Cum aleg un ebook reader (II)

Comentariile de la precedentul articol, care avea ca temă modalitatea prin care fiecare îşi poate alege un e-reader, îmi sugerează următoarele lucruri:

* Există un orizont de aşteptare semnificativ pentru piaţa de carte digitală.
* Unii posesori de e-readere au impresia că întreaga planetă ştie exact cum stau lucrurile în legătură cu e-readerele, prin urmare astfel de articole sunt inutile.

Prima concluzie nu mai are nevoie de comentarii: din ce în ce mai mulţi cititori doresc să încerce lectura digitală sau chiar au făcut pasul către acest gen de lectură achiziţionând deja un e-reader. A doua concluzie, în schimb, necesită câteva observaţii: dragii mei cititori (ai acestui articol, desigur), nu toţi ştiu ce este acela un e-reader bazat pe tehnologie e-ink. Sunt foarte mulţi cei care abia acum află de existenţa unor utilitare de acest gen. Suntem datori să îi informăm corect pentru a fi în deplină cunoştiinţă de cauză atunci când îşi vor cumpăra un e-reader. Pe de altă parte nu toţi ştiu sau cunosc (nici nu ar avea cum) ce presupune să lansezi o ediţie digitală a unei cărţi.

Înţelegem nerăbdarea unora de a vedea cât mai multe titluri digitale în rafturile virtuale de la Nemira. Şi noi ne dorim la fel :). Din păcate, lucrurile sunt un pic mai complicate decât ar părea (spre exemplu, procesul de obţinere a drepturilor de autor poate încetini, uneori destul de puternic, apariţia unei cărţi digitale). Vă asigur că ne străduim să venim cât de curând cu titluri noi. Şi vom veni, în viitorul apropiat.

iRiver Story

Acestea fiind spuse, să trecem la analiza primului e-reader din lista celor patru disponibile pe piaţa românească. Nu este o greşeală, în articolul trecut am spus că în România se găsesc trei „mărci” de e-readere. De atunci până acum, a mai apărut un brand. Vom vorbi şi despre acesta…

Aşadar… Primul e-reader destinat pieţei româneşti a fost… iRiver Story şi despre el vom vorbi în cele ce urmează. Sosit în România în toamna anului 2009, iRiver a reprezentat o alternativă comodă pentru cei care doreau să treacă la lectura digitală şi nu aveau altă posibilitate să-şi procure un e-reader decât să „sune un prieten” de prin ţările în care aceste dispozitive depăşiseră simpla modă sau un moft excentric. Comparat imediat cu modelele aduse din alte ţări, iRiver nu părea să fie nici prea-prea, nici foarte-foarte. Un e-reader cuminte, de pluton. Fireşte, nimeni nu-i dădea vreo şansă şi era privit doar ca o curiozitate de bâlci.

Avea, totuşi, un mare avantaj faţă de restul „cititoarelor”: se găsea de cumpărat la magazin, îl puteai achiziţiona cu banii jos, îl puteai încerca înainte de a da banii pe el. Cu alte cuvinte, se putea cumpăra în urma unei evaluări directe (chiar dacă lipseau termenii de comparaţie). Am putea spune că primii cumpărători ai acestui „gadget” au cam făcut pionierat. Înjurat sau lăudat, iRiver Story a cunoscut o răspândire din ce în ce mai mare şi a avut un „sezon” foarte bun în perioada târgului Bookfest de anul trecut. Deşi cu un preţ destul de pipărat (999 lei), iRiver şi-a văzut de treabă şi a reuşit ca în decursul anului trecut să intre în conştiinţa colectivă ca un dispozitiv dezirabil şi ca un concurent redutabil pentru e-readerele aduse „de afară”.

Fireşte lucrurile nu aveau să rămână încremenite astfel. Deja de anul trecut, din toamnă, se zvonea prin târg că urma să apară un „divais” românesc. Urma să se întâmple un lucru interesant: deşi multe „casandre” cântau pe unde apucau prohodul e-readerelor, iată că la nici un an de la apariţia primului model dedicat (şi) pieţei româneşti, concurenţa urma să-şi facă simţită prezenţa. Amuzant, nu-i aşa? Dar despre următorul e-reader (aţi ghicit, este vorba despre Evobook) vom vorbi săptămâna viitoare. Până atunci iată principalele date tehnice/caracteristici pentru iRiver:

Date generale

Capacitate de stocare – 2 Gb

Culoare carcasă – alb

Dimensiuni – 127 x 203,5 x 9,4 milimetri

Masa – 284 grame

Conectivitate – USB 2.0

Memorie internă – NAND Flash

Memorie externă – card SD până la 32 Gb (!)

Înregistrare voce – Da

Capacitatea de alimentare a bateriei – aproximativ 9.000 de pagini (circa două săptămâni)

Afişaj

Ecran cu tehnologie e-ink 600 x800 pixeli

Adâncimea de culoare – 8 tonuri de gri

Multimedia

Formate e-book – Epub, PDF, TXT

Formate suplimentare – PPT, XLS, DOC, HWP

Audio – MP3, WMA, OGG

Funcţii suplimentare

Jurnal

Agendă

Reportofon

Nota mea: 3 din 5

Concluzia finală: dispozitiv mediu spre bun, cu aspect general plăcut, design îngrijit, uşor de manevrat, comod, cu navigare intuitivă, stabil în funcţionare, suportă fişiere epub chiar şi realizate artizanal.

10 Commentarii

  1. Aspoiu 04/02/2011 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *