă! a dat roată lumii şi e prezentă, actualmente, pe cinci continente. Datorită avântului pe care l-a luat mişcarea „indignaţilor”, fondatorii micii edituri Indigène au fost literalmente asaltaţi cu cereri de traducere. Pentru a face o selecţie, s-au bazat pe sprijinul agenţilor instalţi la Paris, dar specializaţi pe zone geografice. Principiul după care s-au ghidat a fost acela de a alege şi în străinătate mici edituri militante, la fel ca Indigène. Principiu respectat în majoritatea cazurilor. În Spania, Grupo Planeta, lider în domeniu, a obţinut drepturile pentru Indignaţi-vă!, inclusiv pentru America Latină, dar s-a angajat să reunească şi să traducă toată opera lui Stéphane Hessel. Lucru uimitor: în Macedonia şi Albania, s-au înfiinţat edituri cu unicul scop de a difuza această lucrare.

Unde merg încasările din drepturile de autor?

Chiar înainte de succesul cu Indignaţi-vă!, Stéphane Hessel îşi exprimase dorinţa de a nu încasa drepturi de autor pentru această carte, vândută în Franţa la preţul de 3 euro.

Noţiunea drepturilor de autor a fost anulată, precizează Jean-Pierre Barou, fondatorul Editurii  Indigène, ceea ce permite distribuirea banilor sub formă de mecenat.” Dar, respectând dorinţa diplomatului, Indigène a făcut donaţii către mai multe organizaţii.

115 000 de euro au mers către Tribunalul Russel pentru Palestina, un tribunal de opinie, fondat în 2009, menit să promoveze pacea şi justiţia în Orientul Apropiat. Printre celelalte organizaţii beneficiare, figurează Collegium international éthique, scientifique et politique, asociaţie înfiinţată în 2002, de către Milan Kucan, pe atunci preşedinte al Sloveniei, şi Michel Rocard, fost prim-ministru al Franţei şi avându-l ca vice-preşedinte pe Stéphane Hessel. Această asociaţie, cu sediul în Franţa, a primit 30 000 de euro. De asemeni, o donaţie de 5 000 de euro a fost acordată asociaţiei Citoyens résistants d’hier et d’aujourd’hui (CRHA), născută din adunările populare de la Glières din 2007 şi 2008 şi care este sprijinită de fostul ambasador.

Cartea de căpătâi pentru spaniolii „indignados”

De la publicarea sa în februarie, Indignados! s-a vândut în peste 430 000 de exemplare în Spania şi continuă să ocupe rafturile librăriilor şi lista cu cele mai bine vândute cărţi. Editura Destino (ce aparţine grupului Planeta) a ajuns la a 9-a reeditare în spaniolă. Dar cartea a fost publicată şi în catalană, bască şi galiciană.

„Nu ne aşteptam la un asemenea succes, mărturiseşte editorul Ramon Perello. Stéphane Hessel e în deplin acord cu sentimentele şi gândurile imensei majorităţi a cetăţenilor, sătui să mai accepte pasivi o societate ce pare să fi renunţat la valorile democratice, atât de importante pentru mulţi spanioli care, în perioada dictaturii franchiste, la fel ca în Franţa din timpul Ocupaţiei, au rezistat şi au grăbit, cum au putut, întoarcerea libertăţilor.” De alfel, prefaţa este semnată de scriitorul Jose Luis Sampedro, în vârstă de 94 de ani, intelectual militant şi personalitate foarte respectată în Spania.

Vânzările au fost deopotrivă impulsionate de mişcarea „indignaţilor”, a cărei denumire îşi are originea chiar în lucrarea lui Stéphane Hessel. Manifestul platformei Democraţia reală azi – ce a dat naştere acestei mişcări cetăţeneşti împotriva dictaturii pieţelor şi a corupţiei politice – se încheia, într-adevăr, cu aceste cuvinte: „Prin urmare, sunt indignat!” Conducătorii mişcării recunosc că citiseră pamfletul lui Stéphane Hessel.

„Populaţia ce resimte, probabil, lipsa unui leadership şi a unor propuneri autentice a stabilit o legătură empatică, s-a identificat imediat cu mesajul, emis de o persoană cu o autoritate morală indiscutabilă”, comentează Ramon Perello.

Sandrine Morel
(Corespondenţă de la Madrid)

Stéphane Hessel

1917, 20 octombrie – Se naşte la Berlin, într-o familie provenind din rândul bancherilor germani. Tatăl său, Franz Hessel, este eseist şi traducător, iar mama a constituit sursa de inspiraţie pentru eroina din romanul Jules şi Jim de Henri-Pierre Roché.

1941 – Se mută la Londra şi lucrează pentru Biroul central de informaţii şi acţiune.

1944 – Este închis în lagărul de la Buchenwald

1948 – Diplomat la ONU, participă la redactarea Declaraţiei universale a drepturilor omului.

1977 – E numit ambasador al Franţei la ONU.

1997 – Publică Danse avec le siècle, prima autobiografie, apărută la Editura Seuil.

2004 – Semnează apelul colectiv al celor mai vechi luptători din Rezistenţă cu prilejul celei de-a şaizecea aniversări a Programului Consiliului naţional al Rezistenţei din 15 martie 1944.

2010 – Pe 20 octombrie, chiar în ziua când împlineşte 93 de ani, apare la Editura Indigène, Indignaţi-vă!.

 

Vânzări

Ţara                             Exemplare vândute                              Data apariţiei

Franţa                              2 100 000                                        octombrie 2010

Germania                            450 000                                          februarie 2011

Spania                                 430 000                                          februarie 2011

Regatul Unit                           9 500                                              martie 2011

Olanda                                  12 000                                                  mai 2011

Portugalia                             10 000                                              martie 2011

Italia                                   120 000                                          februarie 2011

Mexic                                     2 000                                              aprilie 2011

Chile                                       3 000                                             aprilie 2011

Argentina                                5 400                                             aprilie 2011

Brazilia                                   2 000                                         februarie 2011

Uruguay                                     600                                             aprilie 2011

Suedia                                    5 000                                              august 2011

Finlanda                                 1 000                                              august 2011

Polonia                                   1 200                                                mai 2011

Danemarca                             7 200                                            aprilie 2011

Ungaria                                   1 000                                              iunie 2011

Croaţia                                    1 200                                              iunie 2011

Slovenia                                  6 000                                                mai 2011

România                                  2 000                                            martie 2011

Serbia                                      1 500                                              iunie 2011

Bosnia-Herţegovina                   500                                              iunie 2011

Macedonia                                 300                                               iunie 2011

Grecia                                    12 500                                            martie 2011

Turcia                                      8 200                                                 mai 2011

Coreea de Sud                        20 000                                                mai 2011

Australia, Noua Zeelandă        1 100                                                mai 2011

 

În curs de apariţie

Ţară                                 Tiraj anunţat                     Data prevăzută pentru apariţie

Norvegia                             3 000                                                 septembrie 2011

Statele Unite                     50 000                                             20 septembrie 2011

Bulgaria                              1 000                                                   noiembrie 2011

Albania                               1 000                                                  septembrie 2011

Japonia                               6 000                                             20 septembrie 2011

China   30 000   Apariţie compromisă după întâlnirea lui Stéphane Hessel cu Dalai Lama

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *