Stăm acasă deja de aproape o lună. Unii dintre noi n-au mai lucrat niciodată la distanță, alții din echipa noastră o făceau în mod recurent, alții chiar tot timpul. Cert e că work from home-ul din perioada asta e un pic (mai mult) diferit. A venit la pachet cu situația pe care o știm cu toții, dar am încercat să ne adaptăm cât mai rapid și ușor. Lucrul de acasă e business as usual, cu note de subsol, așa cum a zis chiar colega noastră, Maria.
Am tot făcut research zilele astea și am povestit cu colegii noștri despre cum lucrează fiecare în parte, așa că am ajuns la o listă de sfaturi pentru cum să lucrăm acasă cât mai eficient și cu optimism. Înainte să începem, un mic behind the scenes de la echipa noastră: pe noi ne-a ajutat tare mult să ținem legătura cu colegii pe Slack, Whatsapp sau Zoom, să ne trimitem măcar o dată pe săptămână poze cu animalele noastre, să împărtășim rețete culinare, cu share-uri de melodii vesele, chill sau dansante, cu recomandări de cărți care să ne scoată din stări mai puțin vesele și alte mesaje drăguțe de dor și susținere.
Am făcut și un album de jurnale de work from home, în care împărtășim cu voi în fiecare luni câte un birou al unui coleg, plus gândurile lui din perioada asta. DISCLAIMER: o să fie fooooarte multe birouri acaparate de patrupezi simpatici 🙂
Tips & tricks să lucrezi de acasă și să-ți păstrezi optimismul
- Do do lists – începe-ți dimineața nu doar cu cafea, dar și cu o listă cu ce ai de făcut în ziua respectivă (și încearcă să te ții de ea)
- Fă-ți o rutină. Oricare ar fi ea și oricare funcționează pentru tine.
- Nu rămâne în pijamale și nu lucra din pat. Oricât de tentant ar părea (am făcut și noi asta la început, dar durerile de spate au început să apară), nu o să mai poți separa job-ul de restul zilei, în care teoretic ar trebui să te relaxezi. După ce îți bei cafeaua de dimineață, îmbracă-te cu ceva casual și confortabil (poate nu chiar un costum sau o rochie, haha)
- Nu îți hrăni anxietatea citind toată ziua știrile. Fă-ți o rutină și din a citi știrile poate doar dimineața și la prânz. Sau dimineața și seara, înainte de a citi sau a te culca. Astfel reușești să te deconectezi un pic de tot ce se întâmplă în jurul nostru.
- Hidratează-te. Ține o sticlă de apă lângă laptop și sigur o să îți fie mai la îndemână să bei apă și să rămâi hidratat.
- Stay focused. Știm că e tentant atunci când primești mesaje de pe toate grupurile, îți scriu toți colegii sau primești mail după mail, dar stai focalizat pe un singur task și du-l până la capăt.
- Începe-ți ziua de lucru citind mail-urile din ziua anterioară. Ia-ți timp de dimineață, înainte să începi lucrul propriu-zis, și citește ce ai mai primit între timp de când ai dat shut down în ziua anterioară. Așa îți faci un plan mental și știi ce vei avea de făcut în următoarele ore, decât să te întrerupi constant cu cititul mail-urilor.
Sigur că mai avem și alte sfaturi care nu țin neapărat de biroul de acasă, cât de viața acasă. Sfaturi care te vor ajuta per total să te simți mai bine.
- Fă sport! Știm, știm, nu tuturor ne place să facem sport. Sigur n-o să desființăm acum obiceiurile noastre de dinainte de perioada asta de stat acasă și nu o să devenim peste noapte persoane care au doar obiceiuri sănătoase (#healthylife), dar sportul chiar ajută. 30 de minute pe zi și o să te scutești de dureri de spate și anxietate. Recomandăm mai ales yoga și streching, poate chiar un pic de alergat cât să te bucuri și de aerul curat. P.S: și dansul intră în categoria sport. Și te mai și binedispune. Go for it, poate chiar dimineața după ce te-ai trezit, înainte de prima cafea și înainte de primul mail citit/trimis.
- Rămâi conectat. Cu prietenii tăi, cu colegii și cu familia. Cu toți oamenii cu care abia aștepți să te vezi la terasă și în concedii după ce putem ieși din nou din case.
- Meditează. Înainte de culcare, încearcă să meditezi și să faci exerciții de respirație pentru câteva minute. Sunt aplicații care să te ajute dacă nu ai mai făcut asta până acum, recomandarea noastră este Calm.
- Citește. După programul de lucru, înainte să începi jobul sau poate chiar în timpul lui, dacă îți permiți o mică pauză de 10-15 minute.
- Devino un minimalist digital. Încearcă să nu stai chiar toooooată ziua pe telefon sau pe laptop. Ia pauze, detașează-te. Știm că e greu când ești toată ziua „închis” cu tehnologia și tentațiile sunt mari, dar relaxează-ți creierul cu alte activități și nu cu scrollul obsesiv și compulsiv.
- Gătește. Profită de timpul ăsta și experimentează în bucătărie. Ți se pare că toată lumea o face și cu toții au devenit brutari și chefs peste noapte, dar gătitul nu doar că e sănătos, dar te și relaxează. Chiar dacă nu te pricepi într-ale gătitului, haha. Sau poate descoperi că ai un talent ascuns, cine știe?
- Începe un club de lectură în doi. Sau participă la cluburi de lectură online. Noi am început 3 cluburi de lectură online pe grupurile de Facebook Young Adult sau Armada, și pe pagina de Facebook/pe Instagram Nemira. Join us!
- Modifică-ți programul. Dacă job-ul îți permite, desigur. Încearcă rutina de lucru a lui Stephen King şi Hemingway – să lucrezi de la 6 dimineaţa până la 14, apoi să folosești după-amiezile pentru sport, gătit, citit. (recomandare de la Ana Nicolau, our girlboss)
- Fă-ți planuri pentru după perioada asta. În ce țară ai vrea să mergi? Ce ai vrea să faci? Pe cine ai vrea să vizitezi? Fă-ți o listă cu toate lucrurile astea, ca să ai something to look forward to.
Tu cum ai completa lista noastră?
Tweet