Ghidul Nemira pentru cadouri de pus sub brad

Coji de portocală și praf de scorțișoară. Șosete desperecheate, Secret Santa și beteală colorată. Prăjituri și fursecuri, bomboane și acadele, cozonaci și plăcinta bunicii. Gustul copilăriei. Tradiții vechi și noi. Scrisori și bilețele secrete, mesaje ce își așteaptă (poate) de la începutul anului destinatarul. Conuri de brad, promisiunea unui vâsc timid și ace fragile de brad, ușor de spulberat cu un singur pas greșit.

Ne strângem în jurul bradului, cu brațele pline de daruri. Îi urmărim pe cei mici cum desfac cu nerăbdare pachetele, ascultăm cu nostalgie playlistul „clasic” de sărbători, ne asigurăm că pisicile stau departe de globuri și ne întrebăm dacă scrisoarea noastră către Nikolas și Bufnița Nemi a ajuns la destinație.

Nemira_Crăciun_recomandări

Fără ajutorul lor, fără sfaturile primite și Ghidul atent pregătit, nu am fi reușit să găsim cadourile perfecte. În Elfhelm nimeni nu doarme. „Munca” prietenilor Crăciunului continuă și după sărbători: cadouri returnate (of, dacă toți ar anunța când își schimbă adresa), jucării „accidentate”, ce au fost trimise de urgență la Atelierul de Reparat, scrisori de mulțumire, colete secrete pentru Moș Crăciun (am înțeles că a primit ultimele romane scrise de Matt Haig, dar este un zvon răspândit de Bufnița Nemi), dubluri (din nou, cum să ghicească spiridușii ce îți cumperi cu câteva ore înainte de Crăciun?) și liste de dorințe (pentru 2019, deși câțiva copii așteaptă daruri și pe 31, ca să înceapă anul cu un motiv în plus de bucurie).

Când Bufnița Nemi a venit în vizită la Nikolas și i-a propus să lucreze împreună la Ghidul Nemira pentru cadouri de pus sub brad… ne-am temut. Elfii au o reputație „nefavorabilă” când vine vorba de farse și sabotaje: dacă ar fi transformat Ghidul într-o carte de bucate sau un calendar cu troli? Din fericire, după ce Neîmblânziții și Făpturile din Subpământ și-au unit forțele și i-au păzit pe Bufnița Nemi și Nikolas, Ghidul a fost finalizat la timp, iar acum îl putem împărți cu toți cititorii!

Ghidul cuprinde două anexe: HO HO HO și BU-HU-HU!

Atenție: anexele trebuie luate FOARTE în serios.

Anexa HO HO HO ne oferă câteva sfaturi neprețuite:

  1. Adevărata magie a Crăciunului este magia dăruirii.
  2. Nu poți da greș cu ciocolată, cafea și ceai! Sau cu cărți, desigur.
  3. Cănile trebuie să fie împachetate cu grijă și (obligatoriu!!!) să fie cu mesaje amuzante sau de suflet.
  4. Mai multe cadouri mici > Un cadou mare.
  5. Cărțile sunt daruri oferite „din suflet” și pot înlocui un mesaj sau un gest.
  6. Ai grijă să nu îți lași pisica să îți devoreze hârtia de împachetat. Avem dovezi din surse sigure că pisicile vor să acapareze Crăciunul. (Psssst: ai grijă și la pomul de Crăciun…)
  7. Încearcă anul ăsta Jolabokaflod, tradiția de Crăciun a islandezilor: 1. Oferă cărți cadou. 2. Citește!
  8. Renii sunt cei mai leneși curieri. Nu apelați la ei în perioada sărbătorilor.

 

Anexa BU-HU-HU  e un pic mai pragmatică și ne oferă câteva idei de cadouri pentru cei dragi:

  • Pentru cei care iubesc poveștile de Crăciun și care au făcut deja petiție la Moș să extindă Crăciunul pe tot anul

O zi de decembrie – Povestea pe care TREBUIE să o citești în decembrie. Într-o zi de decembrie, printr-o ninsoare puternică, Laurie îl zărește din autobuz pe EL. Petrece un an de zile căutându-l, până când cea mai bună prietenă a ei îi face cunoștință cu el, băiatul din autobuz, la petrecerea de Crăciun, prezentându-l ca iubitul ei. 

Eu și Moș Crăciun, de Matt Haig, al treilea roman din cea mai îndrăgită serie de povești de Crăciun pentru copii. Vizităm școala elfilor și protejăm Elfhelm de Iepurașul de Paște și de armata lui de iepuri!

Poveste muzicală de Crăciun, de Cristina Andone, un volum care cuprinde trei povești minunate: „Uvertura fulgilor curioși”, „Când vine Moșul?” și „Dimineața de Crăciun”. Poveștile își propun să-i familiarizeze pe cei mici cu universul muzicii clasice, îmbinând frumusețea textului cu armonia sunetelor.

