Ce preferăm: Science Fiction sau Fantasy?

Sau poate că ar fi trebuit să întreb: de ce preferăm Science-Fiction în loc de Fantasy? Sau: de ce preferăm Fantasy în loc de Science-Fiction?

Este adevărat, mulţi dintre cititorii de „imaginar” nu simt nevoia acestei (pseudo)dihotomii. Unii nu văd nici o diferenţă între cele două genuri sau, dacă o sesizează, o consideră irelevantă. Sunt destui care citesc cu egală plăcere şi SF şi F. Fără a face o judecată de valoare (fără a propune o confruntare între SF şi F) nu putem, totuşi, să nu observăm o tendinţă a ultimilor ani: science-fiction-ul pierde teren (rapid) în faţa fantasy-ului. Unii autori de la noi chiar recurg la exprimări tranşante legate de ponderea mai mare sau mai mică a unui gen sau altul. Astfel, Lucian Merişca era de părere, într-un inerviu din revista Helion, că „SF-ul şi-a îndeplinit menirea şi nu trebuie să-l plângem dacă dispare ca gen explicit”.

Science fiction-ul  a murit, trăiască… fantasy-ul?

În plus, alţi autori de la noi consacraţi pe SF au scris în cele din urmă şi F. Spre exemplu Liviu Radu, dar nu numai el. Ceea ce se poate observa pe plan mondial se remarca şi la noi: există o basculare dinspre SF către F. Aşa vor cititorii? Consumatorul de „imaginar” a impus acest lucru? Sau autorii au simţit cumva o anumită epuizare a izvoarelor sau a resurselor science-fiction-ului şi de aceea au trecut cu arme şi bagaje în tabăra cealaltă? Ar fi interesant de văzut, de căutat, de descoperit mecanismele care au dus la această orientare, cine pe cine a influenţat şi mai ales cum şi de ce. Are science-fiction-ul în sine forţa de a renaşte şi de a reveni la „forma” anilor 60-70-80? Sau va fi unul dintre genurile literare extincte, despre care viitorimea abia va şti că a existat?

Science-fantasy, o cale de mijloc?

La intersecţia celor două genuri se regăseşte un subgen extrem de volatil: science-fantasy. Ar fi o cale de mijloc, prin care science-fiction-ul ar putea supravieţui, grefat pe fantasy. Un amestec din care pot răsări adevărate bijuterii literare, cum ar fi „Divertisment pentru vrăjitoare” al lui Vladimir Colin. Rod Serling spunea următoarele: „science-fiction-ul face ca neverosimilul să devină posibil, în vreme ce science-fantasy face ca imposibilul să devină verosimil”. Extrapolând sau forţând un pic lucrurile, ne putem întreba atunci: vrem imposibilul posibil acum?

Economic şi arid vorbind, genul fantasy a întrecut genul scienece-fiction. Poate pentru că nu mai avem răbdare şi nu mai credem în puterea sefeului să ne modeleze/ajute visele? Poate pentru că fantasy-ul a simţit că, într-un ev trepidant şi alienant, poate oferi sufletului linişte şi iluzia că imposibilul este posibil. Fantasy-ul oferă imediat ceea ce science-fiction-ul doar promite.

Voi ce părere aveţi?

25 Commentarii

  1. Interitusdei 21/03/2011 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *