Unde citim cărţile?

În parc, în metrou, într-o ceainărie/cafenea, în hamac, pe scările facultăţii… locurile Saganpentru citit se găsesc oricând şi oriunde, o carte bună să ai şi este suficient. Totuşi, anumite locuri ne inspiră atunci când ne alegem cărţile.

O ceainărie decorată în stilul hippie mă determină să iau cu mine o carte despre Janis Joplin, despre generaţia Beat sau despre călătoriile în Asia. Un ceai verde, cu aroma de iasomie şi mirodenii mă inspiră să aleg impresiile de călatorie scrise de Un barbar în Asia, Henri Michaux.

Dacă vreau să îmi înfig degetele în nisipul unei veri tarzii, pun în geantă şi Eu, motanulcărţile scrise de Francoise Sagan. La sfârşitul verii, pe malul mării sau într-o cafenea discretă, pe o stradă lăturalnică, proza lui Sagan este îmbietoare, melancolică, spre final, luând o turnură sfâşietoare.

După o zi obositor de banală, pe iarba din parc (unde e voie) sau pe treptele unei clădiri vechi, Eu, motanul, de Natsume Soseki îmi întinde zâmbetele, chiar dacă trebuie să car o geantă puţin mai grea.

Voi unde şi ce anume citiţi? În ce locuri magice vă răpiţi cărţile din bibliotecă?

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *