Sau poate că ar fi trebuit să întreb: de ce preferăm Science-Fiction în loc de Fantasy? Sau: de ce preferăm Fantasy în loc de Science-Fiction?
Este adevărat, mulţi dintre cititorii de „imaginar” nu simt nevoia acestei (pseudo)dihotomii. Unii nu văd nici o diferenţă între cele două genuri sau, dacă o sesizează, o consideră irelevantă. Sunt destui care citesc cu egală plăcere şi SF şi F. Fără a face o judecată de valoare (fără a propune o confruntare între SF şi F) nu putem, totuşi, să nu observăm o tendinţă a ultimilor ani: science-fiction-ul pierde teren (rapid) în faţa fantasy-ului. Unii autori de la noi chiar recurg la exprimări tranşante legate de ponderea mai mare sau mai mică a unui gen sau altul. Astfel, Lucian Merişca era de părere, într-un inerviu din revista Helion, că „SF-ul şi-a îndeplinit menirea şi nu trebuie să-l plângem dacă dispare ca gen explicit”.
Science fiction-ul a murit, trăiască… fantasy-ul?
În plus, alţi autori de la noi consacraţi pe SF au scris în cele din urmă şi F. Spre exemplu Liviu Radu, dar nu numai el. Ceea ce se poate observa pe plan mondial se remarca şi la noi: există o basculare dinspre SF către F. Aşa vor cititorii? Consumatorul de „imaginar” a impus acest lucru? Sau autorii au simţit cumva o anumită epuizare a izvoarelor sau a resurselor science-fiction-ului şi de aceea au trecut cu arme şi bagaje în tabăra cealaltă? Ar fi interesant de văzut, de căutat, de descoperit mecanismele care au dus la această orientare, cine pe cine a influenţat şi mai ales cum şi de ce. Are science-fiction-ul în sine forţa de a renaşte şi de a reveni la „forma” anilor 60-70-80? Sau va fi unul dintre genurile literare extincte, despre care viitorimea abia va şti că a existat?
Science-fantasy, o cale de mijloc?
La intersecţia celor două genuri se regăseşte un subgen extrem de volatil: science-fantasy. Ar fi o cale de mijloc, prin care science-fiction-ul ar putea supravieţui, grefat pe fantasy. Un amestec din care pot răsări adevărate bijuterii literare, cum ar fi „Divertisment pentru vrăjitoare” al lui Vladimir Colin. Rod Serling spunea următoarele: „science-fiction-ul face ca neverosimilul să devină posibil, în vreme ce science-fantasy face ca imposibilul să devină verosimil”. Extrapolând sau forţând un pic lucrurile, ne putem întreba atunci: vrem imposibilul posibil acum?
Economic şi arid vorbind, genul fantasy a întrecut genul scienece-fiction. Poate pentru că nu mai avem răbdare şi nu mai credem în puterea sefeului să ne modeleze/ajute visele? Poate pentru că fantasy-ul a simţit că, într-un ev trepidant şi alienant, poate oferi sufletului linişte şi iluzia că imposibilul este posibil. Fantasy-ul oferă imediat ceea ce science-fiction-ul doar promite.
Voi ce părere aveţi?
Tweet
[…] de Marian Truta (sincer, nu stiu daca dinsul a planuit o disputa sau doar o defilare de idei), tema a atras o serie de comentarii, majoritatea reducindu-se la ideea ca o carte buna este buna […]
Personal iubesc ambele genuri. Cred cu ardoare ca cine alege intre doua lucruri atunci cand le poate avea pe amandoua se limiteaza. Fiecare gen aduce ceva. Si nici macar nu sunt atat de diferite pe cat vor unii sa creada. Pe de alta parte observ cu uimire cum se atribuie cresterea fantasy-ului incepand cu anii 90. Asta nu denota decat o lipsa de cunoastere din partea celor care afirma acest lucru si ii invit sa se documenteze (cititorii de sf trebuie sa fie obisnuiti cu asta, nu?). E ca si cum ai spune ca oamenii si-au dat frau liber imaginatiei incepand cu o data precisa. Tolkien si R.A Salvatore aveau sute de mii de fani, poate milioane, la inceputul anului 1990. Nu inseamna ca daca la noi nu se stia de ei sau daca la noi genul fantasy nu era publicat, situatia era aceeasi peste tot. De ce SF-ul a scazut? Idei proaste, repetate si, in mare parte – si asta e o parere pur personala – din cauza faptului ca traim in ceea ce in era de aur a SF-ului era o posibilitate incitanta, acum e realitate. Probabil ca Sf-ul e intro perioada de ajustare si respiro inainte ca stiinta sa deschida noi porti care pot fi exploatate. E la fel de posibil ca oamenii de stiinta care in trecut scriau SF-ul sa se fi epuizat, sarcina cazand in mana oamenilor mult mai putin pregatiti sa prolifereze stilul. Intre timp putem creea sciziuni intre doua lucruri frumoase sau ne putem bucura de amandoua, fara ranchiuna nejustificata care incepe sa miroasa din ce in ce mai romaneste.
[…] clasica au rezerve cu privire la fantasy, ci si unii cititori (si scriitori) SF – vezi aici: Ce preferăm: Science Fiction sau Fantasy? comentariul lui Balin Feri. Asta desi SF-ul e el insusi rejectat similar de unii cititori […]