Susanna Clarke și lumile interioare fantastice BLOGTOUR

Din 5 octombrie am dat startul unor serii de blogtours și instagramtours împreună cu prietenii Nemira, pentru promovarea unor noutăți. Astăzi, 6 octombrie, este ziua în care la noi pe blog v-am pregătit o surpriză despre Piranesi, de Susanna Clarke!

Mai jos un interviu cu scriitoarea. O altă surpriză este că doar astăzi, până la 23:59, puteți folosi pe nemira.ro codul PIRANESI20 pentru a cumpăra cartea pe nemira.ro cu o reducere suplimentară de 20%.

După 15 ani de boală care a ținut-o aproape constant închisă în casă, scriitoarea vine cu un roman care pare o meditație suprarealistă asupra vieții în carantină.

Piranesi s-a lansat internațional pe 15 septembrie, dar și în ARMADA, mult așteptatul roman Piranesi, de Susanna Clarke!

Casa lui Piranesi nu e deloc una obișnuită: are camere infinite, coridoare nesfârșite, pereții sunt ticsiți de mii și mii de statui, toate diferite. Un labirint interior ascunde un ocean: valurile răsună de sub scări, camerele se inundă în câteva secunde.

Dar Piranesi nu se teme. El înțelege valurile și modelul labirintului. Viața lui înseamnă explorarea casei. Doar că nu e singur în casă. Mai există Un Străin care ascunde un secret întunecat.


Piranesi m-a uluit. E o poveste miraculoasă și luminoasă, plină de mister și aventuri într-o lume fantastică, și totodată o meditație profundă despre condiția umană: despre cum e când te simți pierdut și apoi te regăsești.

Madeline Miller

Ce lume fascinantă creează Clarke, ce ritm nebun de dezvăluiri, ce protagonist pur și ce personaje secundare fluide moral, ce frumusețe, ce tensiune, ce final perfect!

David Mitchell

A scrie o carte e ca și când te-ai mișca printr-o casă imaginară. Autorul e singurul locatar și se plimbă din cameră în cameră, alege mobila, corectează imperfecțiunile, adaugă elemente noi. Adesea spațiul îi pare un sanctuar. Alteori e doar consumator de timp și bani sau un spațiu claustrofobic, bântuit de probleme care pot duce la nebunie. Nimeni altcineva nu mai intră în casă până nu se lansează cartea, iar odată ce se întâmplă, autorul ajunge într-un soi de exil: experiența lui de acolo poate fi doar rememorată.

Unele cărți, mai ales romanele, invită cititorii să le locuiască realitățile din nou șii din nou.

Susanna Clarke s-a născut în Nottingham, dar acum locuiește în Derbyshire. În urmă cu câțiva ani a aflat că suferă de o boală care o obosește teribil.

A cumpărat trilogia Stăpânul inelelor și, spune ea, asta a ajutat-o enorm și a decis să încerce să scrie fantasy.

Odată cu succesul imens al cărții Jonathan Strange & Mr. Norrell, Susanna Clarke s-a îmbolnăvit mai rău. Diagnostice diferite, dar aceleași simptome: o oboseală cronică, migene, încețoșarea vederii, fotosensibilitate. O greutate constantă pe umeri și nevoia de a se retrage des în camere întunecate. Uneori agorafobie și anxietate.

Piranesi, cel mai recent roman al scriitoarei, e despre protagonistul omonim care locuiește într-o casă cu o infinitate de camere și niveluri, statui, mistere. Nici măcar nu știe dacă ăsta e sau nu numele său, așa cum nu e conștient că, în lumea noastră, exista un pictor italian faimos pentru pictarea unor închisori imaginare magnifice.

Adesea Piranesi pare o carte despre cum se scrie o carte, holurile nesfârșite ca posibilitățile infinite ale unei forme care încă nu e finalizată. Naratorul ei trăiește într-un soi de visare care îi ascunde trecutul și relația cu Celălalt. Clarke mi-a spus că mediul creat pentru Piranesi o atrage: „Pe de o parte, aici au murit oameni, e un mediu dur și periculos. Dar cu statuile, cu ordinea ei clasicistă și infinitatea de posibilități mie, ca și lui Piranesi, mi se pare fermecătoare.” Pe măsură ce se apropia de finalul cărții, Clarke se temea că se va despărți de o carapace care o ferea de realitatea bolii ei.

Fotografie de Robbie Lawrence

Izolarea, un sentiment devenit deodată extrem de familiar pentru toată planeta e ceva obișnuit pentru Clarke:

Deși îmi trăiesc de mulți ani viața mai mult închisă în casă, până de curând nu mi-am dat seama de apropierea de Piranesi, dintre captivitatea lui și a mea.

Sursa aici.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *