Cel mai nou roman YA ecranizat de HBO este o comedie despre prietenie și avort [INTERVIU]

Cea mai nouă și fun carte YOUNG ADULT, „Unpregnant. O călătorie cu surprize”, e ecranizată și a apărut pe HBO Max, fiind o comedie despre prietenie și avort.

Povestea asta pare scoasă dintr-o știre de ziar: Veronica Clarke, în ultimul an de liceu, își dă seama că trebuie să meargă niște sute de kilometri ca să facă legal avort, așa că o roagă pe fosta ei cea mai bună prietenă Bailey s-o ajute și pornesc într-o călătorie secretă din Missouri la New Mexico. Având grijă ca părinții și iubitul Veronicăi să nu afle.

Dar asta nu e o știre despre problemele avortului la minori, ci o poveste scrisă de Jenni Hendricks și Ted Chaplan, pe care o găsești pe nemira.ro sau în librării.

Veronica Clarke are 17 ani și nu credea că-și va dori vreodată să pice un test – asta până când nu se uită la o bucată de plastic cu două linii roz. Viitorul ei la o universitate prestigioasă e în pericol, dacă nu ia în calcul o decizie dificilă: avortul.

Problema e că cel mai apropiat loc unde poate face asta se află la peste o mie de kilometri distanță.

Are niște părinți conservatori, un iubit care a adus-o într-o situație imposibilă și îi mai trebuie și o mașină, așa că nu poate apela decât la singura persoană care nu ar judeca-o: Bailey Butler, oaia neagră de la liceul ei și fosta-cea-mai-bună-prietenă.

Ce-ar putea să meargă prost? În afară de trei zile cu mașini furate, foști iubiți nebuni, extratereștri și trădarea unei prietenii de care nu are unde să fugă.

Sub cerul plin de stele din Southwest, Veronica și Bailey descoperă că, uneori, cea mai importantă alegere este ce prieteni îți faci.

Era momentul să aflu: oare coșmarul meu se termina sau tocmai începea? […] Am scotocit în rucsac, am dat de pixurile goale și de creioanele rupte de pe fundul acestuia, și am găsit ce ascunsesem acolo. M-am așezat la loc și am studiat obiectul din mâna mea. Părea mai greu decât îmi aminteam. Citisem instrucțiunile aseară, apoi când mă trezisem. Și, din nou, după micul dejun. Eram o elevă bună. Dar acum, când venise momentul, am simțit un nod de panică în gât. Dacă ratam bețigașul? Dacă greșeam? N-aveam decât unul singur și nu-mi puteam permite să-l stric. Am inspirat profund. Aveam note mari, eram membră în Societatea Națională de Integritate și, din toamnă, urma să merg la Universitatea Brown. Eram perfect capabilă să fac pipi pe un băț.


Deși povestea din Unpregnant e foarte actuală, ideea a venit în 2012. Hendricks, atunci scenaristă la sitcomul How I Met Your Mother, conducea spre casă ascultând NPR și a auzit o poveste despre o propunere de lege care stipula o perioadă de așteptare de 72 de ore pentru operația de avort în Dakota de Sud. Când a ajuns acasă, l-a sunat pe Caplan și i-a spus: Știu care va fi următorul nostru proiect: o călătorie pentru a face avort!

Deși Caplan era nesigur la început, Hendriks l-a asigurat că va fi amuzant, așa că a fost de acord.

Cu cât vorbeam mai mult, cu atât eram mai entuziasmat de ideea de a aborda o temă de obicei tratată foarte serios. Ne-am gândit că dacă ne iese chiar va fi ceva special.

Interviu cu Jenni Hendrinks & Ted Caplan

În Unpregnant, Veronica merge de la Missouri la New Mexico ca să ajungă la cea mai apropiată clinică unde poate face avort legal. Asta arată cât de limitat e accesul la avort pentru multe fete. Ați vrut să vă iasă un statement despre drepturile femeilor?

Oh, da! Nu am vrut doar să arătăm ce greu e cu accesul, mai ales pentru minori, am vrut să axăm povestea și pe altceva decât decizia personajului de a face avort. Adesea poveștile despre avort se concentrează pe dezbatere, când, de fapt, adesea nu e deloc vorba despre asta.

Dacă povestea s-ar concentra doar pe „decizie”, ar însemna că doar asta e important despre personaj. Iar maturitatea Veronicăi vine din interacțiunea ei cu Bailey. Datorită ei, Veronica se schimbă și ajunge un om mai bun. Ea nu e doar cineva care face avort, e mai mult de atât. Oamenii sunt mai mult de o decizie din viața lor și voiam ca tinerii cititori să înțeleagă asta.

Pe lângă tema avortului, Unpregnant atinge și alte teme legate de abuz – iubitul Veronicăi o lasă gravidă, găurind prezervativele, ca s-o împiedice să plece la facultate, iar Bailey trebuie să învețe să recunoască că îi plac fetele. Cum reușiți să redați teme așa serioase pe un ton așa relaxat?

Ei bine, ne-am certat mult. Cred că am pierdut câțiva cititori când am strigat cuvântul fetus de prea multe ori. Știam că va exista un anumit grad de anxietate pe aceste subiecte, dar am luat-o ca pe o oportunitate, nu ca pe un impediment. Cheia stă în personaje. Atitudinea lui Bailey ne-a permis să ne distrăm. Numai ea poate să o ironizeze pe Veronica atât de tare pentru că o cunoaște cel mai bine. Credem sincer că umorul e cel mai bun mod să vorbim despre lucrurile înfricoșătoare. Sperăm că, spre finalul cărții, cititorii vor privi cu mai puțină anxietate tema avortului și își vor da seama că nu e ceva ce trebuie înconjurat de rușine.

Cât privește cum a rămas Veronica însărcinată, nu eram siguri de la început că un tip chiar ar face așa ceva. Dar am citit multe știri și studii și s-a dovedit că da, lucrurile astea chiar se întâmplă și atunci ne-am decis să o lăsăm în poveste. 

Sunt puține povești amuzante despre avort, mai ales pentru cititorii Young Adult. Ce v-a inspirat?

Thelma și Louise ne-a inspirat clar, dar nu e foarte amuzant, nu? Amândoi am crescut fiind mari fani ai lui John Hughes, adorăm cum reușește să-și construiască umorul pornind de la probleme reale ale adolescenților.

Parte din ce ne-a atras la proiect a fost exact ideea că nu prea există multe povești similare. Ne-a entuziasmat tare să abordăm un subiect așa controversat într-o manieră amuzantă și emoționantă. Și cine nu vrea să fie autorul expresiei poveste amuzantă despre avort. (O să ne facă o categorie pe Amazon, nu?)

Unpregnant va fi film! Vă imaginați asta când ați scris?

Chiar ne-am imaginat de la început asta, sau cel puțin așa ne spuneam. Fiindcă chiar credeam în Unpregnant. A fost nevoie de mulți ani și o schimbare a climatului politic ca asemenea povești să fie acceptabile. Avortul e a treia roată în filme și suntem fericiți că am găsit partenerii cu care să schimbăm perspectiva.

Ce mesaj vreți să le transmiteți cititorilor?

Am vrea să încurajăm oamenii care au o poveste pe care cred că nimeni nu vrea să o asculte să nu renunțe la ea. Poate fi cea mai nebunească idee și poate toți cei din jur vor da din cap nedumeriți. Dar nu știți niciodată cum se va schimba lumea, uneori poate spre rău (Trump de exemplu), și atunci povestea ta poate deveni una extrem de necesară.

Filmul e disponibil pe HBO.

Sursă aici.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *