Comentariile de la precedentul articol, care avea ca temă modalitatea prin care fiecare îşi poate alege un e-reader, îmi sugerează următoarele lucruri:
* Există un orizont de aşteptare semnificativ pentru piaţa de carte digitală.
* Unii posesori de e-readere au impresia că întreaga planetă ştie exact cum stau lucrurile în legătură cu e-readerele, prin urmare astfel de articole sunt inutile.
Prima concluzie nu mai are nevoie de comentarii: din ce în ce mai mulţi cititori doresc să încerce lectura digitală sau chiar au făcut pasul către acest gen de lectură achiziţionând deja un e-reader. A doua concluzie, în schimb, necesită câteva observaţii: dragii mei cititori (ai acestui articol, desigur), nu toţi ştiu ce este acela un e-reader bazat pe tehnologie e-ink. Sunt foarte mulţi cei care abia acum află de existenţa unor utilitare de acest gen. Suntem datori să îi informăm corect pentru a fi în deplină cunoştiinţă de cauză atunci când îşi vor cumpăra un e-reader. Pe de altă parte nu toţi ştiu sau cunosc (nici nu ar avea cum) ce presupune să lansezi o ediţie digitală a unei cărţi.
Înţelegem nerăbdarea unora de a vedea cât mai multe titluri digitale în rafturile virtuale de la Nemira. Şi noi ne dorim la fel :). Din păcate, lucrurile sunt un pic mai complicate decât ar părea (spre exemplu, procesul de obţinere a drepturilor de autor poate încetini, uneori destul de puternic, apariţia unei cărţi digitale). Vă asigur că ne străduim să venim cât de curând cu titluri noi. Şi vom veni, în viitorul apropiat.
iRiver Story
Acestea fiind spuse, să trecem la analiza primului e-reader din lista celor patru disponibile pe piaţa românească. Nu este o greşeală, în articolul trecut am spus că în România se găsesc trei „mărci” de e-readere. De atunci până acum, a mai apărut un brand. Vom vorbi şi despre acesta…
Aşadar… Primul e-reader destinat pieţei româneşti a fost… iRiver Story şi despre el vom vorbi în cele ce urmează. Sosit în România în toamna anului 2009, iRiver a reprezentat o alternativă comodă pentru cei care doreau să treacă la lectura digitală şi nu aveau altă posibilitate să-şi procure un e-reader decât să „sune un prieten” de prin ţările în care aceste dispozitive depăşiseră simpla modă sau un moft excentric. Comparat imediat cu modelele aduse din alte ţări, iRiver nu părea să fie nici prea-prea, nici foarte-foarte. Un e-reader cuminte, de pluton. Fireşte, nimeni nu-i dădea vreo şansă şi era privit doar ca o curiozitate de bâlci.
Avea, totuşi, un mare avantaj faţă de restul „cititoarelor”: se găsea de cumpărat la magazin, îl puteai achiziţiona cu banii jos, îl puteai încerca înainte de a da banii pe el. Cu alte cuvinte, se putea cumpăra în urma unei evaluări directe (chiar dacă lipseau termenii de comparaţie). Am putea spune că primii cumpărători ai acestui „gadget” au cam făcut pionierat. Înjurat sau lăudat, iRiver Story a cunoscut o răspândire din ce în ce mai mare şi a avut un „sezon” foarte bun în perioada târgului Bookfest de anul trecut. Deşi cu un preţ destul de pipărat (999 lei), iRiver şi-a văzut de treabă şi a reuşit ca în decursul anului trecut să intre în conştiinţa colectivă ca un dispozitiv dezirabil şi ca un concurent redutabil pentru e-readerele aduse „de afară”.
Fireşte lucrurile nu aveau să rămână încremenite astfel. Deja de anul trecut, din toamnă, se zvonea prin târg că urma să apară un „divais” românesc. Urma să se întâmple un lucru interesant: deşi multe „casandre” cântau pe unde apucau prohodul e-readerelor, iată că la nici un an de la apariţia primului model dedicat (şi) pieţei româneşti, concurenţa urma să-şi facă simţită prezenţa. Amuzant, nu-i aşa? Dar despre următorul e-reader (aţi ghicit, este vorba despre Evobook) vom vorbi săptămâna viitoare. Până atunci iată principalele date tehnice/caracteristici pentru iRiver:
Date generale
Capacitate de stocare – 2 Gb
Culoare carcasă – alb
Dimensiuni – 127 x 203,5 x 9,4 milimetri
Masa – 284 grame
Conectivitate – USB 2.0
Memorie internă – NAND Flash
Memorie externă – card SD până la 32 Gb (!)
Înregistrare voce – Da
Capacitatea de alimentare a bateriei – aproximativ 9.000 de pagini (circa două săptămâni)
Afişaj
Ecran cu tehnologie e-ink 600 x800 pixeli
Adâncimea de culoare – 8 tonuri de gri
Multimedia
Formate e-book – Epub, PDF, TXT
Formate suplimentare – PPT, XLS, DOC, HWP
Audio – MP3, WMA, OGG
Funcţii suplimentare
Jurnal
Agendă
Reportofon
Nota mea: 3 din 5
Concluzia finală: dispozitiv mediu spre bun, cu aspect general plăcut, design îngrijit, uşor de manevrat, comod, cu navigare intuitivă, stabil în funcţionare, suportă fişiere epub chiar şi realizate artizanal.
Tweet
interesant, unde e analiza urmatoarelor e-reader?
Totusi am ramas nerabdator sa cumpar carti digitale.
Cat despre eReadere, de ce sa cumparam un eReader romanesc cand au aparut (si in Romania) iPad de la Apple, tableta Galaxy si multe altele.
Impatimitii se vor indrepta spre aceste dispozitive.
Wow. Recunosc, n-aveam idee că iRiver a fost de vânzare pe plaiurile noastre. Mulțumesc de informație, a fost foarte interesant. Două observații micuțe:
1. întâmplător, în toamna anului 2009 Kindle2 a devenit accesibil clienților din afara SUA fără să mai fie nevoie de telefoane la prieteni și rude;
2. luând în considerare cât de repede se schimbă lucrurile în materie de gadgeturi, un an în care să fii cam singurul disponibil la tarabă nu mi se pare deloc un timp scurt.
@warry: Cred că diferența dintre eReadere și tablete e comparabilă cu cea dintre un cooler mititel plin cu pepsi și un frigider cu alarmă pentru când se închid pisicile și/sau copiii în el, care face cuburi de gheață la minut și cântă melodii drăguțe dacă bați din palme. Mă impresionează frigiderul dar dacă e să am suc rece la grătar tot mai bună e traista aia amărâtă. Dacă vrei net, culori frumoase, filme și cărți, normal că iei iPad. Dacă vrei să citești îți iei eReader cu eInk (subliniez asta pentru că și NookColor e considerat eReader dar are ecran LCD asa ca pentru mine nu se pune).
Tableta de la Galaxy are exact dimensiunea eReaderului meu Sony PRS 505. Greutatea nu difera.
Singura deosebire e ca pe tableta o rasfoiesti paginile cartii mai usor, doar cu degetul, are culori si ce e important, poti sa citesti pe intuneric.
La eReadere trebuie sa apesi o gramada de butoane, e mai lent, nu are culori si ce e mai dezavatajos, nu poti citi pe intuneric.
Nu stiu despre costuri, de fapt prezinta mai putina importanta pentru mine, dar diferenta de costuri se compenseaza cu functiile suplimentare pe care le are tableta.
In plus tableta e pe Android ceace iti da posibilitatea sa o configurezi cum o vrei.
La vara sper sa imi cumpar o tableta galaxy.
warry, pentru ca un Kindle costa 950 de lei, iar un Galaxy Tab 2700? 😀 Daca iti doresti un Kindle SI un netbook, atunci da, merita un Tab. Daca iti doresti strict un e-book reader… eu nu stiu cum justifici aproape 2000 lei in plus.
Jen, observatia ta este corecta. Diferenta de pret e semnificativa. Dar, pe de alta parte, lumea cam are aplecare spre “bricege elvetiene”. Cine este pornit sa citeasca masiv va opta pentru un bookreader. Cine vrea sa aiba si “lingurita si tirbuson plus forfecuta si busola” va lua un tablet PC 😉
@warry: cartile sunt, in general, alb-negru, se citesc la lumina zilei sau la veioza si nu “sparg” ochii. Si cartile sunt la fel de lente ca un bookreader atunci cand “dai pagina”. Iar la un bookreader nu trebuie, totusi, sa apesi “gramezi de butoane”. De fapt, chiar sunt curios, ce fel de bookreader solicita “gramezi de butoane” ca sa intorci o pagina? Indiscutabil, tabletul este o jucarie excelenta, nu contest acest lucru. Dar ca dispozitiv strict pentru lectura, deja este prea mult.
Ai incercat sa citesti un eReader intr-un avion cu durata zborului de 11 ore iar lumina in cabina este stinsa?
Lumina plafonierei este directionata in acelasi punct si nu poti sa te asezi in orice pozitie sa citesti.
S-au sa lucrezi undeva in Africa iar noaptea se termina motorina la generatorul de curent si nu ai lumina.
Cum citesti?
Acestea sunt situatiile cu care ma confrunt si din acest motiv prefer o tableta tip pad.
Oricum, pentru mine diferenta de pret nu constitue o bariera insurmontabila. La vara fac o excursie in statele unite.
Costul unuei tablete este cu cel putin 30% mai mica decat in europa.
In prezent am un eReader si nu mai vreau altul.
Am incercat sa citesc carti cu un iPad.
E cu totu si cu totul altceva. Chiar ai senzatia ca citesti o carte adevarata.
Numai faptul ca rasfoiesti cartea cu degetul e ceva colosal.
Una din obiectiile impatimitilor cartilor din hartie este ca vor o biblioteca de carti pe care sa o aadmire.
Cu iPad sau cu tableta Galaxi poti sa vezi o biblioteca intreaga. Ai listate pe ecran toate copertile cartilor, frumos colorate.
Asta satisface cerintele celor ai impatimiti bibliofili.
intre timp ( pentru ca a trecut un an de cand ati scris acest comentariu) producatorii s-au adaptat: exista unele coperti care au o mica veioza *(LED, bateria ar trebui sa tina 19 ore) si problema cititului in avion e rezolvata.
@warry, in cazul asta da, o tableta este mai buna.
@adminul blogului, organizarea comentariilor in ordine invers cronologica este foarte, foarte ciudata… nu se poate schimba?