Crăciunul în cele mai frumoase povestiri – Opreşte timpul în loc, dragă cititorule, şi citeşte cartea unei sărbători pentru a cărei magie depun mărturie, printre alţii, Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde sau Arthur Conan Doyle!

articol_nemira_Crăciun

  • Pentru cei ambițioși care cred în visele lor și care citesc non-fiction

Femei în știință, de Rachel Ignotofsky, o carte educativă și minunat ilustrată, care aduce în prim-plan contribuțiile a 50 de femei notabile în domeniul ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii (STEM), din Antichitate şi până azi.

Câteva motive să iubești viața –  Emoţionantă, amuzantă şi, în cele din urmă, optimistă, cartea lui Matt Haig depăşeşte graniţele memoir-ului sau ale volumelor self-help, devenind o pledoarie pentru a trăi mai frumos şi, mai ales, pentru a ne ajută să găsim câteva motive bune că să iubim viaţă.

Păcatul originar, de Anthony Quinn, emoționanta și ampla confesiune a actorului care a cucerit lumea, lectura obligatorie pentru oricine vrea să afle prețul creației.

 

  • Pentru adolescenții rebeli cărora le plac YA-urile sau pe care încerci să-i convingi că cititul e cea mai mișto „rebeliune” pe care ar trebui să o facă în liceu

Frăția Corbilor, de Maggie Stiefvater, un thriller neogotic cu acțiunea bine ritmată, despre un grup de cinci adolescenți în căutarea meridianelor energetice pe tărâmul supranaturalului! Copaci care vorbesc latina, păduri bântuite, fantome și desene misterioase.

De veghe între lumi, de Marisha Pessl – Din cinci prieteni, doar unul poate supraviețui.  Un bărbat misterios le bate la uşă şi îi anunţă inimaginabilul: pentru ei timpul s-a oprit. Pentru că lucrurile să revină la normal, trebuie să-şi retrăiască cele mai traumatice amintiri şi să ia o hotărâre imposibilă.

 

  • Pentru acei bibliofili pe care îi vezi mereu cu cartea de ficțiune în față

Un gentleman la Moscova, de Amor Towles, povestea cuceritoare a unui învins care, paradoxal, învinge dezumanizarea fără să iasă dintr-un hotel.

O logodnă foarte lungă, de Sebastien Japrisot. Fermitate şi fragilitate, acţiune şi aşteptare în destinul unei eroine greu de uitat şi într-un roman care coboară în adâncimile sufletului.

 

  • Pentru pasionatele de cărți romantice

Ultimul tren spre Istanbul, de Ayse Kulin. De la Ankara la Paris, Cairo şi Berlin, romanul este o cuceritoare poveste de dragoste şi o lecţie despre cum să-ţi urmezi propriul drum.

Înainte de ploi, de Dinah Jefferies – Un roman fascinant, care duce cititorii în vremea când Imperiul Britanic încă influenţa puternic India, cu amestecul ei de tradiţii, obiceiuri, locuri seducătoare şi festivaluri pline de culoare.

 

  • Pentru cei care vor să își finalizeze challenge-ul Goodreads și mai au nevoie de doar câteva cărți bune, dar scurte/care se citesc repede

Un cal într-o mare de lebede, de Raluca Nagy. O studentă la Londra, o boală ciudată, o poveste amoroasă licată și o familie disfuncțională. Raluca Nagy a primit Premiul pentru Debut în Proză pentru „Un cal într-o mare de lebede” la Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei.

Noaptea dintre lumi, de Irina Georgescu Groza –  Fantastica aventură a unei adolescenţe călăuzite de o fiinţă misterioasă. Un roman în care predomină realismul magic și pe care nu-l vei putea lăsa din mâini.

Câteva motive să iubești viața sau Femei în știință, de care îți ziceam și mai sus.

 

  • Pentru copiii de peste 7-8 ani, cărora le place să evadeze în alte lumi

Un vultur în zăpadă, de Michael Morpurgo, un nou bestseller de la un povestitor fascinant și un roman inspirat din povestea adevărată a unui bărbat care ar fi putut să împiedice izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mircea cel Bătrân și Școala Scutierilor, de Simona Antonescu și Alexa Udriște, al 4-lea volum din Istoria povestită copiilor, o serie de romane pentru copenite să-i familiarizeze cu istoria României. De data aceasta, gemenii Călin și Ilinca ajung în anul 1395, la Curtea de Argeș, unde îl vor întâlni pe domnitorul Tării Românești. Dacă nu au citit și celelalte serii, le recomandăm cu drag.

Dacă mai ai nevoie și de alte recomandări sau sfaturi personalizate, scrie-ne un mesaj pe Facebook sau Instagram și spiridușii editurii îți vor da o mână un link de ajutor!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *