Așa cum menționam în postul precedent, odată cu invenția computerului, textul a devenit accesibil în pixeli. Dar, în lumea software-ului, lucrurile nu sunt niciodată simple.
Ca întotdeauna, la început au existat numeroase formate dezvoltate de diferiți jucători de pe piață. Atât de multe, încât toată această avalanșă de formate a fost numită „Turnul eBabel”. Iar problema cu ereaderele era aceea că unele suportau un format, în timp ce altele suportau alt format. (Vedeți aici o comparație între diversele formate)
Pe măsură ce timpul a trecut, însă, două formate principale s-au impus: epub și mobi.
Epub
Epub este un format open source creat de International Digital Publishing Forum (IDPF) în 2007 și promovat ca format unic pentru cartea digitală. Epub, al carui nume vine de la electronic publishing, este un format derivat din xml (un set de reguli de codare pentru documente text, văr primar cu html).
Epub este astăzi formatul pricipal pentru toate readerele importante: Sony Reader, Nook (Barnes & Noble), Ipad, iRiver Story etc. Mai mult, există soluții software dezvoltate pentru citirea fișierelor epub pe toate platformele: Adobe Digital Editions (Mac și PC), Stanza (iPhone, iPod, iPad, Mac), Calibre (campionul open source, disponibil pentru PC, Mac și Linux, capabil de asemenea să convertească fișierele dintr-un format în altul), FBReader (Windows, Linux, Mac, Android și numeroase alte platforme mobile) etc.
Mobi
Mobi este un format de carte electronică dezvoltat de compania franceză Mobipocket. Pentru a citi cărți în formatul .mobi, francezii au dezvoltat software compatibil cu numeroase platforme mobile și PC. Mobipocket reader este disponibil pentru dispozitive Blackberry, Palm OS, Windows Mobile, Symbian (Nokia) și Windows PC. Există și un număr de ereadere care suportă formatul: Cybook, iRex Digital Reader, iLiad, Hanlin, BeBook etc.
Dar ceea ce a făcut cu adevărat celebru formatul .mobi este adoptarea lui de către Amazon, care a cumpărat în 2005 Mobipocket.com. Amazon a modificat ici și colo, a creat un format propriu (.azw, care nu mai e deschis) și a adăugat o soluție DRM dezvoltată de ei. Regele e mort, trăiască regele.
Dar, vestea proastă pentru Amazon, vestea bună pentru noi, dispozitivele Kindle pot citi fără probleme fișierele .mobi. Mai mult, ca să-și promoveze magazinul virtual, Amazon au lansat Kindle reader pentru toate platformele importante: Kindle reader for PC, Kindle for Mac, Kindle iPhone App, Kindle App pentru Android și Kindle App pentru iPad. Nu știu dacă pe Kindle reader pentru platforme mobile poți citi propriile fișiere în format .mobi (posesorii de iPhone, iPad sau Android din audiență ne vor lumina). Dar pe dispozitivul Kindle și pe PC și Mac pot fi adăugate fără probleme la bibliotecă alături de titlurile Amazon. E de ajuns comanda „Open with”, iar sincronizarea cu dispozitivul se va face automat.
Dar de ce vă spun eu toate astea?…
Cum spuneau vocile de la Teleenciclopedia care mi-au luminat copilaria, „continuarea în episodul următor”
Stay tuned 🙂
Tweet
Prefer intaietate pentru varianta electronica.
Cele tiparite le cam am pe toate.
Vreau o biblioteca SF electronica.
Sper sa aiba coperti frumoase.
Cel mai corect ar fi amandoua variantele deodata pentru toti impatimitii de carti. 😉
Am si eu o intrebare… puteti sa ne dati cateva detalii in legatura cu formatele in care vor fi oferite cartile electronice ?
@Alecs: in cele doua formate de mai sus: epub si mobi. Cu ele putem acoperi aproape orice device. Majoritatea device-urilor/platformelor sunt compatibile .epub, iar pentru restul mobi does the trick.
Pina va mai ginditi voi ce si cum cei de la Adevarul v-au luat-o inainte. Au lansat o librarie online, cu ce au scos ei pina acuma, carti , filme, dar au si alte chestii.
Printre ele – eBooks – care au deja ceva titluri, din cele publicate in serie de 100 carti si Jules Verne.
cartile sunt in format pdf, unul mai special, care poate fi citit doar cu un anume program si care necesita si o licenta pe care o primesti cind cumperi cartea.
Preturile nu sunt cine stie ce…cam mica diferenta fata decartea clasica, dar avind in vedere ca ei au mers pe niste preturi de carti foarte mici..sa zicem…
@Lucian: cartea digitala e intr-un format gandit pentru readere, cum sunt cele de mai sus, dar care poate fi citit si pe alte dispozitive mobile (smartphone, tablete). PDF nu e carte digitala. E doar un pdf.
Din cite stiu eu, ereaderele, inclusiv Kindle, suporta formatul pdf, ca si alte formate. Iar pentru mine nu exista distinctia asta, care mi se pare aiurea – carte digitala = mobi, epub. Personal consider carte diogitala orice format care transpune digital o carte tiparita (doc, rtf, pdf, lit etc). E drept ca el prefer pe primele 3.
@Lucian: carte digitala = un format care a fost gandit special pentru acest scop, adica epub sau mobi. Rezultatul va fi calitatea.
Toti cei care au deja readere se plang de faptul ca la fisiere txt, doc sau pdf sunt probleme cu modul in care este afisat textul. La pdf sunt cele mai mari probleme de reflow. Nici nu e de mirare, intrucat aceste formate nu au fost facute pentru reader, sunt niste formate de PC. Rezultatul va fi sub optim.
Vezi aici http://www.emag.ro/ebook_reader/ebook-reader-iriver-story–p3EB022C-EUWEN1-Story%282GB%29
Majoritatea clientilor nemultumiti se plang tocmai de problemele de reflow, tocmai pentru ca incearca sa citeasca fisiere care nu au fost contstruite profesionist pentru readere. Un epub este un xml, deci se *construieste* cartea la fel cum pentru tipar se pagineaza in softuri de DTP.
Trebuie stiut ca PDF-urile pot fi convertite in .MOBI sau .EPUB, atata timp cat ai drepturi si PDF-ul nu contine defapt o carte scanata. Oricum, experienta citirii unui PDF pe un ereader este mult inferioara celorlalte formate, cel putin pe Kindle 3.