Omul din Castelul înalt s-a relansat într-o nouă ediţie care vă aşteaptă acum în librării şi pe site!
Romanul a fost ecranizat în serialul omonim produs de Amazon Studios, urmărit de milioane de spectatori din toată lumea.
Ce mai este real în această lume în care forțele Axei au câștigat cel de-Al Doilea Război Mondial? Poate doar romanul unui obscur autor de science fiction care, pierdut într-o margine de Americă pacificată de japonezi, imaginează o istorie paralelă, în care aliații au învins. Oracolul I Ching pare să confirme fantezia sa și concluzia, uluitoare, se impune de la sine: întreaga lume este o nălucire populată de fantome! Dar nimic nu este atât de simplu pe cât pare…
Al doilea sezon din serialul produs de Amazon a apărut în această iarnă, iar al treilea sezon a fost deja confirmat. În continuare, vă invităm să citiţi un interviu cu producătorul Daniel Percival despre ce a însemnat exeprienţa ecranizării romanului lui Philip K. Dick.
Întrebat despre cum au abordat materialul sursă, romanul Omul din Castelul Înalt, Percival a spus: „ Când iei ceva de la Philip K. Dick, trebuie să o faci cu stimă. A fost una din marile minţi ale Americii. Universurile create de el erau atât de impresionante şi cum mult înaintea timpului lor. Şi nu cred că este o surpriză că acum, la 30 de ani de la moartea lui, încă ecranizăm cărţile sale şi găsim noi moduri prin care să le privim.”
„Ce este extraordinar”, spune el, “este cum mesajul de atunci încă rezonează şi are relevanţă astăzi. Chiar mai mult, pe măsură ce ne îndepărtăm de Al Doilea Război Mondial. Şi are şi scopul de a ne reaminti, tuturor, cât de uşor şi rapid atrag idealurile fasciste”. Europenii sunt mult mai conştienţi de istorie şi de distrugerile provocate în acel timp de fascism. „Vin din Europa şi acolo suntem mult mai alerţi şi mai atenţi la pericolele din istoria noastră. În America, lucrurile au fost mai uşoare 2-3 generaţii după şi acum oamenii se gândesc că aşa ceva nu s-ar putea întâmpla.”
„E nevoie doar de o eroare în sistemul economic, de un război, de teama unor inamici care ar putea sau nu să fie imaginari şi foarte rapid ajung la putere oameni care vor ca tu să crezi totul. Philip K. Dick a vrut să ne reamintească tuturor că e nevoie doar ca lumea să privească în cealaltă parte şi bigotismul, xenofobia şi totalitarismul se pot întoarce.”
Omul din Castelul Înalt este o poveste care atenţionează, folosind ficţiunea speculativă pentru a ne face conştienţi de fragilitatea societăţii democratice. Poţi fi vulnerabil şi într-o democraţie. Hitler s-a ridicat la putere într-o democraţie. S-a ridicat convingând naţiunea că o va conduce către măreţie, într-o perioadă cu dificultăţi economice. Şi l-au crezut şi l-au urmat.”
“Să nu uităm că Philip K. Dick a vrut să ne amintim că toţi suntem capabili să susţinem ceva care ne poate depăşi.” În efortul de a ecraniza Omul din Castelul Înalt, producătorii au fost ajutaţi de fiica autorului, Isa. Unul din elementele importante ale romanului este cadrul unui univers alternativ, o lume paralelă în care trăiesc personajele. „Philip nu doar a luat o poveste frumoasă şi a transformat-o apoi într-o lume, ci te şi transportă într-o nouă dimensiune. Aici este locul undei SF-ul şi istoria alternativă coincid: un mod de a privi şi a reflecta asupra lumii noastre, imaginându-ne că sunt alte lumi care ar putea fi imagini în oglindă ale alegerilor noastre.”
Interviu tradus de pe Blog critics.
Tweet
ar fi util daca ati putea lasa un link spre cartea/volumele respective, daca le aveti pe stoc.