Ana Donțu și Flavius Ardelean pornesc într-un turneu de lansare prin țară cu ocazia apariție celor mai recente volume din colecția de proză românească contemporană: Varșava și Câteva feluri de a dispărea.
Cei doi scriitori, alături de Eli Bădică, coordonatoarea colecției, se vor întâlni cu cititorii din mai multe orașe:
- București, 4 noiembrie, de la 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu
- Brașov, 5 boiembrie, de la 18.30, la Librăria Humanitas
- Sibiu, 6 noiembrie, de la 18.30, la Librăria Humanitas Constantin Noica
- Cluj, 2 decembrie, de la 18.30, la Librăria Humanitas
- Iași, 4 decembrie, de la 18.30 la Cafeneaua Fika
- Timișoara, 5 decembrie, de la 18.30 la Librăria Două Bufnițe
Varșava: Ororile pe care le vei întâlni în acest volum – fie că este vorba despre o fetiță superbă și malefică, care-și înfige un cuțit în corp, fie că asiști la un bal care se transformă într-o sinucidere colectivă ori la descoperirea unui cadavru pe malul unui lac – nu sunt gratuite și nici întâmplătoare. Ele construiesc un univers aparte, cumplit, născocit de un singur personaj, care capătă diverse identități de-a lungul cărții. „Cele opt povestiri care alcătuiesc volumul compun o atmosferă de coșmar lucid și poetic, ca într-un Lynch mai intelectualizat, dar cu tropisme afective basarabene. Sunt proze stranii, cum le-ar fi numit Alexandru George, sau povestiri crude și insolite, cu vorba lui Villiers de l’Isle Adam, obsedate toate de conjuncția dintre alienare și frumusețe.” (Radu Vancu)
Câteva feluri de a dispărea: Un ghem negru din măruntaiele pământului preia controlul asupra unei școli. Un monstru mitic face ravagii într-un sat uitat de lume. Gunoiul îmbracă forme nemaîntâlnite într-un oraș de provincie. Pe un tărâm straniu, regresia oamenilor e inevitabilă, iar poveștile de dragoste nu pot fi salvate. Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile de descoperit în cuprinsul cărții, care se învârte în jurul dispariției, într-o formă sau alta.
TweetO combinație (remarcabil orchestrată) de thriller, horror și dark fantasy, pe un fundal (post)romantic sau decadent, străbătut de sugestii kafkiene ori sartriene…
Bianca Burța-Cernat