Luna aceasta sărbătorim Aniversarea de Fier – 10 ani de la primul episod din Urzeala Tronurilor pe HBO, moment care a marcat o creștere a curiozității pentru cărțile lui George R.R. Martin.
Poate niciun alt duet carte-film/serial nu a stârnit atâtea discuții, pasiuni, controverse precum acesta dintre saga lui Martin și serialul realizat de HBO. Povestea în sine este atât de pasionantă, de plină de neprevăzut și de dură pe alocuri, încât ambele tabere, cititori și spectatori, au avut parte de experiențe ca de carusel, emoții la finalul fiecărui episod/capitol, emoții pentru personajele preferate căci nimeni nu era „în siguranță”, diferențe între carte și film etc.
Odată cu Aniversarea de fier le propunem celor care încă nu au citit cărțile și nu au văzut serialul EXPERIENȚA COMPLETĂ. Iată și zece motive pentru care această aventură care a fascinat zeci de milioane de fani în toată lumea merită trăită din plin.
Povestea – istorie și politică:
Martin spune că s-a inspirat din istoria caselor regale engleze, plină de trădări, răsturnări de situație, otrăviri, amoruri interzise. Și într-adevăr, Urzeala Tronurilor urmărește conflictele dintre câteva case importante ale Westerosului, cu istorii seculare în spate. Fiecare familie domnește peste un teritoriu, dar adesea granițele influenței sunt motive de dispută, ranchiună, ură, asasinate. Și probabil niciunul atât de relevant pentru poveste ca cel dintre casa Stark și casa Lannister, prima are domnește pe tărâmul iernii, la granița cu un inamic mortal, a doua care domnește peste capitală, cu mai mulți bani și forțe armate ca oricare alta.
Lumea – cea mai convingătoare construcție :
Westerosul este un ținut imposibil de cuprins dintr-o singură privire, care ascunde o istorie plină de magie întunecată, dragoni și morți-vii. De la regatele luminoase, aproape mediteranene și până la cele înzăpezite, Westerosul ascunde o lume în pericol de extincție din cauza conflictelor politice.
Personajele sunt cele mai importante:
Probabil unul dintre cele mai puternice cârlige pentru cărți și serial, galeria de personaje e impresionantă. În cărți, povestea e spusă în fiecare capitol din perspectiva altui personaj, principal sau secundar, ceea ce duce la un puzzle plin de suspans. Personajele cresc, evoluează, se schimbă, și, foarte important, nu sunt niciodată în siguranță într-o lume în care fiecare luptă pentru propria supraviețuire. De la cinicul Tyrion la eroul prin excelență Jon Snow, de la nemiloasa Cersei Lannister la răzbunătoarea Daenerys Targaryen, de la intrigantul Petry Baelish la surorile Stark, Arya și Sansa, niciunul dintre personaje nu e alb sau negru, bun sau rău total, toți trăiesc în haosul Westerosului la o graniță de moralitate gri și niciunul nu mai e, la finalul seriei, cine era la începutul ei.
Intrigile/Răsturnările de situație – surprize la tot pasul:
Printre fanii seriei circulă zicerea „Nimeni nu e în siguranță”. Cu alte cuvinte, o să iubești unele personaje, o să te implici cu totul în povestea lor, dar peste câteva zeci de pagini ele pot fi omorâte subit de un inamic sau pur și simplu de un ghinion. Roata vieții se învârte arbitrar în serie și în serial, nu se face niciun favor fanilor, personajele nu sunt salvate fiindcă sunt simpatizate. Și cele mai multe chiar trec prin chinuri teribile, căci la tot pasul vor fi trădări, minciuni, ranchiuni ascunse, răzbunări, neîncredere.
