Svetlana Cârstean la Rezidența Literară La Două Bufnițe, ediția 2022

Laureata cu mențiune specială a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură ediția 2022, Slađana Nina Perković, și poeta Svetlana Cârstean sunt invitatele celei de-a treia ediții a Rezidenței Literare La Două Bufnițe de anul acesta, care se va desfășura la Timișoara în luna noiembrie.

Ajunsă anul acesta la cea de-a treia ediție, Rezidența literară La Două Bufnițe este prima rezidența literară din Timișoara și își propune să promoveze creaţia contemporană la nivel național și internaţional prin oferirea unor burse care acoperă cheltuielile de transport, cazare pentru o lună de zile în orașul de pe Bega și onorariu pentru 2 scriitori contemporani, încurajând astfel mobilitatea acestora și susținând proiectele la care lucrează.

Cele două scriitoare invitate anul acesta în rezidență, Slađana Nina Perković și Svetlana Cârstean, vor locui timp de o lună de zile la Timișoara și vor scrie la cărțile pe care le au în pregătire. De asemenea, pe durata programului de rezidență, Librăria independentă La Două Bufnițe va organiza o întâlnire între cele două scriitoare și publicul timișorean.


Svetlana Cârstean s-a născut la Botoșani, în 1969. Pentru volumul său de debut individual, Floarea de menghină (2008), a primit Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut al revistei România literară, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“ și Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. Cu Floarea de menghină a început și aventura suedeză a poeziei Svetlanei Cârstean. Cartea a fost publicată în Suedia în 2013, în traducerea poetei Athena Farrokhzad. În 2015 a lansat volumul Gravitație, tradus și publicat în Norvegia în 2017. În aprilie 2016, împreună cu Athena Farrokhzad, a lansat în Suedia volumul comun Trado (Editura Albert Bonnier, în colaborare cu Editura Rámus). Cartea a apărut în 2016 la Editura Nemira și a primit Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. Traducerea poloneză a fost lansată în iunie 2019. În 2021, Trado a fost publicat în Danemarca și în Norvegia. Tot în 2021, a lansat noul său volum de poezie, Sînt alta (Editura Nemira). Ca jurnalistă, a făcut sute de interviuri cu artiști, navigatori, deschizători de drumuri. Din 2015, Svetlana Cârstean realizează seria de întîlniri și dialoguri Intersecțiile de miercuri.

Slađana Nina Perković (1981) este jurnalistă franco-bosniacă și scriitoare de ficțiune. După ce și-a încheiat studiile în Științe Politice la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, a lucrat în principal pe post de corespondent de știri pentru instituțiile media din fosta Iugoslavie. Articolele ei au fost preluate de mai multe publicații europene, cum ar fi The Guardian. Astăzi, Sladjana este în mare parte dedicată carierei ei de scriitoare. A publicat o colecție de povestiri „Kuhanje” („Gătitul”) și romanul „U jarku” („În șanț”). „U jarku” a fost listat pentru Premiul NIN 2021, Premiul „Meša Selimović” și a fost menționat ca mențiune specială EUPL 2022. Slađana Nina Perković trăiește, lucrează și scrie între Banja Luka și Paris.

Rezidența Literară La Două Bufnițe este organizată de Asociația Culturală La Două Bufnițe și co-finanțat de European Union Prize For Literature.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *