Editura Nemira a lansat în luna decembrie un nou roman semnat de scriitoarea de origine indiană Jhumpa Lahiri – Porecla, în colecția Babel.
Lăsând în urmă Calcutta, cuplul Ganguli pornește spre America, unde începe o altă viață. Numele, sensurile și identitățile se schimbă și, odată cu ele, destinele pornesc spre noi orizonturi. Din detalii de mare finețe se țese saga unei familii care, departe de casă, caută să ajungă acasă. Pătrunzând în cele mai ascunse ținuturi sufletești, descoperind teritorii gingașe, Porecla spune mai multe povești, dezvăluie mai multe generații, traume și căutări, într-o lume dominată de fragilitate.
Explorând conflictele între civilizații și generații, angoasele omului contemporan, rupt între identitățile din care este alcătuit, precum și efectele globalizării, proza semnată de Jhumpa Lahiri se axează pe viața în exil, pe traumă, inadaptare și alienare, cercetând cu finețe viețile frânte ale unor personaje aflate în căutarea fericirii, care nu este niciodată acasă.
De ce îți recomandăm Porecla?
1. Stilul fermecător, aproape poetic al autoarei. Nu este vorba despre acel „farmec” pe care îl au cărţile fantasy, îmbinând mitologia cu misticismul, supranaturalul cu legenda. Este ceva diferit, greu de explicat în cuvinte. Un autor te poate atrage de partea sa înainte să îi citeşti cărţile, prin ideile pe care le împărtăşeşte cu cititorii, prin felul său de a fi, sau, în acest caz, prin pasiunea cu care scrie, devenind un reprezentant şi un simbol pentru o comunitate şi un grup despre care ai auzit, dar despre care ştii foarte puţin: imigranții bengalezi.
2. Obiceiuri și tradiții bengaleze. Ştiai că este un obicei bengalez ca fiecare persoană să aibă două nume? Numele bun (bhalonam) şi numele de alint (daknam), care poate să fie considerat o poreclă și este folosit (şi cunoscut) de familie și de prieteni. Numele de alint te ajută să îţi aminteşti că viaţa poate să fie şi simplă şi frumoasă, nu doar complicată şi serioasă, un lanţ aparent nesfârşit de probleme şi de provocări. Dar ce se întâmplă atunci când numele de alint devine numele bun? Când intimitatea şi tradiţia sunt înlăturate, nici măcar înlocuite? În Porecla, Jhumpa Lahiri își poartă cititorii prin decenii de tradiții și obiceiuri, pe străzile din Calcultta, pătrunzând în cele mai ascunse ținuturi sufletești, descoperind teritorii gingașe.
„În familiile bengaleze, numele sunt sacre, inviolabile. Nu sunt făcute pentru a fi moştenite sau împărţite de mai mulți membri.”
3. Legăturile de familie. Porecla este povestea bengalezilor care au avut curajul şi oportunitatea clădirii unei noi vieţi, departe de familie şi de casă, de tradiţii şi de amintiri. În SUA au mai multe şanse: un viitor mai bun, posibilităţi nemăsurate pentru copii, un venit mai mare, care i-ar putea ajuta şi pe cei rămaşi, cei care nu au putut să îi însoţească peste graniţă. Însă ei nu şi-au uitat rădăcinile şi cultura. S-au acomodat într-o ţară diferită, ce pare crudă şi meschină, cu obiceiuri şi sărbători greu de acceptat, dar niciodată nu au renunţat la tradiţiile lor, la familiile care le sunt alături chiar şi de la distanţă.
Ashima Ganguli nu a avut o viaţă uşoară. Relatările ei încep în 1968, însă dorul resimțit pentru familie, pentru străzile din Calcutta, nu poate să fie măsurat în timp, amintiri sau sentimente. Nu s-a căsătorit din dragoste, dar a învăţat să-şi iubească bărbatul. Soţie devotată, casnică şi mamă, Ashima este un personaj care nu se poate desprinde de trecut. În schimb, îl reclădeşte, ascunzându-l în prezent.
Schimbările nu au speriat-o pe Ashima, doar au întristat-o. Au făcut-o mai puternică, mai dârză, mai hotărâtă, bucuria ei fiind vizibilă abia în călătoriile care o poartă înapoi în Calcutta, unde este înconjurată de bunici, părinţi, veri, mătuşi, unchi şi nepoţi, faţă de care nu trebuie să se prefacă sau să se ascundă. Familia o înțelege.
Cu delicatețe şi cu iubire, Jhumpa Lahiri pictează în Porecla un tablou de familie înduioşător: poate că pânza pare fragilă la prima atingere, urmând ca nuanțele să pălească în timp, însă dragostea unei mame, afecţiunea unui fiu, drama unui tată şi povestea unei surori, sunt transpuse în amintiri nemuritoare, împletite într-un volum despre iubire, diferenţe culturale, regăsire, înţelegere şi familie.