Cotidianul reclamă, Dilema Veche recomandă

Un articol apărut în 17 aprilie 2009 în ziarul Cotidianul a stârnit controverse aprinse pe forumul publicaţiei. Însemnarea vorbeşte despre cartea recent apărută în colecţia Bonton semnată de Philippe Tretiack şi Helene Sirven, La limita vulgarităţii.

Deşi poate ar trebui să mă abţin de la orice comentariu, am totuşi senzaţia că recenzia are un caracter oarecum senzaţionalist, scoţând din context anumite afirmaţii foarte polemice şi aparent deplasând miza cărţii înspre alte meleaguri.  Tocmai aceste caracterizări nu foarte măgulitoare la adresa românilor şi a balcanicilor în general au  inflamat dezbaterea, foarte puţine comentarii vorbind despre conţinutul cărţii. În schimb, dezbaterea s-a transformat (cu puţine excepţii) într-o discuţie inflamată pe seama “caracterului naţional” actual şi al imaginii României peste hotare.

(Unii chiar au “denunţat” articolul ca fiind o “strategie” a editurii de a isca scandal în vederea unei publicităţi mascate – si negative! – a cărţii 😐 )

Cu toate acestea,  afirmaţiile citate – care adaugă mult piper articolului – îşi pierd din tărie privite în lumina caracterului deosebit de polemic şi ironic, chiar  pamfletar, al cărţii în întregul ei. Vulgaritatea este aici în vizor, indiferent ce neam o portretizează. Iar francezii ies mult mai şifonaţi din acest eseu, care îşi asumă încă de la primele pagini un anumit exces al caracterizărilor, adesea nedrepte, caricaturale, dar deosebit de spumoase. Aşa cum remarcă Alex Leo Şerban cu un ton echilibrat în ultimul număr al revistei Dilema Veche:

[…] un citat de două rânduri dintr-o carte de 285 de pagini (“O idee de-a gata: când un tip fură vedem cleptomania, când o ţară întreagă fura – aceasta-i România”) a stârnit o furtună de furie pe forumul ziarului. Întrucât tocmai am terminat cartea (pe care v-o recomand), aş vrea să-i asigur pe furibunzi că cei doi francezi care au scris-o […]  sunt muuult mai severi cu propria lor ţară şi cu propriul popor. Păi, uite cum sună titlul capitolului final: “Libertate, egalitate, vulgaritate”! Allons, les enfants

La rândul meu, nu mă dezic de recomandarea călduroasă pe care v-am adresat-o la apariţia cărţii. Puteţi de asemenea citi primele câteva pagini în format .pdf aici.

30 Commentarii

  1. md 05/05/2009 Reply
  2. Vlad Puescu 05/05/2009 Reply
  3. IB 07/05/2009 Reply
  4. Vlad Puescu 07/05/2009 Reply
  5. IB 07/05/2009 Reply
  6. voicunike 07/05/2009 Reply
  7. Vlad Puescu 08/05/2009 Reply
  8. IB 08/05/2009 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *