După disputele generate de prezentarea eReaderului Kindle vom trece astăzi în „ape” ceva mai liniştite şi voi vorbi despre un alt utilitar apărut relativ recent pe piaţa românească: Evobook de la Evolio.
eReader românesc
Lansat în noiembrie anul trecut sub sloganul „primul eReader românesc” (este manufacturat, ca majoritatea eReaderelor, în China, componenta românească fiind legată de softul folosit), Evobook s-a făcut remarcat în primul rând prin preţ. Bine, vor spune unii dintre posesorii de alte cititoare, Evobook nu este cel mai ieftin. De acord, dar vorbim despre eReaderele care se vând pe piaţa românească. Kindle este ceva mai scump, nu cu mult, iar celelalte se duc binişor în sus. Aşadar, iată un factor care ar putea să influenţeze decizia cumpărătorului.
În ordine, are un preţ scăzut, dar ce ne spune raportul preţ/calitate în cazul acestui cititor? Din punct de vedere „hard” Evobook poate părea în uşor dezavantaj faţă de celelalte mărci. Majoritatea „plângerilor” legate de acest produs se referă la lentoarea procesorului Samsung S3C2416, în sensul că timpul de „întoarcere” a paginii este ceva mai ridicat decât la alte cititoare. Ecranul (600×800), chiar dacă oferă 16 tonuri de gri, are un contrast mai degraba mediu spre bun decât un contrast deosebit ca în cazul Kindle.
Avantaje şi dezavantaje
Cu toate acestea, Evobook are un avantaj care nu este deloc de neglijat: poate citi la fel de bine şi epub şi mobi, cele două formate importante de pe piaţă. Sigur, plaja de formate suportate este mult mai mare, dar cel mai important lucru este că posesorul unui Evobook poate folosi cele două formate amintite. Spre deosebire de iRiver Story, de exemplu, care nu poate citi mobi sau Kindle care nu poate citi epub. O remarcă se impune: cărţile în format mobi pentru Evobook trebuie să fie fără DRM. Şi dacă tot am pomenit de DRM, Evobook suportă ADEPT, DRM-ul de la Adobe.
Aspectul utilitarului este mai degrabă robust, dar are o greutate destul de mică: doar 228 de grame. Adică este comod de folosit. Are şi o versiune de meniu în limba română, poate citi cărţi cu diacritice (atâta vreme cât acestea sunt realizate corect). Autonomia bateriei este estimată la circa 10.000 de pagini. Din păcate produsul nu are wi-fi. La acest pre, dotat cu conexiune wi-fi, produsul ar fi fost un concurent mult mai puternic pe piaţa eReaderelor.
Caracteristici tehnice:
– Ecran: 6 inci cu afişaj EPD
– Rezoluţie 600×800 pixeli
– Tonuri de gri : 16
– Procesor: Samsung S3C2416
– Baterie: 1700 mAh/3.7V Baterie Li-Polymer
– Adaptor: DC5V 800 mA
– Formate text suportate: PDF, CHM, EPUB, TXT, HTM, HTML, RTF, PDB, DJVU, DJV,iw44, iw4, FB2, OEB, PRC, MOBI, TCR, OPF
– Formate audio : MP3 (32kbps – 384 kbps)
– Formate imagine: JPEG, PNG, TIF, GIF, BMP
– Suporta Adobe DRM
– Memorie interna : 2GB
– Memorie extensibilă: SD Card/MMC, maxim 8 GB
– Suport pentru limba Română, dar şi pentru aproape toate limbile din Europa)
– Dimensiuni: 178(l)x128.4(w)x9.9(h)mm
-Greutate: 228g
Nota autorului: fără un design spectaculos, cu aspect nesofisticat, ecran mediu spre bun în ce priveşte contrastul, navigare din butoane laterale, fără funcţii suplimentare, dar cu posibilitatea de a face adnotări, fără wi-fi, Evobook este un cititor mediu. Dedicat exclusiv lecturii, poate fi un utilitar folositor atunci când suntem împătimiţi ai lecturii. Totuşi, pentru cititorii „profesionişti” Evobook are o serie de limitări. Recomandabil prin preţ, dar nu şi pentru cititorii exigenţi şi atenţi la performanţele utilitarelor. Nota 2,5 din 5.
Tweet
D-le Marian, va rog nu mai insistati atat de mult pe formatele suportate de un reader, chiar este una din cele mai putin importante lucruri, atat timp cat exista solutii de conversie de la 1 secunda (calibre) pana la maxim cateva minute (email catre amazon).
Propun un articol de educare a e-cititorilor despre Calibre de ex, soft indispensabil pentru un impatimit in lectura. Iar cand se foloseste Calibre, conversia este complet transparenta, se face automat la transferul pe dispozitiv.
Mai degraba insistati pe alte calitati/defecte la readere, deja e al treilea review in care formatele suportat ocupa un ditamai paragraful.
Bine ca nu discutam si despre culoarea acestor readere 🙂
crocodilu, ce va face sa credeti ca formatele nu sunt importante? chiar trebuie sa-mi cumpar un eReader iar apoi sa am grija conversiilor fie prin instalari de softuri aditionale fie prin e-mailuri? de ce sa recurg la mijloace suplimentare atata vreme cat pot sa am in vedere dispozitive care nu necesita asa ceva.
Revenind la formate (in fond doar doua conteaza cu adevarat), este important ce anume poate sa faca un eReader sau altul pentru ca epub si mobi au potentiale diferite de dezvoltare. Spre exemplu epub este mult mai flexibil decat mobi in ceea ce priveste realizarea unei carti.
In fine, vom vorbi si despre Calibre (fie vorba intre noi, nu este tocmai cea mai fericita solutie de conversie) si despre alte lucruri legate de cartea digitala. Daca am inceput cu aceste „recenzii” de eReadere, haidem sa le ducem pe acestea la bun sfarsit 🙂
Pai bineinteles, sa le ducem la sfarsit, nici n-am sugerat altfel. Conversia mi se pare lipsita de importanta din urmatorul motiv: pentru orice cititor pasionat, un soft de management de books este oarecum esential. Altfel ce faci, stai sa le copiezi din Explorer direct pe el in cine stie ce directoare/subdirectoare obscure ? Cum un pasionat de muzica, cu o colectie mare va folosi un iTunes, Media Monkey, etc, etc (sau chiar Winamp cu o structura de foldere bine pusa la punct si cumva cu un search decent), asa si un pasionat de carti va folosi un soft de book management. Daca nu o face, foarte rau. Ca e Calibre sau altceva, e mai putin important. Iar un astfel de soft, in momentul transferului, daca cunoaste e-readerul, se va apuca de conversie automata, fara ca userul sa bage de seama. De aia mi se pare putin exagerat interesul acesta pentru o operatie care eu personal am uitat ca exista !
Am un Kindle de curand si sunt nevoit sa convertesc carti din doc, rtf, pfd in mobi. Toata chestia asta se intampla fara sa bag eu de seama, tot ce trebuie sa fac eu e sa completez metadata, sa pun coperti, etc, deci sa-mi ordonez cartile cum imi place. Daca as fi avut un alt reader care citea epub si nu mobi, as fi facut acelasi lucru fara sa ma deranjeze cu nimic.
Practic, cu Calibre & Co, nici nu ma mai uit ce format e fisierul, cum ii zice, etc etc. Drag and drop, Edit Metadata, Send To Device. Simplu, eficace, curat.
Iar discutia cu epub si mobi, care-i mai bun, care se dezvolta, e egala cu zero pentru 99% dintre noi, eu ma astept intr-un fisier ebook sa gasesc doar cuvintele din carte, formatate lizibil. Restul e cancan.
De Evobook erau mai multe de spus, intamplator am citit impresiile clientilor de pe un mare magazin online si am ramas cu un foarte amar gust. Tot ce-am citit acolo nu se regaseste in diferenta doar de 1 punct (2.5 fata de 3.5) intre Evo si Kindle 🙁
In incheiere, astept cu interes restul recenziilor de ereadere iar apoi poate o eventuala serie de “ebooks for dummies” in paralel cu explozia de aparitii e-book de la Nemira 😉
crocodilul, insist in a spune ca formatul unei carti are o mare importanta. Dar despre asta vom avea ocazia sa vorbim in viitor. In fine, am o cateva intrebari legate de conversii si de Calibre: cum reusiti sa convertiti un doc, rtf, pdf in mobi pastrand diacriticile? Cum reusiti sa faceti cu Calibre conversii din epub cu DRM in mobi? Cat despre parerile legate de Evobook, acestea sunt, fireste, impartite. Diferenta de 1 punct dintre Evobook (intr-un sistem de notare de 5 puncte) si Kindle este datorata, dupa cum am spus, limitarilor impuse de Amazon precum si tendintei Amazon de a monopoliza piata prin aceste limitari. Orice tendinta de monopol mi se pare paguboasa si o taxez ca atare. Altfel utilitarul in sine este, din pdv tehnologic, unul foarte bun.
Mie personal mi se pare ca limitarile asta si monopolizarea (mai putin) duc la o crestere a calitatii. Uite-te ce porcarii ies cu Android unde e libertate totala. Nu o sa vezi chinezarii si gunoaie de la Amazon sau Apple de ex. Iar unii prefera calitatea asta in detrimentul a 1-2 feature-uri lipsa care pot fi ocolite. Dar asta e alta discutie.
Sa revenim la Calibre: eu transform PDF in Mobi cu diacritice fara sa fac absolut nimic deosebit, doar 1 click si merge.
Din Rtf/Doc am avut probleme, recunosc. Dar le-am rezolvat simplu astfel: Save As PDF din Word si apoi conversia standard din Calibre.
La epub DRM nu ma bag, inca n-am studiat problema, am luat una alta de la Amazon doar.
Adevarat, apar gunoaie cu Android, dar nu e vine Androidului. Cu minima documentare (si multi bani) poti evita acele gunoaie. La acelasi price point cu iPhone sau iPad poti cumpara chestii comparabile din punct de vedere al calitatii, cu system deschis.
@Marian Truta: Foarte simplu se realizeaza partea de diacritice. Se salveaza din .doc in .html si apoi se converteste in ce format se doreste.
Discutiile astea despre DRM si convertire in diferite formate nu ar exista daca pe piata ar fi carti digitale de cumparat(stiu ce imi veti spune sa ma duc pe ebooks la Nemira ca sunt cu duiumul.. am fost si nu am ce sa iau, imi pare rau…) oferite de exemplu de Nemira(doar discutam pe blogul editurii), insa acest lucru este valabil pentru toate celelalte edituri!
Mare greseala cu nota aia de 3.5 la Kindle, merita mai degraba un 4.5. Asa cum s-a mai spus cred ca ati testat un Kindle 2.
Ce e rau in ati dori un monopol pe un anumit domeniu? Asa apare concurenta, daca acestia se ridica la nivelul necesar, iar calitatea produselor creste exponential! Ati vrea sa stea Amazon cuminte, sa nu exploateze la maxim domeniul in care sunt cei mai buni? Incercati sa ganditi din perspectiva intreprinzatorului / investitorului sa vedeti ca am dreptate.
Propun schimbarea notei in 4.5 pentru Kindle. Sau o idee mai buna ce mi-a venit acum pe moment. Pe langa review-urile pe care le realizati, de ce nu faceti un poll si lasati si CITITORII sa voteze la fiecare aparat in parte cu note de la 1 la 5! Mult mai bine asa 😉
Sau la final realizati acest poll, si veti vedea parerea celor care au deja. Lasati poporul sa decida ce e bun, nu voi! 😀
Nu prea e obiectiv un astfel de vot, ca fiecare va vota ce are. Notele astea au rost doar daca exista un reviewer impartial care le testeaza pe toate.
@crocodilu: Pai asta e si ideea, sa vedem ce detin cititorii, care sunt preferintele lor.
Normal ca fiecare va vota ce are sau ce isi doreste, dar asta dorim sa aflam.
Care produs considera lumea ca este cel mai bun, daca il detine foarte bine inseamna ca i-a placut, daca nu inseamna ca isi doreste respectivul produs pentru ca a citit despre toate produsele si stie ca ala e cel mai bun/i se potriveste lui cel mai bine.
Asta consider ca e relevant si de aceea un asemenea poll e chiar foarte relevant.
Sebastian, e foarte simplu, ai dreptate: doc in html, din html in epub sau mobi, curat simplu pentru toata lumea 😀
Cel mai amuzant este ca, totusi, monopolul nu duce la cresterea calitatii ci dimpotriva. Cum adica din monopol se naste concurenta? Am ris cu lacrimi…
@Simon: Nu mai plange te rog, ma faci sa ma simt prost, nu asta era intentia mea. Iar daca citesti mai bine ce am scris poate vei intelege exact ce am vrut sa zic prin fraza respectiva.
Hai ca iti explic eu ca poate nu iti dai seama. In primul rand nu am spus ca acea calitate va creste din cauza monopolului, right? Ok, mai departe… ca sa iti dau un exemplu cu produse bune ce au iesit atunci cand cineva detinea monopol.
IE (Microsoft), presupun ca stii ce e IE. Avea un monopol IMENS undeva aproape de 90% din piata mondiala, si a aparut unu siret si mic pe nume Mozilla cu un produs bun in timpul monopolului IE. Presupun ca stii ca asta a dus la concurenta mare, si ASTFEL la cresterea calitatii browserelor. De asta ai tu azi browsere foarte bune(Chrome, Firefox, Opera, Safari, chiar si IE de la 8 in sus), ce se updateaza permanent altfel le ia celalalt felia de procent din market share!
ACUM ai inteles ce am vrut sa zic prin respectiva fraza!?
Sa iti mai spun si alte povesti asemanatoare, in caz ca imi spui ca e doar un caz izolat?
Pe scurt: MONOPOL=> cineva incearca sa strapunga nisa respectiva cu un produs foarte bun pentru a isi face loc in piata => reuseste => apare concurenta = > calitate!
Te straduiesti greu sa inventezi astfel de lucuri? Deci fara monopol nema concurenta…
Eu stiam ca IE a aparut in 95 dupa Mosaic, Opera, Mozilla si altele mai mici.
Asadar IE a inventat monopolul… Poate monopoly? 😀
Gizaz… LOL
Doamne, esti de pe alta planeta, nu intelegi nimic din lumea asta… Nu a inventat monopolul, l-a DETINUT! Tu esti cel care inventeaza, de fapt care vede numai asa cum vrea el sa fie, chiar si la ce spun eu vad ca tu cauti nod in papura si modifici textele asa cum vrei.
Esti cam paralel cu istoria browser-elor, incearca wikipedia.
Dar mai bine, dute si joaca-te monopoly ca pe ala il cunosti bine vad!
[editat de Nemira]
Monopol nu a fost termenul cel mai fericit ales. E clar ca nu e bun niciodata. Era vorba mai degraba de sistemele inchise.