10 motive ca să (re)citești Solaris

Solaris, de Stanislaw Lem, unul dintre cele mai inteligente și cele mai spectaculoase romane SF din toate timpurile, a apărut în ianuarie la Editura Nemira, în noul format al colecției Nautilus. Romanul este o meditație consistentă despre cunoaștere și misterul sinelui, pornind de la o poveste care fascinează cititorii de peste cincizeci de ani.

Psihologul Kris Kelvin ajunge la enigmatica planetă Solaris ca să evalueze echipajul angajat să studieze oceanul care-i acoperă suprafața. Totul devine din ce în ce mai straniu când întruparea fostei sale iubite apare inexplicabil pe navă și readuce la suprafață cele mai dureroase amintiri. Dar nu e singurul, întregul echipaj se confruntă cu aceleași manifestări ale celor mai ascunse temeri. Cine sau ce creează aceste amintiri și proiecții? Încearcă Solaris să comunice cu omenirea?

solaris3

Comandă Solaris (2018)

 

10 motive ca să (re)citești Solaris

1. Pentru că este unul din cele mai valoroase romane SF ale tuturor timpurilor. Solaris este o carte de o originalitate uluitoare, cu personaje foarte bine conturate şi totodată memorabile, a căror tratare psihologică duce genul ştiinţifico-fantastic la un nivel care a fost greu atins de alţi autori.

2. Pentru că spune una din cele mai neobișnuite poveşti de dragoste a tuturor timpurilor; de data aceasta, Julieta este proiecţia halucinantă a unei planete străine şi totodată inteligente, care îi obligă pe exploratori să-și înfrunte cele mai dureroase amintiri și cele mai mari temeri..

Solaris

3. Pentru că vei descoperi diferențele dintre SF-ul european și cel american. Atenția acordată detaliilor este mult mai mare, ceea ce nu numai că face ca totul să fie mult mai credibil (în măsura în care o permite convenţia anticipaţiei), dar şi ca ataşamentul faţă de personaje să fie mult mai profund.

4. Pentru că a avut parte de multiple ecranizări, dintre care cea mai cunoscută este a lui Andrei Tarkovski, pe lângă toate celelalte referinţe culturale pe care le-a inspirat sau influențat: formaţii şi albume de muzică, spectacole de teatru şi operă.

5. În Solaris este prezentată o idee esenţială: omenirea este, de fapt, incapabilă de a stabili o modalitate de comunicare cu o formă de viață extraterestră, din simplul motiv că ea nu are nevoie decât de sine. Sau, în cuvintele admirabile ale lui Stanislaw Lem: „Nu căutăm pe nimeni, în afara oamenilor. N-avem nevoie de alte lumi. Avem nevoie de oglinzi în care să ne răsfrângem. Nu ştim ce am putea face cu alte lumi.

6. Stanislaw Lem este un autor care a marcat istoria literaturii nu doar prin Solaris, ci prin fiecare carte pe care a scris-o.

7. În Solaris nu avem de-a face cu omuleţi verzi şi alte creaturi bizare, ci cu ceva ce depășește capacitatea de înțelegere a omenirii. Oceanul-planetă este tulburător, straniu, de neînțeles, fiind unul din puţinele exemple de areal care devine personaj şi nu rămâne un simplu peisaj extraterestru.

solaris2

8. Solaris sintetizează câteva dintre cele mai importante concepte ale ştiinţei şi filosofiei moderne: dasein-ul lui Heidegger, Eul transcendental al lui Fichte, curbura spaţiului-timp postulată de Einstein.

9. Romanul face un salt ideologic de-a dreptul cuantic pentru epoca în care a fost scrisă: credinciosul catolic este invitat să stabilească o relaţie cu o entitate transcendentală ce ipostaziază material dorinţele subconştientului.

10. Solaris rămâne o lectură surprinzător de actuală chiar și în prezent, după aproape 60 de ani de la publicare. Temele abordate sunt la fel de actuale în secolul XXI precum erau și în anii ’60, indiferent de progresele făcute de atunci în înțelegerea creierului uman sau a inteligenței artificiale.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *