Ce au în comun John Barth şi Louis-Ferdinand Celine?

barthJohn Barth şi Louis-Ferdinand Celine s-au născut pe 27 mai, în 1930 şi, respectiv, 1894.

Primul roman al lui John Barth, Varieteu pe apă, a fost nominalizat la National Book Award, iar The End of the Road a fost, de asemenea, apreciat de critici, dar consacrarea ca autor a obţinut-o abia în 1960, cu The Sot-Weed FactorCu romanul Giles Goat-Boy (1966), John Barth a cunoscut un succes enorm, atât critic, cât şi comercial, iar Rătăcit în casa oglinzilor i-a adus o a doua nominalizare la National Book Award. Dintre lucrările sale mai amintim: Himera (1972, colecţie de nuvele recompensată cu National Book Award) sau Toga Party şi alte povestiri.

În 1932, Louis-Ferdinand Destouches (Celine) publică sub pseudonimul Celine romanul Călătorie la capatul nopţii, pentru care primeşte Premiul Theophiste Renaudot. În 1936 apare cel de-al doilea roman al său, Moarte pe credit. După o călătorie în URSS, publică Mea culpa, apoi în 1937 pamfletele Bagatele pentru un masacru şi Şcoala cadavrelor. Intre 1944 si 1951, Celine traieste exilat in Germania si Danemarca, unde este inchis la sfarsitul razboiului, fiind acuzat de colaborationism. În 1951, se întoarce în Franta, se stabileşte la Meudon, unde îşi continuă opera: Feerie pentru o altă dată, De la un castel la altul, Nord, Rigodon. Moare la 1 iulie 1961.

Nemira te invită să te bucuri de operele alese ale lui John Barth şi Louis-Ferdinand Destouches (Celine) la preţuri de excepţie şi să îi sărbătorim împreună pe aceşti mari autori.

celine

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *