Update:
Am revenit cu cei 5 câștigători ai unei cărți la alegere de pe Nemira.ro!
Bogdan
Eduard
Bivolaru George-Cristian
Teodor N
Andreea
Vă voi contacta pe adresa de mail pentru detalii. Sincere felicitări!
De asemenea, v-am promis că voi realiza un top al celor mai populari eroi negativi din literatură, conform nominalizărilor din comentariile voastre! Cei mai îndrăgiți 10 antagoniști sunt:
- Hannibal Lecter
- Gollum / Smeagol
- Baronul Harkonnen
- Melania Lupu
- Carrie
- Voldemort
- Contele Dracula
- Heathcliff
- Cathy
- Cardinalul Richelieu
Rar se întâmplă să vizionăm un film și să nu ne atragă atenția cel puțin un personaj care nu ne este deloc pe plac. Să nu mai vorbim despre cele negative, care ne devin antipatice din primele lor minute pe ecran. Însă când vine vorba de literatură și de personajele acestei lumi atât de vaste, devine foarte greu să îmi creez un top al “celor răi”.
Când eram mici și ni se spuneau povești, era întotdeauna simplu să înțelegi lupta dintre Bine și Rău, dintre Lup și Scufiță, dintre Fata cea Bună a Moșului și cea Rea a Babei. Pe măsură ce am crescut și operele ni s-au diversificat, am învățat că nu toate poveștile sunt scrise în alb și negru.
Și cu toate acestea, fiecare dintre noi avem o slăbiciune pentru un astfel de personaj, fie că dispune de o inteligență malefică, este o ființă supranaturală și înfricoșătoare din operele lui Stephen King sau un individ lipsit de umanitate și însetat de putere din operele SF.
S-a mai spus și o voi spune și eu la rândul meu: Este imposibil să nu avem o slăbiciune pentru antagoniștii operelor noastre preferate! Mulți dintre ei ne sunt descriși atât de detaliat încât începem să ne identificăm cu modul lor de a gândi, găsindu-le o justificare chiar și pentru acțiunile lor cele mai îngrozitoare!
Așadar, nu pot să nu îi menționez pe câțiva dintre preferații mei:
- Simpatica bătrânică Melania Lupu și înclinația sa către încălcarea legii;
- Profesorul Moriarty, cel care a dat sens aventurilor lui Sherlock Holmes;
- Regina Cersei Lannister și puterea de care dă dovadă într-o lume dominată de bărbați;
- Computerul HAL 9000 din “2001: Odiseea spațială” și determinarea cu care poate ucide zeci de oameni;
- Minunata Christine a lui Stephen King;
- Carrie, o victimă a puterilor sale!
- Vicleanul Președinte Snow din “Jocurile Foamei”;
- Aducătorul de Carne din “În casa viermelui”, datorită iscusinței cu care poate supraviețui într-o lume subterană.
Care sunt cele mai îndrăgite personaje negative ale voastre?
Sunt sigură că puteți enumera o mulțime de nume și titluri, însă mi-aș dori să ne rezumăm cu toții la un Top 3 al antagoniștilor care aduc “sarea și piperul” în romanele noastre preferate!
De asemenea, avem 5 cărți de dat, câte una pentru fiecare dintre cei 5 cititori ce vor fi aleși câștigători ai acestui concurs!
Deadline-ul de participare este 21 Octombrie 2011, ora 23:59.
Extragerea celor 5 participanți se va realiza prin tragere la sorți iar titlurile sunt la alegerea câștigatorilor, de pe Nemira.ro!
Tweet
Paraipan – din seriile cu Comisarul Moldovan cu Sergiu Nicolaescu
personajul principal din Portocala mecanica
cardinalul Richelieu si Milady Winter din Cei trei muschetari
astia imi vin in minte la ora asta….sunt, desi negativi, personaje fascinante…
1.wolland si Behemoth din”Maestrul si Margareta” al lui Bulgakov
2. Joseph Porta si Wolfgang Creutzfeld(Micutul) din operele lui Sven Hassel
3.Comisarul San-Antonio
Tyrion Lannister-Cantec de ghiata si foc: il urasti la inceput, e vazut din prima clipa oarecum de partea celor rai, dar pe parcurs…mai intai te minunezi cum de inca mai e in viata, incepi sa-i admiri inteligenta, dupa care chiar sa-l indragesti intr-un mod ciudat (categoric in topul personajelor negative pentru mine).
Randall Flagg – Apocalipsa: nu e nevoie de o descriere prea lunga…pur si simplu unul din cele mai infricosatoare personaje negative existente…iti da acea impresie ca nu exista scapare si ca tot ce faci este futil
Jean-Baptiste Grenouille – Parfumul: un personaj deosebit, multi e posibil nici sa nu-l considere negativ, de aceea ma simt nevoit sa punctez: omora tinere fete pentru a le pastra esenta/parfumul. Un tanar sfrijit care se foloseste de o putere la care putini s-au gandit vreodata ca ar putea manipula oameni.
– Milady de Winter din romanele lui Alexandre Dumas
– Doctorul Focleroy din “Vecinul” de Tatiana de Rosnay
– Fausta din ciclul Pardaillan
1. Nikolai Stavroghin din “Demonii”(de Dostoievski)
2. Contesa Bathory (Contesa Sangeroasa, de Codrescu)
3. arhidiaconul catedralei, Claude Frollo (Notre Dame de Paris, de Hugo)
“Pisica neagra” de Edgar Allan Poe- Naratiune la persoana intai, naratorul fiind bineinteles fals. Prezinta prietenia neconditionata dintre pisica sa Pluto si el pana in momentul in care acesta devine alcoolic si incepe sa o supuna la torturi, in cele din urma spanzurand-o de copacul din curte. In casa are loc un incendiu in acea noapte iar dupa ce intreaga casa luase foc, singurul perete care ramasese in picioare a fost cel in care era un desen intruchipand o pisica mare spanzurata de gatul naratorului
“La rascruce de vanturi” de Emly Bronte- Personajul Heathcliff a carui rautate este foarte bine conturata in acest roman. Rautatea sa este sadita din sentimentele de dragoste pentru Catherine si care l-a ranit prin casatoria cu Edgar.
“Ion” de Liviu Rebreanu- Personajul Ion-Setea mistuitoare pt pamant duce inevitabil la dezintegrarea individului si il dezumanizeaza pe Ion care devine o bruta , un om cu sufletul pietrificat.Mandria il orbeste il transforma intr-o fiinta brutala. Obiectul adorat-sapa- este cel care ii aduce moartea.
Subscriu la ideea Ioanei de a face un Top 3 al preferintelor noastre in urma concursului
Hannibal Lector – “Tacerea mieilor”
Lica Samadaul – “Moara cu noroc”
Jack – “Shining”
Baronul Harkonnen – “Dune”
Claude Frollo – “Notre-Dame de Paris”