Politica – jocuri de putere:
Deși e o poveste cu dragoni, Urzeala tronurilor nu are nimic din inocența de basm a unei serii fantasy obișnuite. Lupta pentru putere și lupta pentru supraviețuire sunt motoarele care conduc locuitorii Westerosului, iar politica și conflictele pentru putere dintre Case sau chiar din interiorul Caselor, afectează întreg regatul și viețile tuturor. Stark versus Lannister pornește seria cu o asasinare oribilă, Targaryen versus Lannister aduce la punctul de fierbere două continente spre finalul seriei. Istorii de secole, ură transmisă din rege în moștenitori la tron, invidii și intrigi, asta e politica din Westeros și nimeni nu e în siguranță.
Prieteniile: Personajele nu sunt toate în conflict, evident că există alianțe, prietenii, iubiri.
Toate puse la încercare, ca în viața reală. Familia e uneori mai presus de orice și legea sângelui va cere răzbunare până la moarte. Dar alteori familia e o frână în lupta pentru putere și atunci nu se mai aplică nicio regulă. Un prieten dintr-un colț al regatului îți reapare în viață când ai cea mai mare nevoie de el, altul poate să moară încercând să te salveze. De monștri sau de tine însuți. Niciunul dintre eroii și antieroii din carte nu acționează în completă singurătate, toți au atâția aliați fideli pe cât au inamici. Și adesea un personaj aparent secundar va schimba destinul unui protagonist.
Fantasticul: A fost o vreme în Westeros când Targaryenii conduceau cu focul scuipat de dragonii lor.
Dar vremea aceea a trecut de mult, acum Lannisterii conduc regatul stând pe scheletul ultimului mare dragon în viață. Asta până când Daenerys reușește să readucă la viață aceste arme mortale și pleacă să-și recupereze regatul. În același timp, din Nord, de la granița peste care domnește Stark, vine o amenințare care a dormitat sub gheață sute de ani. O armată albă care vrea să înghită tot ce este viu. Câțiva par „aleși” de un zeu al focului să le țină frâu. Magia e folosită și pentru putere, și pentru supraviețuire, și ca armă politică, și ca armă de apărare.
Dragostea: Dragostea învinge totul în poveștile obișnuite.
Dar Urzeala e altceva, povestea din Urzeala e ca viața: uneori crudă, fără să țină cont de inocență și de sentimente autentice. Uneori e vorba de dragoste ilicită, interzisă, și pentru care personajele sunt dispuse să omoare. Alteori e vorba de dragoste neîmplinită, alteori de dragoste venită din nevoia de a acumula putere. Poate fi o soție care ridică un întreg regat împotriva celor care i-au omorât pe nedrept soțul, poate fi o soră care arde un întreg oraș ca să ascundă că fiul-moștenitor e rezultatul unui incest sau poate fi dragostea adevărată când traversezi un continent ca să regăsești persoana iubită.
Bătăliile
Pe cât de spectaculoase sunt intrigile care duc la marile bătălii din carte, pe atât de spectaculos sunt redate ele în serialul realizat de HBO. Apreciate ca adevărate momente de istorie cinematografică, câteva dintre scenele de luptă din serial au bătut recorduri nu doar de audiență, ci și de calitate a producției. Fie că vorbim de scene în care soldații trebuie să urce pe sute de cadavre ca să se salveze sau de scene în care dragoni uriași ard zidurile cetăților, bătăliile sunt de neratat în carte și în serial.
Fii parte din fenomen:
În ultimii 10 ani, puține forme de entertainment au generat mai mult conținut viral pe rețelele sociale precum GoT. Nenumărate meme, trimiteri la personaje sau scene, GIF-uri, Urzeala tronurilor face parte din cultura populară și e imposibil să nu fi dat peste vreo referință de-a lungul vremii. Și e parte din conversație pentru că milioane l-au citit/urmărit cu sufletul la gură, pentru că s-a dezbătut mii de ore pe mii de mesaje pe toate canalele posibile. E o poveste care o să rămână în memoria colectivă încă mulți ani de acum încolo.
De ce să nu intri și tu în conversație? Nu vei regreta.
Tweet