10 mai și cei 130 ani!

Pe 10 mai 1866, Carol I al României, un prinţ  din dinastia  Hohenzolern – Sigmaringen, depune jurământul în fața Parlamentului, marcând momentul intrării sale în România. După 15 ani, pe 10 mai 1881, Principele este încoronat Rege al României. Acesta a fost începutul monarhiei în România.

10 mai este o zi importantă de două ori în istoria noastră, iar dacă am fi avut șansa, atunci astăzi am fi fost în anul 130 al monarhiei, în Ziua Regalităţii în România.  Doamna Lia Lucia Epure, Lector universitar al Universității Babeș-Bolyai afirmă că azi “am fi putut sărbători o constituţie modernă, între cele mai moderne din lumea acelor vremi, una cu viziuni liberale, generată de capacitatea de a conduce prin artă, dar şi prin ştiinţa  conducerii, armonizate de Carol I într-un ansamblu de elemente care au salvat țara.”

Și cu toate acestea, vorbim de o zi în care ar trebui să ne amintim de tot ceea ce a făcut Casa Regală pentru România, o zi în care ar trebui să demonstrăm că imaginea monarhiei nu a fost dată uitării. Familia Regală a României susține astăzi Ziua Monarhiei, prin Regele Mihai I, Principesa Margareta şi Principele Radu. “România poate fi în sărbătoare,  în 10 mai a fiecărui an, sau România poate fi într-o jale fără sfârşit, în orice zi din an. Azi vom spune: Trăiască Regele, în pace şi onor, de ţară iubitor şi-apărător de țară!”, susține cu multă înflăcărare doamna Epure.

Ne-am gândit că cel mai frumos mod de a menține istoria vie este, de ce nu, chiar prin lectură. Radu Principe de Hohenzollern-Veringen – “Persona”cartea zilei pentru 10 mai, “ilustrează în chip strălucit idealul permanent al Familiei Regale – a servi România. Nu poți servi fără să iubești; prin unirea sa cu Principesa moștenitoare Margareta și prin prezența sa alături de Regele Mihai și de Regina Ana, Principele Radu contribuie la acțiunea Familiei Regale a României. Pentru Renașterea țării. Pentru astăzi și pentru viitor.” – Frédéric Mitterrand

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *