Ce fiară se ascunde oare în spatele unui chip simpatic şi nevinovat?

Cine o fi criminalul? Ce fiară se ascunde oare în spatele unui chip simpatic şi nevinovat? Şi va putea detectivul să îşi ducă la capăt misiunea de a îl prinde pe făptaş la timp? Cam acestea sunt premisele de la care porneşte orice autor de roman de suspans, iar cu aceste întrebări în minte parcurgem cu sufletul la gură cărţile de acest gen. Agatha Christie, Raymond Chandler, Georges Simenon, Arthur Conan Doyle şi mulţi mulţi alţii ne-au fascinat, provocat şi zguduit cu misterele şi personajele care i-au făcut celebri.

Romanele poliţiste bune sunt ca o cursă contra-cronometru pe care le parcurgem stând în fotoliu.  Obstacole? La fiecare pas. Întorsături de situaţie, personaje conflictuale, intrigi complexe, conflicte ascunde, minciuni, violenţă şi, de obicei, un erou pozitiv neînfricat, gata oricând să descurce iţele poveştii, chiar cu preţul vieţii sale, toate aceste elemente constituie împreună reţeta unui roman poliţist atrăgător.

Peter James este un autor contemporan britanic de suspans. Considerat a fi unul dintre cei mai buni ai generaţiei sale şi înscriindu-se cu succes în galeria marilor maeştri, James ne-a oferit o serie de volume de suspans foarte bine primite de public, poate şi pentru că romanele sale sunt inspirate din cazuri şi fapte reale.

Spre deosebire de predecesorii săi, James nu duce literatura de suspans la marginea ficţiunii, acolo unde se poate împleti chiar şi cu fabulaţia, creînd situaţii sau personaje neverosimile, cazuri care nu pot fi elucidate decât prin apariţia vreunui clu atât de improbabil încât nu poate fi comparat decât cu tehnica Deus ex Machina şi nu crează intrigi atât de ramificate încât să nu le poată pricepe nici cel mai versat dintre investigatorii moderni. Peter James porneşte de la premisa că viaţa bate filmul, devenind unul dintre cei mai conştiincioşi autori ai prezentului: lucrează mână în mână cu poliţia oraşului în care locuieşte, studiază arhive, cere părerea adevăraţilor detectivi şi crează o ficţiune cu atât mai verosimilă, cu cât ea este bine înrădăcinată în realitatea noastră de zi cu zi.

Ai să mori mâine este un exemplu perfect în care viaţa însăşi devine contextul perfect pe fondul căruia se desfăşoară o dramă poliţistă „ca la carte.” Un transplant de ficat la un pacient cu insuficienţă hepatică devine scânteia ce aprinde motorul unei acţiuni palpitante care îl are ca protagonist pe detectivul Royce Grace, eroul cel mai îndrăgit al romanelor lui James.

Citeşte mai mult pe Kudika.ro

Autor: Andreea Sterea

1 Comentariu

  1. IB 11/06/2013 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *