În prezent, Teatrul Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti, în parteneriat cu Trupa de teatru AS şi Consiliul Elevilor Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”, organizează a cincea ediţie a Festivalului naţional de arte pentru liceeni FLORIAN PITTIŞ.
Festivalul s-a desfăşurat în perioada 7-9 mai 2012 la Sala Liviu Ciulei a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra.
Editura Nemira este unul dintre sponsorii acestui eveniment dedicat exclusiv trupelor de liceeni care iubesc teatrul şi muzica
Astăzi vor avea loc gala şi festivitatea de premiere, în cadrul căreia Marius Baţu şi Alina Manole vor susţine un recital în memoria lui Florian Pittiş. Lui Moţu Pittiş nu poţi să îi spui adio, pentru că întotdeauna va fi cel mai tânăr şi cel mai frumos din oraşul acesta.
În urma unei selecţii au rămas în concurs cele mai bune spectacole şi piese. Finala festivalului a avut loc la Sala Liviu Ciulei a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra, începând cu orele 19:00: luni, 7 mai – secţiunea muzică; marţi, 8 mai – secţiunea teatru.
Ȋn cadrul secțiunii muzicã, juriul care va evalua prestațiile concurenților este format din: Virgil Iantu, Berti Barbera, Nicu Alifantis, iar în cadrul secțiunii teatru: Mihai Gruia Sandu, Anca Sigartău, Nicu Alifantis, Virgil Ianțu. Preşedintele juriului este prof. Victor Ioan Nicolae – director al Colegiului Naţional Gheorghe Lazãr, iar Preşedintele de onoare este Anda Pittiş.
Festivalul naţional de arte pentru liceeni FLORIAN PITTIŞ îşi propune să aducă un omagiu regretatului artist – absolvent al Colegiului Gheorghe Lazăr – şi să sprijine tinerii care îşi doresc o carieră pe scenă.
Florian Moţu Pittiş s-a născut pe 4 octombrie 1943, în Bucureşti şi a plecat dintre noi pe 5 august 2007.
Multă vreme, actorul Mircea Diaconu nu a mai trecut pe la Bulandra. A mers să revadă Cabina 16, după ce Moţu Pittiş a plecat în lumea celor drepţi. N-a mai găsit-o. Cei de la Bulandra i-au dat o altă întrebuinţare: cameră de prevenire şi stingere a incendiilor.
În Cabina 16 a Teatrului Bulandra se reuneau Mircea Diaconu, Florian Pittiş, Cornel Coman, Mihai Mereuţă, Petre Gheorghiu şi Virgil Ogăşanu. Mircea Diaconu spunea că viaţa de cabină e ca o viaţă de front, referindu-se la faptul că din trupa ce se reunea în Cabina 16 au mai rămas doar două persoane: Eu şi Ogăşanu. Aşa-i în teatru. Venim şi plecăm. Ceilalţi s-au grăbit să plece, mult prea devreme, în trupa de Sus.
De-a lungul carierei sale, el a jucat în: Antigona de Sofocle (regia: Alexandru Tocilescu), Bună seara, domnule Wilde de Oscar Wilde (regia: Alexandru Bocăneţ), Titanic Vals de Tudor Muşatescu (regia: Toma Caragiu), Elisabeta I de Paul Foster (regia: Liviu Ciulei), Furtuna de William Shakespeare (regia: Liviu Ciulei), Azilul de noapte de Maxim Gorki (regia: Liviu Ciulei). A jucat şi în numeroase filme.
Geniu pe scenă
În stagiunea 1988-1989, la Teatrul Bulandra s-a pus în scenă piesa Câinele grădinarului scrisă de Lope de Vega (regia: Florian Pittiş). Artistul semna versiunea scenică a acestei piese şi tot el juca rolul principal. Atunci a câştigat Moţu publicul adolescentin – rămânând un ideal pentru ei. A fost un moment al commediei dell` arte, una dintre obsesiile lui Moţu după ce văzuse spectacolul lui Giorgio Strenhler cu Teatrul Piccolo di Milano. Florian Pittiş adusese în spectacol un ansamblu de manifestări umane – un underground cultural. Din pofta de viaţă a regizorului transmisese prin intermediul actorilor care cântau, dansau, făceau echilibristică. Era o linie de tinereţe voioasă.
În anul 1965 debutează în teatrul radiofonic. 40 de ani frumoşi la radio. În 1973, la 13 august, Florian Pittiş a devenit prezentatorul Clubului Curioşilor, de la fostul Program 3. În timp, Pittiş Show, iar după 1990, alături de Camelia Stănescu, realizează Declaraţie de iubire la Radio România Cultural. Între 1988 şi 2004 a fost directorul Radio 3, România Tineret, care devine Radio3net la 1 octombrie 2004.
Artistul înregistrează patru piese alături de Nicu Alifantis în anii `70. A apărut pe albumul Cantafabule al celor de la Phoenix cu Invocaţie. A urmat un alt album alături de Celelalte Cuvinte. Sub titulatura de Nu trântiţi uşa, Moţu înregistrează, alături de Mircea Vintilă, Vlady Cnejevici şi Adrian Ordean, LP-ul Vis de primăvară, apărut doar pe vinil, needitat. O dată cu apariţia trupei Pasărea Colibri, înregistrează trei albume: În căutarea cuibului pierdut (1995), Ciripituri (1996), Cântece de bivuac (1999). Apare şi pe albumul de aniversare (Vol. I şi II) al trupei Pasărea Colibri, intitulat 10 ani (2003).
Doi oameni, doi prieteni, Pittiş şi Vintilă
Când un om este genial atrage în jurul lui tot soiul de oameni. Când un om genial poate fi un prieten adevărat şi devotat, cei din jurul lui nu-l părăsesc niciodată. Când vorbim despre Florian Pittiş, prietenia capătă un sens mult mai profund. Câţiva oameni au avut norocul de a fi consideraţi prietenii lui. Ei vorbesc acum despre Prietenul Pittiş.
Pe scenă, Pittiş şi Vintilă formau un cuplu desăvârşit. Cei doi produceau senzaţie printre spectatori şi întotdeauna aceştia erau dornici să-i revadă.
Florian Pittiş era o personalitate complexă, cu orizonturi de gândire atât de largi, atât de inaccesibile celor care nu vor să vadă adevărurile lumii. Mircea Vintilă aminteşte de un moment important din viaţa lui Moţu Pittiş: În 1974, pentru prima dată, el a citit în public pasaje din Declaraţia Drepturilor Omului. Puţină lume ştie acest lucru şi eu zic că este foarte important. El era un mare iubitor de muzică, dar era îndrăgostit şi dorea cât mai multă libertate pentru cei din jur!
Pentru că ne-a învăţat să fim veşnic tineri, să luptăm împotriva oricui dacă încearcă să ne calce pe bombeu idealurile, să ascultăm muzică bună, să iubim viaţa, lui Florian Pittiş nu putem să îi spunem Adio, deci pe curând!
Tweet