Cartea de vacanţă + concurs!

După o vacanţă de 2 săptămâni (aş fi vrut mai mult… 🙁 ), iată-mă-s din nou pe baricade.

Librarie Nemira 2 MaiVara asta, cum spune titlul filmului, am fost la mare şi la munte. Şi a fost bine. Am vizitat mini-librăriile Nemira din 2 Mai şi Vama Veche, plus plaje şi locuri unde peştele a fost taaare bun (deşi, zic unii cârcotaşi, cică nu ar fi proaspăt pescuit din mare, ci congelat de la Metro… enfin).

Nu a fost o vacanţă spectaculoasă, nu am trecut decât prin locuri cunoscute, nu am văzut nimic nou (deh, criză). Dar m-am bucurat de tihnă şi linişte. Deşi mi-am luat cu mine un ghiozdan de cărţi de citit şi un manuscris de lucrat, am sfârşit prin a citi în cele două săptămâni o singură carte de două sute de pagini (n-am lucrat nimic, evident). Şi nu există nici măcar un singur regret, cartea a fost excelentă 😀 Cortazar este unul din preferatii mei, dar am siguranta că volumul “Cât de mult o iubim pe Glenda” va placea (sau ar trebui să placă) oricui.

Într-un fel, vacanţa asta am preferat să îi privesc pe alţii cum citesc pe plajă, decât să stau cu nasul în carte. Şi nu erau deloc puţini, cum pesimistul din mine se tot căina în avans. Întors acasă, aflu din articolul lui Marius Ghilezan în Observator cultural că la mare se citeşte puţin iar cartea se vinde prost. Nu ne-am bronzat pe aceleaşi plaje, dar pe unde am trecut eu se citea şi se vindea carte destul de bine.

Inclusiv cărţi pe care nu te-ai fi aşteptat să le vezi murdare de nisip. Într-una din zile, aproape de noi era o familie compusă din trei adulţi şi doi copii. Cele două femei, blonde, frumoase, rafinate, semănau destul de mult, de unde am dedus că sunt surori. A fost uşor de ghicit al cărei soţ este bărbatul bronzat, musculos, cu un aer un pic misterios care citea lângă ele (deşi aveai o permanentă senzaţie că lucrurile nu sunt cum par…). Nu am reuşit însă absolut deloc să-mi dau seama ai cui erau cei doi copii blonzi şi simpatici care se învârteau în jurul lor cu lopeţi şi găleţi. Pe măsură ce soarele cobora, tipul era cufundat în lectură. Cam la momentul ăsta bănuiam că citeşte un roman de suspans sau poliţist. Până la urmă, două femei superbe lângă tine, doi copii adorabil, să ignori totul cu desăvârşire…

Lumina se împuţina, iar ele au strâns lucrurile, copii s-au uscat pe cap şi s-au îmbrăcat. El citea în continuare. Când a trebuit strânsă rogojina, s-a mutat doar o palmă la stânga, direct pe nisip, cerând să îi lase un prosop. Nu avea de gând să intre în mare (devenise deja prea interesant să mai plec, trebuia să îl urmăresc până la capăt), ci doar să îl folosească drept sprijin pentru cap. Ele au plecat, întunericul deja începea să acopere plaja. Muream de curiozitate să văd ce citeşte, mai ales că puteam observa anumite ilustraţii alb-negru în carte (sigur nu-i thriller, îmi zic). Dar ce e? Era aproape noapte, iar el citea în continuare, nemişcat de când plecaseră ele.

Era târziu şi trebuia să acţionez: dacă ar fi închis cartea brusc şi ar fi plecat exista riscul să nu aflu niciodata. Ce citea? Disimulând (fără prea multă abilitate) o poftă subită de a intra în apă, la întoarcerea spre prosop am putut vedea cu claritate copertele I şi IV. Stupoare: macho man citea… ISTORIA PAPILOR. Iniţial am crezut că vederea îmi joacă feste. Dar nu. Papii erau tot acolo.

Să nu mă înţelegeţi greşit, e OK să-ţi placă istoria, inclusiv istoria bisericii. Dar era ca şi cum Pepe (cântăreţul, latino lover) ar fi stat pe plajă cu Immanuel Kant în mână. Adică tipul avea un aer gen “pot să am orice femeie de pe plajă, doar că azi n-am chef”… Papi… 🙂

Aşa că vreau să vă întreb: ce aţi văzut pe unde aţi fost în vacanţă? Se citeşte mai mult, mai puţin? Şi-au făcut editurile treaba încercând să ajungă până aproape de nisip?

Şi concursul: cine povesteşte cea mai interesantă/amuzantă/simpatică/etc. istorioară despre vacanţă şi cărţi primeşte o carte gratuită la alegere. Istorioarele le puteţi pune în comentarii la acest post, ca să se poată bucura de ele toată lumea, nu doar noi cei de la Nemira. Câştigătorul va fi ales de noi (da, criteriile vor fi inevitabil subiective 😛 )

Ei, cum a fost în vacanţă?

UPDATE: Avem egalitate, astfel incat suplimentam premiile: 2 carti gratis. Castigatorii sunt Stefan si Weird Vision. Felicitari!

35 Commentarii

  1. CSPG 03/09/2010 Reply
  2. Vlad Puescu 03/09/2010 Reply
  3. Flav 03/09/2010 Reply
  4. voicunike 03/09/2010 Reply
  5. ioana 03/09/2010 Reply
  6. Vlad Puescu 04/09/2010 Reply
  7. Tare hazliu 04/09/2010 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *