De câte ori nu am auzit expresia ”a fi Zen”, tradusă la nivel conversațional prin ”a fi calm”, ”a fi împăcat”, ”a fi mulțumit”? De câte ori nu i-am invidiat pe acei oameni care întâmpină un moment de criză cu o seninătate parcă numai de ei știută, cu o forță lăuntrică ce parcă iradiză din ei și îi învăluie ca o aură? De câte ori nu am trăit clipe de agitație sufletească, de panică, poate, de teamă sau de discomfort generalizat? De câte ori nu ne-am dorit să ”fim mai Zen” în loc să ne consumăm toate resursele psihice și să ne facem astfel, mai rău?
Arta fericirii? Ați putea zâmbi amar, gândindu-vă că puțini sunt acei norocoși care ajung să experiențieze acest deziderat profund uman și etern. Să îți făurești propria fericire poate fi o idee bună numai în teorie, un ideal ce necesită un efort intens, sau numai un îndemn, rațional în sinea lui, dar imposibil de urmat într-o lume supusă clipă de clipă bombardamentului factorilor stresori care ne amenință toate aspectele vieții pragmatice, cu atât mai mult pe a celei spirituale.
Și totuși, Chris Prentiss, co-fondatorul unuia dintre cele mai mari și mai revoluționare centre de tratare a dependențelor din lume, specialist de renume mondial în abordarea alcoolismului și adicției de substanțe, autor a numeroase volume de auto-dezvoltare, ne oferă o posibilă soluție la problema găsirii propriului echilibru și a căii prin care putem să devenim cu adevărat fericiți prin mijloace proprii psihicului nostru.
Volumul Zen și arta fericirii nu este un compendiu de maxime și cugetări orientale, de pilde posibil a fi interpretate după bunul plac sau de povețe pline de înțelepciune, dar vetuste. Pornind de la niște percepte de origine și cultură orientale, Chris Prentiss nu uită că se adresează omului secolului XXI, așadar împletește elemente de filozofie și spiritualitate cu elemente de psihologie modernă, bazată pe date științifice, și cu exemple din experiența lui personală.
Concis, intens la nivel ideatic, cu un limbaj deloc prețios, dar perfect ales pentru a își transmite mesajul, volumul conține citatele unor oameni de o infinită înțelepciune, de la călugări din vremuri apuse până la figuri culturale care au influențat istoria universală.
Mesajul recurent pe care cartea îl transmite este unul despre universalitate, despre găsirea mulțumirii în cele mai mici și aparent nesemnificative dintre evenimente, de a comunica dincolo de cuvinte și de a căuta și găsi sensul tuturor lucrurilor, chiar și a celor negative.
Citește mai mult pe mayra.ro
Autor: Andreea Sterea
Tweet