Cartea Digitală – Ghid de întrebuințare

Așa cum menționam în postul precedent, odată cu invenția computerului, textul a devenit accesibil în pixeli. Dar, în lumea software-ului, lucrurile nu sunt niciodată simple.

 

Sony Reader Touch

 

Ca întotdeauna, la început au existat numeroase formate dezvoltate de diferiți jucători de pe piață. Atât de multe, încât toată această avalanșă de formate a fost numită „Turnul eBabel”. Iar problema cu ereaderele era aceea că unele suportau un format, în timp ce altele suportau alt format. (Vedeți aici o comparație între diversele formate)

Pe măsură ce timpul a trecut, însă, două formate principale s-au impus: epub și mobi.

Epub

Epub este un format open source creat de International Digital Publishing Forum (IDPF) în 2007 și promovat ca format unic pentru cartea digitală. Epub, al carui nume vine de la electronic publishing, este un format derivat din xml (un set de reguli de codare pentru documente text, văr primar cu html).

 

Barnes & Noble Nook

 

Epub este astăzi formatul pricipal pentru toate readerele importante: Sony Reader, Nook (Barnes & Noble), Ipad, iRiver Story etc. Mai mult, există soluții software dezvoltate pentru citirea fișierelor epub pe toate platformele: Adobe Digital Editions (Mac și PC), Stanza (iPhone, iPod, iPad, Mac), Calibre (campionul open source, disponibil pentru PC, Mac și Linux, capabil de asemenea să convertească fișierele dintr-un format în altul), FBReader (Windows, Linux, Mac, Android și numeroase alte platforme mobile) etc.

Mobi

Mobi este un format de carte electronică dezvoltat de compania franceză Mobipocket. Pentru a citi cărți în formatul .mobi, francezii au dezvoltat software compatibil cu numeroase platforme mobile și PC. Mobipocket reader este disponibil pentru dispozitive Blackberry, Palm OS, Windows Mobile, Symbian (Nokia) și Windows PC. Există și un număr de ereadere care suportă formatul: Cybook, iRex Digital Reader, iLiad, Hanlin, BeBook etc.

 

Amazon Kindle 3

 

Dar ceea ce a făcut cu adevărat celebru formatul .mobi este adoptarea lui de către Amazon, care a cumpărat în 2005 Mobipocket.com. Amazon a modificat ici și colo, a creat un format propriu (.azw, care nu mai e deschis) și a adăugat o soluție DRM dezvoltată de ei. Regele e mort, trăiască regele.

Dar, vestea proastă pentru Amazon, vestea bună pentru noi, dispozitivele Kindle pot citi fără probleme fișierele .mobi. Mai mult, ca să-și promoveze magazinul virtual, Amazon au lansat Kindle reader pentru toate platformele importante: Kindle reader for PC, Kindle for Mac, Kindle iPhone App, Kindle App pentru Android și Kindle App pentru iPad. Nu știu dacă pe Kindle reader pentru platforme mobile poți citi propriile fișiere în format .mobi (posesorii de iPhone, iPad sau Android din audiență ne vor lumina). Dar pe dispozitivul Kindle și pe PC și Mac pot fi adăugate fără probleme la bibliotecă alături de titlurile Amazon. E de ajuns comanda „Open with”, iar sincronizarea cu dispozitivul se va face automat.

Dar de ce vă spun eu toate astea?…

Cum spuneau vocile de la Teleenciclopedia care mi-au luminat copilaria, „continuarea în episodul următor”

Stay tuned 🙂

41 Commentarii

  1. Sorin Manica 05/10/2010 Reply
  2. Alecs 05/10/2010 Reply
  3. Vlad Puescu 05/10/2010 Reply
  4. Alecs 05/10/2010 Reply
  5. Vlad Puescu 06/10/2010 Reply
  6. Ion 06/10/2010 Reply
  7. Vlad Puescu 06/10/2010 Reply
  8. Flav 07/10/2010 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *