Luni, 28 octombrie, participanţii la Clubul de Lectură Nemira au avut ocazia să discute, pentru prima dată în cele opt şedinţe, despre un roman poliţist: Doamna din lac, de Raymond Chandler, volum ce-l are ca protagonist pe binecunoscutul şi, după cum a reieşit din discuţie, neobişnuitul detectiv particular Philip Marlowe.
Cei peste 20 de membri ai Clubului prezenţi au primit cu bucurie oportunitatea de a face o pauză de la romanele SF ce au definit primele şapte şedinţe şi s-au implicat în discuţii complexe despre perioada în care a fost scris romanul, despre optica asupra femeilor în epocă şi modul superficial în care erau prezentate în cărţi, despre poliţia americană din anii 1940, despre filme noir şi “femei fatale”. Odată ce intriga deliberat încâlcită a romanului a fost limpezită, atenţia tuturor a căzut pe Philip Marlowe, atipicul detectiv alcoolic, fumător, bătăuş, dar extrem de inteligent (având însă, după cum a reieşit, şi o doză sănătoasă de noroc la îndemână). Căile acestuia de a ajunge la adevăr sunt, din perspectiva clasicelor procedee detectivistice, atipice: nu de puţine ori îşi îmbată interlocutorul pentru a smulge informaţii de la el, la fel cum, deseori, îl provoacă la bătaie (pe care o încasează cu pioşenie) pentru a-şi irita pistele. Marlowe, un anti-erou pe care “nu ai cum să nu-l simpatizezi” (The Guardian) reuşeşte însă să desluşească misterul din jurul cadavrului din lac şi ne lasă în urmă, într-o ceaţă de fum de ţigară, îndreptându-se către noul său caz. Să-l urmărim citindu-l în seria de autor Raymond Chandler la Editura Nemira.
Următoarea şedinţă a Clubului de Lectură se va desfăşura pe 25 noiembrie, de la ora 19.00, în mansarda librăriei Cărtureşti Verona, cartea şedinţei fiind, pentru prima dată, scrisă de un autor român: Andrei Călăraş cu al său Richter 8.9.
În cazul în care încă nu te-ai hotărât dacă să vii sau nu, câteva dintre părerile membrilor Clubului te pot lămuri: Îmi place Clubul de Lectură Nemira pentru că “am ocazia să petrec câteva ore pe lună în compania unor oameni pe care altfel nu i-aş fi cunoscut niciodată” şi “să citesc cărţi pe care altfel poate nu le citeam”. “Faptul că în sfârşit se adună oameni să discute despre cărţi, liberi, cu simţul umorului, fără niciun fel de sentimente de jenă sau teamă de ridicol” te poate convinge şi pe tine să ni te alături pe 25 noiembrie să discutăm despre romanul Richter 8.9 de Andrei Călăraş.
Până atunci: lectură plăcută!
Tweet
[…] propus cititorilor o trecere de la literatura SF & Fantasy la literatură poliţistă, volumul Doamna din lac de Raymond Chandler marcând acest moment. Şirul romanelor de literatură de suspans continuă, de […]
[…] Clubul de Lectură Nemira a scos doamna din lac […]