Așa cum menționam în postul precedent, odată cu invenția computerului, textul a devenit accesibil în pixeli. Dar, în lumea software-ului, lucrurile nu sunt niciodată simple.
Ca întotdeauna, la început au existat numeroase formate dezvoltate de diferiți jucători de pe piață. Atât de multe, încât toată această avalanșă de formate a fost numită „Turnul eBabel”. Iar problema cu ereaderele era aceea că unele suportau un format, în timp ce altele suportau alt format. (Vedeți aici o comparație între diversele formate)
Pe măsură ce timpul a trecut, însă, două formate principale s-au impus: epub și mobi.
Epub
Epub este un format open source creat de International Digital Publishing Forum (IDPF) în 2007 și promovat ca format unic pentru cartea digitală. Epub, al carui nume vine de la electronic publishing, este un format derivat din xml (un set de reguli de codare pentru documente text, văr primar cu html).
Epub este astăzi formatul pricipal pentru toate readerele importante: Sony Reader, Nook (Barnes & Noble), Ipad, iRiver Story etc. Mai mult, există soluții software dezvoltate pentru citirea fișierelor epub pe toate platformele: Adobe Digital Editions (Mac și PC), Stanza (iPhone, iPod, iPad, Mac), Calibre (campionul open source, disponibil pentru PC, Mac și Linux, capabil de asemenea să convertească fișierele dintr-un format în altul), FBReader (Windows, Linux, Mac, Android și numeroase alte platforme mobile) etc.
Mobi
Mobi este un format de carte electronică dezvoltat de compania franceză Mobipocket. Pentru a citi cărți în formatul .mobi, francezii au dezvoltat software compatibil cu numeroase platforme mobile și PC. Mobipocket reader este disponibil pentru dispozitive Blackberry, Palm OS, Windows Mobile, Symbian (Nokia) și Windows PC. Există și un număr de ereadere care suportă formatul: Cybook, iRex Digital Reader, iLiad, Hanlin, BeBook etc.
Dar ceea ce a făcut cu adevărat celebru formatul .mobi este adoptarea lui de către Amazon, care a cumpărat în 2005 Mobipocket.com. Amazon a modificat ici și colo, a creat un format propriu (.azw, care nu mai e deschis) și a adăugat o soluție DRM dezvoltată de ei. Regele e mort, trăiască regele.
Dar, vestea proastă pentru Amazon, vestea bună pentru noi, dispozitivele Kindle pot citi fără probleme fișierele .mobi. Mai mult, ca să-și promoveze magazinul virtual, Amazon au lansat Kindle reader pentru toate platformele importante: Kindle reader for PC, Kindle for Mac, Kindle iPhone App, Kindle App pentru Android și Kindle App pentru iPad. Nu știu dacă pe Kindle reader pentru platforme mobile poți citi propriile fișiere în format .mobi (posesorii de iPhone, iPad sau Android din audiență ne vor lumina). Dar pe dispozitivul Kindle și pe PC și Mac pot fi adăugate fără probleme la bibliotecă alături de titlurile Amazon. E de ajuns comanda „Open with”, iar sincronizarea cu dispozitivul se va face automat.
Dar de ce vă spun eu toate astea?…
Cum spuneau vocile de la Teleenciclopedia care mi-au luminat copilaria, „continuarea în episodul următor”
Stay tuned 🙂
Tweet
@Doru: Ba da, se pastreaza reducerea; numai ca atunci cand te-ai uitat tu tocmai modificam preturile. Acum sunt corecte. 😀
http://books.corect.com/category/publishers/nemira-publishing-house
V-am prins!!! 🙂
Sa inteleg ca Nemira deja distribuie carti digitale? 😀
@Alecs: Corect Books inca nu distribuie carte digitala. S-au lansat, intr-un fel, dar inca nu vand. Nu stiu cum vine asta, dar e in gradina lor.
Va pregatim ceva si mai bun 😉
@Vlad: Pai atunci abia astept sa vad ce ne oferiti! 😀
Daca aveti un proiect foarte amplu, cu foarte multe carti digitale (mai ales din aria SF&F) ma determinati sa imi iau MULT mai repede un ebook reader decat preconizam eu! 🙂
Va doresc sa deveniti editura #1 si in ce priveste partea de continut digital! 😉
Succes in toate proiectele!
@Alecs: la momentul lansarii nu vor fi *foarte* multe carti, din motive ce tin de drepturi si de conservatorismul multor autori/editori. Insa, din informatiile noastre, vom fi editura cu cele mai multe titluri din Romania.
Insa accentul nu cade acum pe cantitate, ci pe calitatea cartilor noastre in format electronic si pe usurinta de a le descarca. Numarul titlurilor va creste rapid in perioada ce urmeaza.
Vom fi editura #1 pe continut in format digital!
Ma intreb, daca titlurile noi vor aparea concomitent in format digital cat si tiparit ? Sau vor fi carti care vor fi executate doar in unul din cele doua formate ?
@Ion: e un subiect inca fierbinte si in dezbatere 🙂
Voi ce parere aveti, cum e mai bine?
Prefer ca varianta tiparita a cartii sa aiba intaietate.