Incursiune în lumea misterelor sfârşitului de secol al XIII-lea, romanele „Ultimul Templier” şi „Salvarea Templierilor” de Raymond Khoury, publicate la Editura Nemira, propun noi variațiuni pe tema celui mai controversat ordin cavaleresc din istoria lumii.
Poveştile despre cavalerii templieri, la granița dintre ficțiune și istorie, le oferă oamenilor secolului 21 ocazia de a face incursiuni în epoci de mult apuse, creându-le impresia unei participări active la dezvăluirea unor taine care tulbură omenirea de secole.
Astfel de cărți câştigă din ce în ce mai mult teren în literatura contemporană. Romanele lui Raymond Khoury, unul dintre scriitorii la modă atât în străinătate, cât şi în România, se înscriu în această linie, iar titlurile celor două volume apărute de curând la Editura Nemira vorbesc de la sine: „Ultimul Templier” şi continuarea lui, „Salvarea templierilor“.
Venind dintr-o lume în care intoleranţa religioasă i-a marcat o mare parte din viaţă, Raymond Khoury a trăit până la 14 ani la Beirut, acolo unde s-a şi născut, un timp despre care mărturiseşte că îl simte ca aparţinându-i unei alte galaxii… Un Beirut de dinainte de război, pe care şi-l aminteşte aproape idilic, plin de tot famecul şi de adierile Mediteranei din copilărie. Împreună cu familia a plecat apoi în America, unde şi-a petrecut adolescenţa şi unde a întâlnit alte lumi şi alte valori.
„Trăiesc o frustrare generală în legătură cu felul în care religia este încă folosită pentru a manipula oamenii în scopuri politice. Am crescut şi am fost învăţat să urăsc în spritul intoleranţei religioase şi al fundamentalismului din Orientul Mijlociu, iar acum”, spunea scriitorul într-un interviu acordat în 2009, „de fapt, nu s-a produs nicio schimbare reală în acest sens. Marea majoritate a oamneilor îşi doresc cu disperare pace, o viaţă prosperă, dar o mână de psihopaţi, de toate părţile, întreţin conflictul. Am început să mă întreb cum ar fi, dacă ar avea loc un eveniment miraculos, care să îi liniştească pe toţi zeloţii şi fundamentaliştii şi să unească planeta într-o credinţă nouă şi simplă. Cred că populaţia acestei lumi este în mod criminal deservită de conducătorii ei. Marea majoritate sunt conduşi de dictatori, care trăiesc în propriile fantasme, incompetenţi şi megalomani sau, pur şi simplu, necinstiţi…”, mai spune el, iar afirmaţia îi justifică încercarea de a recrea în romanele lui altfel de lumi şi altfel de imperii.
În cele două romane publicate şi în România, care, de altfel i-au adus consacrarea, Raymond Khoury construieşte o poveste fascinantă în jurul grupării cavalerilor templieri, subiectul multor dispute şi controverse de-a lungul timpului, literare şi nu numai. Tradus în peste 30 de limbi, „Ultimul Templier” propune o călătorie în timp, o incursiune în secretele niciodată dezvăluite ale sfârştului de secol al XIII-lea. Un arheolog din Manhattanul nostru face un mic ocol prin Regatul Latin al Ierusalimului și se întoarce în America secolului XXI. Pe drum, are o întâlnire majoră: ultimul templier care trebuie să salveze leganda Ordinului cu orice preţ. Iar omul modern trebuie să dezlege una dintre marile enigme neelucidate ale universului, pe care o veţi descoperi la faţa locului. O împletire inteligentă a ficţiunii cu istoria, asta creează Raymond Khoury în cele două romane, în „Salvarea templierilor” scriitorul întorcânduse într-un misterios Constantinopol asediat de un grup secret de cavaleri templieri, care se infiltrează în biblioteca imperială şi vor să pună mâna pe nişte documente periculoase.
Secrete ascunse în codice, onoare, aventuri trăite pe viaţă şi pe moarte, cum astăzi se întâlnesc doar în jocurile pe calculator, taine religioase care ar fi putut schimba lumea şi tot ce nu s-a ştiut niciodată despre această istorie a cavalerilor Ordinului Templului, atât de controversată şi scrisă cu multe flăcări de rug, toate sunt frumos disimulate în povestea scriitorului a cărui viaţă este ea însăşi o poveste.
Autor: Monica Andronescu
Sursa: Adevărul
Tweet