Editurile şi îngerii lor

Am făcut acest blog cu intenţia de a discuta despre cărţi. Dacă NemiraBooks e un site dedicat cititorilor, Blogul Nemira a fost gândit ca spaţiul de dialog între „insideri” şi cititori. Cu toate acestea, în lumea editorială există o categorie de oameni care nu se bucură întotdeauna aşa cum ar trebui de atenţia şi recunoaşterea noastră.

Colaboratorii editurilor, fie că sunt traducători, coordonatori de colecţie, redactori, ilustratori etc., sunt fiinţe ale intervalului, nici înăuntrul unei edituri, nici în afara ei, dar fără de care domeniul editorial nu ar putea funcţiona. Prezenţa lor, întotdeauna discretă, e esenţială şi de nepreţuit.

Ca fiinţe ale intervalului, propun să-i numim „îngeri păzitori ai cărţilor”. Deşi poate suna un pic pompos (sau prea romantic), ideea traducătorului ca înger nu este cu totul inedită, iar eu aici nu fac decât să o duc mai departe. (PS: există şi categoria “îngerilor căzuţi” ai cărţii, dar despre ei nu discutăm aici.) Şi cum cărţile sunt făcute din două ingrediente principale, muncă şi pasiune, am vrut să creăm o rubrică specială în care aceste fiinţele angelice să ne dezvăluie câte puţin din magia efortului intelectual topit în pasiune. Rubrica se va numi “guest post” şi îi va invita pe colaboratorii noştri de marcă să vorbească despre muncile, pasiunile şi biografia lor intelectuală.

Prima astfel de invitaţie priveşte un eveniment de excepţie în colecţia Nautilus. În această toamnă vor fi publicate primele două volume din legendara Saga Heechee de Frederik Pohl: Poarta şi Dincolo de orizontul albastru. Recenzii se găsesc nenumărate online. Încă una din partea noastră ar fi fost plicticoasă şi superfluă. Astfel încât, l-am rugat pe Mihai-Dan Pavelescu să ne scrie câteva cuvinte. De preferinţă, discuţia despre carte s-ar fi încadrat (pierdut?) în biografia personală. Ce am primit a fost mult mai mult decât am fi sperat. Vă las în compania „îngerului”. (Vezi mai jos)

22 Commentarii

  1. voicunike 23/10/2008 Reply
  2. Jen 23/10/2008 Reply
  3. Vlad Puescu 24/10/2008 Reply
  4. Silviu Toma 24/10/2008 Reply
  5. Vero 24/10/2008 Reply
  6. A.P. 27/10/2008 Reply
  7. hnu 28/10/2008 Reply
  8. IB 28/10/2008 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *