“Capcanele sexelor” de Cordelia Fine

În cartea sa, “Capcanele sexelor: falsele diferențe induse de societate, minte și neurosexism”, Cordelia Fine critică dovezile actuale pentru diferențele biologice înnăscute dintre mințile bărbaților și ale femeilor, ca fiind greșite și exagerate. Devine și mai interesant atunci când aflăm argumentele sale, în calitate de cercetător la Universitatea din Melbourne, Australia, printre care se află și contribuția credințelor culturale și sociale la diferențele de sex percepute în mod obișnuit.

“Cordelia Fine demonstrează că nu există aproape niciun domeniu care să nu fi fost la un moment dat influențat de stereotipurile culturale. Iar cartea ei extrem de documentată vă va face cu siguranță să renunțați la toate aiurelile șablonarde despre diferențele dintre genuri – și asta nu fără o doză consistentă de umor.” – Uta Frith, profesor la University College London.

În prima parte, “O lume pe jumătate schimbată, minți pe jumătate schimbate”, Fine susține că factorii sociali și de mediu influențează puternic mintea, discutând astfel și despre istoria și impactul stereotipurilor de gen sau cum a fost folosită știința până acum pentru a justifica sexismul. Astfel, în a doua parte a cărții psihologice, “Neurosexismul”, ne putem delecta cu o întreagă serie de argumente pertinente ale Cordeliei Fine, încercând astfel să demitizeze actualele afirmații și concepții legate de diferențele de sex. Prin tehnica sa de a își concentrează atenția asupra erorilor metodologice și a lacunelor logice, a stârnit și câteva reacții ostile precum cele ale profesorului și cercetătorului Simon Baron-Cohen. Ultima parte a lucrării, “Reciclarea genului”, se axează pe evoluția viitoarelor generații și pe impactul negativ ce l-ar putea suporta, dacă stereotipurile de gen vor continua să fie justificate defectuos prin știință.

“Capcanele sexelor abordează întrebarea delicată: de ce, mai exact, sunt bărbaţii de pe Marte şi femeile de pe Venus? Analizează sistematic deopotrivă părerile neuroştiinţifice care susţin că au descoperit răspunsul şi ideile împământenite în psihologia populară. Toate acestea, spune ea, se reduc la neurosexism. Totul pleacă de la creier. Însă Dr. Fine argumentează cât se poate de convingător că totul stă, de fapt, în… conştiinţă. Citiţi cartea şi veţi vedea cât de complexă şi fascinantă este întreaga problemă.” – New York Times

După ce în 2010 Capcanele sexelor” a fost nominalizată la premiul John Llewellyn Rhys, anul acesta este de așteptat să câștige premiul pentru Best Book of Ideas. Prima carte a Cordeliei Fine, “Creierul pe cont propriu”, a primit de asemenea nominalizare la premiul UK Royal Society Science, în 2007.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *