Urzeala Tronurilor: între violență gratuită și prea mult sex

G.R.R. Martin - Cantec de gheata si focCele mai întâlnite scene din Urzeala Tronurilor sunt cele de nuditate şi sex. Cea mai recentă dezbatere în rândul criticilor este dacă sexualitatea gratuită din film este mai supărătoare decât violenţa nejustificată.

De exemplu, în serialul realizat după cărţile din Saga Cântec de Gheaţă şi Foc, de G. R. R. Martin, violul este o tactică legitimă prin care conducătorii de sex masculin îşi stabilizează domnia.

În Washington Post, Anna Holmes spune că erotismul bizar al filmului umbreşte sau distrage atenţia de la povestea reală, așa cum apare ea în carte. Ea spune că bărbaţii din film se luptă mai rar, pe când femeile sunt mai mereu dezbrăcate. Aproape de fiecare dată când vezi o actriţă îmbrăcată într-o rochie cu nasturi, cu siguranţă urmează să renunţe la ea.

Mo Ryan, de la Huffington Post, spune că: Uneori, Urzeala Tronurilor foloseşte scene sexuale pentru a evidenţia caracterele personajelor. Se arată femei goale atât de des pentru că… se poate!

Este supărător faptul că în film există mai multe scene de sex decât decapitări?

Plângerile care se aduc sunt datorate faptului că sexul nu se regăseşte în povestea filmului. Spre deosebire de primul sezon, în cel de-al doilea liniile dintre sexualitate şi violenţă s-au estompat. Scenele de sex au devenit lipsite de farmec şi gratuite. Un exemplu de scenă gratuită de sex care încetineşte derularea acţiunii este aceea dintre Cersei şi Jaime, din primul episod. Sexul pare a fi lider în industria din Westeros.

Urzeala Tronurilor atinge subiecte importante din politică, guvernare şi societate. Tocmai de aceea ar fi mai bine dacă intriga poveştii din serial nu s-ar învârti atât de mult în jurul violenţei şi sexului. George Martin prezintă o lume unde violul este unul dintre instrumentele de război, însă scenele de violență din cărțile sale au sens, sunt parte a desfășurării acțiunii.

1 Comentariu

  1. tywin 08/05/2012 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *