URZEALA TRONURILOR – Aniversarea de Fier.

Seria Cântec de gheață și foc, de George R.R. Martin, este, cu siguranță, cea mai populară și cea mai cunoscută serie fantasy din întreaga lume la acest moment.

Pe 17 aprilie 2021 se fac 10 ani de la primul episod din serialul Urzeala Tronurilor, realizat de HBO, un moment care a marcat o nouă epocă în televiziune și o nouă etapă de popularitate și pentru seria de cărți.

Lansată în 1996, cu primul volum care îi dă titlul, seria lui Martin are o povestea foarte spectaculoasă pentru piața de carte mondială, la fel de plină de întorsături neașteptate de situație sau de momente de suspans precum  în povestea din paginile cărții.

Deși George R.R. Martin era un scriitor consacrat pe zona de science fiction & fantasy, avea la momentul lui 1996 un public fidel numeros, dar nu mainstream. De aceea, primul volum nu a fost un hit din prima. La acel moment, nici campaniile de popularizare și marketingul de carte nu atingeau nici pe departe cotele de acum, așa că Urzeala risca să fie doar o carte interesantă, gândită de autor ca trilogie initial, știută doar de cei câțiva aleși care dădeau peste ea.

Însă cei care au dat într-adevăr peste ea au fost atât de cuceriți, încât, de la cititori normali până la librari, cu toții au făcut atât de mult lobby pentru serie încât vânzările pentru volumele următoare au șocat pe toată lumea. Deja se construia un fanbase adevărat. A patra carte a fost deja un succes răsunător după toate calculele, ajungând pe New York Times bestseller list, ceea ce însemna că Urzeala ieșise demult din zona cititorilor dedicați science fiction și ajunsese în mainstream, la mult, mult mai mulți cititori. Interesul pentru serie a crescut exponențial, primele volume s-au vândut în milioane de exemplare: în 2011 se vânduseră 4.5 milioane de cărți.

2011 e un an important pentru că atunci Urzeala tronurilor ajunge cu adevărat în atenția întregii lumi odată cu lansarea serialului cu același nume pe HBO. Aducând deci mulți alți cititori către serie dintre cei care s-au uitat doar la serial și confirmând totodată milioanele de fani care deja adorau seria și acum urmăreau ecranizarea cu enorme speranțe.

Acest grup de fani hard core ai seriei creaseră deja o adevărată mitologie în jurul seriei și au ajutat enorm la promovarea ei. Povestea gândită de Martin avea oricum toate ingredientele unui hit în format de televiziune: o lume în care NICIUN personaj nu are supraviețuirea garantată indiferent cât  de îndrăgit este, rivalități între regi, lupte, un strop de magie, amoruri interzise și acel element care te face să dai pagină după pagină sau să treci de la episod la episod: suspansul, necunoscutul, ce se va întâmpla mai departe?

Un fenomen inedit a fost diferențierea între comunitatea cititorilor care știau dinainte ce se va întâmpla (în mare parte, deși serialul evident că schimbă și adaptează unele detalii) și ceilalți, care urmăreau doar serialul. Probabil definiția SPOILERULUI vine cu adevărat din acei ani în care toată lumea urmărea cu sufletul la gură serialul și încerca să evite să afle dinainte de la cei care citiseră cărțile. Pe de altă parte, frustrarea asta a spectatorilor a sporit enorm interesul pentru cărți: oamenii își doreau să citească povestea cu infinit mai multe detalii decât putea cuprinde serialul și totodată să fie în cercul luminat al celor care „știu ce urmează să se întâmple”. Social media exploda în ziua de după fiecare episod nou de comentarii ale spectatorilor șocați de evenimente sau de fanii cărților care aveau de comentat absența sau schimbarea unor detalii. Și așa s-a țesut o pânză extrem de bine legată între cărți și serial – cu un un zumzet online constant și tot mai zgomotos privind diferențe și asemănări.

Un alt mare farmec al seriei și care s-a răsfrânt și asupra serialului și l-a făcut atât de vizionat este galeria de personaje memorabile. Sunt multe seriale cu personaje aflate la granița între eroi și antieroi, dar personajele lui Martin au un fel aparte de a se face „neplăcute”. Și tocmai atracția asta a cititorilor către figuri imorale sau violente a transformat seria și serialul în GUILTY PLEASURE. Tyrion e poate unul dintre exemplele cele mai concludente. You either hate him or adore him.

Până în aprilie 2019, cifrele oficiale spun că seria Urzeala tronurilor a vândut peste 90 de milioane de exemplare în întreaga lume. Serialul a bătut la rândul lui an de an recorduri de vizionare, iar ultimul sezon apărut în 2019 a iscat unele dintre cele mai virale dezbateri din istoria rețelelor sociale. Mai ales că ultimul sezon  închidea povestea într-un mod imaginat de scenariști, neconfirmat de George R.R. Martin care încă nu a publicat ultimul volum din serie.  Serialul a bătut orice recorduri de televiziune, cu un total de vizionări care a crescut exponențial de la an la an, ajungând până la 38 de milioane de vizionări pentru ultimul sezon. Asta arată că an de an tot mai mulți oameni au auzit de fenomen, le-a stârnit interesul și au recuperat sezoanele precedente până au ajuns la zi.

Seria și serialul Urzeala tronurilor nu sunt simple lecturi și vizionări: sunt experiențe. Sunt fenomene culturale globale contemporane care reprezintă puncte comune între cineva din Islanda și cineva din Coreea.  Sunt produse culturale care au schimbat lumea și mediul în care au apărut, bătând orice recorduri, devenind puncte de conversație între sute de mii de oameni, stârnind pasiuni, certuri, dezbateri, per total o întreagă rețea de emoții și idei.

La 10 ani de la lansarea serialului de televiziune și boom-ul seriei de cărți, mii de oameni continuă să descopere această poveste, s-o împărtășească cu cei dragi sau cu străini care devin prieteni în comuniunea fandomului. Sau care pur și simplu vor să experimenteze ei înșiși fenomenul GoT.

Dacă nu ești deja unul dintre ei, atunci Aniversarea de Fier e momentul perfect să îți oferi o experiență de neuitat în combinația perfectă: începe seria, citește primul volum, apoi urmărește primul sezon, intră pe HBO și descoperă activările speciale o lună întreagă (cu materiale inedite de la filmări), apoi treci la următorul volum, la următorul sezon și tot așa.

Toată povestea senzațională de mai sus e un indiciu că s-ar putea să fii about to take the ride of your life!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *