Ai verificat echipamentul și ai împachetat proviziile. Te gândești cu nerăbdare la vacanță și aproape că poți simți gustul libertății. Aerul rece și tăios de munte, vântul aspru și soarele arzător, pământul ce îți păstrează urma pașilor chiar și după câteva zile, natura ce te provoacă să o (re)descoperi și să îți încarci bateriile la sute de kilometri distanță de zgomotele și problemele orașului.
Dar, înainte să pleci într-o nouă aventură și să îți testezi limitele, Bear Grylls, Cercetaș-șef în Marea Britanie, a întocmit un ghid complet de explorare și supraviețuire: Viața în sălbăticie, un must read pentru viitori cercetași, exploratori și nu numai! Echipamentul nu te poate ajuta în orice situație și trebuie să înveți tainele improvizației, ce poți să faci când nu ai uneltele necesare la îndemână, cum să te ferești de pericole și să eviți capcane, chiar și ce exerciții fizice sunt recomandate de către specialiști înainte de o drumeție.
Adevărul este că nu e nevoie să fii într-o expediţie în Antarctica pentru a te trezi într-o situaţie de supravieţuire. Se poate întâmpla și în curtea casei. Dacă ai câteva cunoștinţe simple și logice, de exemplu, cum să faci câteva noduri sau să folosești anumite materiale pentru adăposturi, foc și frânghii, poţi să te scutești de multe necazuri!
Tips & Tricks
- Încălțămintea.
Un proverb vechi spune că „Soldatul e pe cât de bune îi sunt picioarele”. Așa și este. Dacă nu plănuiești să alergi foarte mult pe durata drumeției, renunță la încălțămintea sport, indiferent cât de bine arată. Absoarbe umezeala și îți va irita pielea. Optează pentru o pereche de ghete solide, de calitate, cu aproximativ o jumătate de număr mai mare. Dacă ghetele sunt noi și purtate rar, pentru a evita crampele musculare și situațiile neplăcute, Grylls recomandă un truc foarte simplu: încălță ghetele noi, alege șosetele pe care le vei purta cel mai des în drumeție, leagă-ți bine șireturile și stai câteva minute cu picioarele într-un vas cu apă. Apoi, mergi până ghetele se usucă: pielea se modelează pe picioarele tale și încălțările devin mai ușor de purtat. Altfel, vei păți ca și Grylls în timpul unui antrenament de bază în Legiunea Străină în nordul Africii. Și nu, nu îți vom povesti aici întâmplarea.
- Rucsacul.
Nimeni nu îți poate impune ce să iei cu tine într-o drumeție, dar, în loc să îți iei iPod-ul, nu ar fi mai bine să asculți cântecul păsărilor? Cel mai important lucru: rucsacul trebuie să fie cât mai ușor: dacă în primele ore greutatea lui nu constituie o problemă, după zeci de kilometri situația se va schimba. Drastic. Nu uita: nu trebuie să depășească un sfert din greutatea ta și este recomandat să nu-l dai jos în pauzele scurte.
Ce nu ar trebui să îți lipsească? O trusă de prim ajutor, un sac de dormit, un cort, cameră foto, ustensile de gătit, haine impermeabile, jacheta impermeabilă, hrană uscată, apă, iască, unelte pentru foc și cuțite/toporiști/fierăstraie. Da, par foarte multe lucruri, însă dacă le aranjezi astfel încât să fie bine echilibrate și „profiți” de buzunarele laterale, numărul grijilor și problemelor tale va scădea la jumătate.
- Cort sau prelată?
Chiar dacă hainele sunt prima linie de apărare împotriva forțelor naturii, când se înnoptează… vei avea nevoie de ceva mai solid. Cortul de munte tip dom este bun la toate, și, ca și restul corturilor moderne, este foarte ușor. Dacă greutatea nu constituie o problemă, optează pentru un cort cu destul spațiu în interior. Asigură-te că măcar o persoană știe cum să monteze cortul, altfel vacanța o să fie cu mult mai scurtă (și mai neplăcută).
Față de cort, prelata are câteva avantaje: este mai ușor de cărat, se usucă și se montează repede, nu ești învăluit în pânză și simți că ești în aer liber. Adevărat, nu ține țânțarii la distanță, dar poți rezolva această neplăcere printr-un foc. Stai… știi să faci focul, nu?
- Focul.
În Survivor, majoritatea concurenților nu știu să aprindă focul. Vin să petreacă 39 de zile pe o insulă pustie, însă sunt nepregătiți și trăiesc cu speranța că altcineva se va ocupa de acest „neînsemnat” amănunt. Bear Grylls refuză să te trimită în drumeție nepregătit. Fie că îți place, fie că nu (promitem că te vei distra), vei pregăti terenul pentru foc, curățindu-l de tot ce ar putea arde, frunze, iarbă uscată, crengi uscate. Dacă pământul este ud, construiește o bază de lemn viu. Dacă vântul bate prea tare, sapă o groapă. Niciun scenariu nu este imposibil și mereu se găsesc soluții. Nu uita: când aprinzi focul, tu deții controlul.
După ce ai amenajat terenul, e timpul să strângi materiale: iască, rășină de pin, vreascuri. Învață să recunoști tipurile de copaci și nu folosi parafină, benzină sau alcool metilic pentru a aprinde un foc de tabără. Sunt periculoase și nu ai nevoie de ele. Acum, cea mai complicată decizie: ce fel de foc este cel mai potrivit? Focul piramidă, focul în stea sau focul tip grătar? Dacă nu ai exemplarul tău din Viața în sălbăticie la îndemână, poți oricând să ne vizitezi la Librăria Nemira Magheru și să recitești sfaturile lui Grylls. Nu este nicio rușine dacă ai uitat o parte din informații: ghidul „minune” te salvează (aproape) din orice situație!
Secretele lui Bear Grylls
Dacă nu găsești iască naturală, folosește cuţitul pentru a coji lemnul de pe un buștean mai mare și tăie-l în bucăţi nu mai mici de un chibrit.
Nu arunca așchiile care sar când tai lemne. Sunt bune la aprins focul ușor.
Iasca e ușoară și nu ocupă prea mult spaţiu. Dacă găsești iască bună când ieși în natură, o pui într-un buzunar uscat. Dacă plouă mai târziu, vei avea iască bună cu care să faci focul.
Sunt două moduri simple de a-ți da seama din ce parte bate vântul. Aruncă praf sau iarbă uscată în aer și vezi cum se așterne pe pământ.
Este un aspect ciudat al fizicii, dar cu cât ești la înălţime mai mare, cu atât durează mai mult ca apa să se încălzească și să ucidă paraziţii și bacteriile. Dacă ajungi la altitudine foarte mare, nu încerca să fierbi apa decât dacă este absolut necesar – durează prea mult și consumă combustibilul preţios.
Tweet