Un articol apărut în 17 aprilie 2009 în ziarul Cotidianul a stârnit controverse aprinse pe forumul publicaţiei. Însemnarea vorbeşte despre cartea recent apărută în colecţia Bonton semnată de Philippe Tretiack şi Helene Sirven, La limita vulgarităţii.
Deşi poate ar trebui să mă abţin de la orice comentariu, am totuşi senzaţia că recenzia are un caracter oarecum senzaţionalist, scoţând din context anumite afirmaţii foarte polemice şi aparent deplasând miza cărţii înspre alte meleaguri. Tocmai aceste caracterizări nu foarte măgulitoare la adresa românilor şi a balcanicilor în general au inflamat dezbaterea, foarte puţine comentarii vorbind despre conţinutul cărţii. În schimb, dezbaterea s-a transformat (cu puţine excepţii) într-o discuţie inflamată pe seama “caracterului naţional” actual şi al imaginii României peste hotare.
(Unii chiar au “denunţat” articolul ca fiind o “strategie” a editurii de a isca scandal în vederea unei publicităţi mascate – si negative! – a cărţii 😐 )
Cu toate acestea, afirmaţiile citate – care adaugă mult piper articolului – îşi pierd din tărie privite în lumina caracterului deosebit de polemic şi ironic, chiar pamfletar, al cărţii în întregul ei. Vulgaritatea este aici în vizor, indiferent ce neam o portretizează. Iar francezii ies mult mai şifonaţi din acest eseu, care îşi asumă încă de la primele pagini un anumit exces al caracterizărilor, adesea nedrepte, caricaturale, dar deosebit de spumoase. Aşa cum remarcă Alex Leo Şerban cu un ton echilibrat în ultimul număr al revistei Dilema Veche:
[…] un citat de două rânduri dintr-o carte de 285 de pagini (“O idee de-a gata: când un tip fură vedem cleptomania, când o ţară întreagă fura – aceasta-i România”) a stârnit o furtună de furie pe forumul ziarului. Întrucât tocmai am terminat cartea (pe care v-o recomand), aş vrea să-i asigur pe furibunzi că cei doi francezi care au scris-o […] sunt muuult mai severi cu propria lor ţară şi cu propriul popor. Păi, uite cum sună titlul capitolului final: “Libertate, egalitate, vulgaritate”! Allons, les enfants…
La rândul meu, nu mă dezic de recomandarea călduroasă pe care v-am adresat-o la apariţia cărţii. Puteţi de asemenea citi primele câteva pagini în format .pdf aici.
Tweet
“când o ţară întreagă fura – aceasta-i România”
Nu vad de ce ne-am ofensa atat. Afirmatia e perfect adevarata si daca ZIARISTII Cotidianul nu isi dau seama de asta, insemana ca ziarul lor e zero.
Mi-aduc aminte de un scandal pornit de Fox News impotriva XBOX si a jocurilor video in general pt ca in Mass Effect, timp de vreo 2 secunde se vede ceva care te duce cu gandul la un sfarc. Cam acelasi gen de ractie nejustificata si exagerata a avut-o si Cotidianul.
poate ma aude cineva… cand iese o data urmatoarea carte di ciclul Cantec de gheata si foc (cu noroc la mijloc)…
Buna Lucian,
I hear you 🙂 am mai raspuns la intrebare de cateva ori. “Iuresul sabiilor” va fi lansata la targul de carte din iunie.
@Vlad: Unde a disparut Andrea Camilleri?
Pagina e in curs de aducere la zi. Aveti putintica rabdare, apar ele toate B )
@Vlad: O.K. ateptam! In alta ordine de idei, in curand va fi titlul cu nr. 100 in colectia “Suspans”: sper sa sarbatoriti cu ceva tare!
Cel mai tare ar fi The Dark Tower :D, dar incerc sa nu ma entuziasmez peste masura.
ok… bine ca apare… va fi completa (toata cartea a treia) sau astept sfarsitul in decembrie… iar continuarea cand este in planul nemira?