În Evul Mediu Europa a fost cucerită de un joc de strategie adus de cruciați de undeva din Orient. Un fel de surogat al războiului redus la câteva piese și o tablă de joc în pătrățele, de-a lungul secolelor acest joc s-a transformat urmând schimbările petrecute în societatea europeană. Mai întâi joc tactic, extrem de lung și de plictisitor (ca și războaiele feudale), în timp a devenit un joc de strategie din ce în ce mai provocator și mai incitant. Piesele (masive și exclusiv masculine) s-au schimbat și ele, iar jocul, care își luase numele de la piesa cea mai puternică și mai importantă, șah, adică „rege”, a suferit o metamorfoză completă în care, deși regele a fost păstrat, regina a devenit piesa cea mai puternică. Nu doar că este cea mai mobilă, mai puternică și mai surprinzătoare apariție de pe tabla de șah (în jocul original nu există piese feminine, regina din jocul european trăgându-se din vizirul din jocul oriental original), însă ea este cea care, la la începutul partidei, este așezată pe câmpul de culoarea sa. În jocul de șah, Regina este cea care „dă culoare” Regelui (Regina regit colorem).
Început ca un joc în esență masculin, cu un tron de fier la care doar bărbații visau, într-o lume în care singura ambiție permisă femeilor era de obiect decorativ la brațul învingătorilor, Urzeala tronurilor s-a transformat în sezonul VI într-un joc în care reginele devin tot mai îndrăznețe, iar regii tot mai rari și mai lipsiți de putere. Danaerys, Yara, Ellaria Sand, Sansa și Arya Stark, Cersei, Lyanna Mormont, rând pe rând fiecare personaj feminin devine tot mai puternic și mai interesant decât bărbații care înainte au dominat scena, acei „moștenitori de drept” ai tronului, Robert, Renly, Stannis, Joffrey și Tommen sau Viserys, care au jucat și au pierdut, lăsând loc celor ce păreau a nu avea nici o șansă.
Evident, mai există Jon Snow (dar el mereu a fost cuminte ca o fată, nu?), Jaime Lannister (oare o să aibă curaj să aleagă să fie luptătorul care ar putea fi sau va rămâne în continuare încurcat între fustele soră-sii?) sau, cel de la care toată aventura asta complicată a pornit, misteriosul Degețel (detestabil personaj, nu? ca un păianjen și-a întins plasa și nu a făcut decât să țeasă întruna intrigi în care toți bravii bărbați ai Westerosului, apărători ai regatului și ai dreptății, au căzut ca niște muște blege). În aceeași măsură urmărit și contestat, Urzeala tronurilor a fost încă de la început criticat pentru scenele de nuditate sau de violență (majoritatea având ca protagoniste femei), însă visul de primăvară se anunță a fi o renaștere la feminin care să compenseze pentru tot testosteronul seriei de până acum.
Dincolo de critici și de fanii împătimiți (și care toți, până la ultimul, îl urăsc pe Martin pentru nepublicarea ultimelor două volume; eu una nu cred nici o secundă că nu le-a terminat de scris) Urzeala tronurilor este un fenomen mondial care e posibil să fi scris o nouă pagină într-o altă dispută pătimașă, una de dată mai recentă și anume cea între carte și film. Până la sezonul VI, cartea a fost înaintea filmului, cititorii știau ce se va întâmpla și urmăreau doar ecranizarea unor povești pe care mai întâi le citiseră. Începând cu sezonul VI, serialul a luat-o înaintea cărților și, după cum ni se dă de înțeles, într-o cu totul altă direcție, care nu urmărește povestea lui Martin. Sunt convinsă că nepublicarea ultimelor două volume nu a avut la bază lipsa timpului sau lipsa de inspirație a lui Martin, ci interese materiale mai importante dar care au pornit tot din faptul că serialul a ajuns mult mai popular decât s-ar fi așteptat cineva. Așadar, aparent cel puțin, filmul a bătut cartea. Practic, pentru orice fan, povestea nu e încheiată decât după ce a dat ultima filă a cărții.
Laura Câlţea. Blogul unei cititoare de cursă lungă
Tweet
Jamie chiar nu cred ca va ajunge sa fie vrajit iarasi de Cersei.
Care Cersei ne-a prezentat un inceput de episod care te duce cu gandul la Don Michel Corleone. A anihilat aproape toata Curtea Regala (care erau prezenti la judecata din Marele Sept), iar ea a ramas singura. Acum o sa apara si tehnocratii lor.
Din cate am vazut eu in sala tronului, la momentul incoronarii, in privirea lui Jamie nu era pic de dragoste (frateasca sau de alt fel).
Deci, prezicerea vrajitoarei s-a adeverit (parca a fost undeva pe la inceputul sezonului 5) si a avut multi copii, dar i-a ingropat pe toti (Joffrey otravit de Regina Spinilor, Myrcella otravita de Serpoaice, Tommen a dat un alt inteles expresiei King’s Landing dupa ce a vazut ce a facut ma-sa).
Jamie cred ca se va retrage la Casterly Rock. In principiu, cred ca el ar fi mostenitorul dupa ce a murit si Kevan in Marele Sept al lui Baelor.
Nu prea stiu exact care ar fi faza cu el fiind mostenitorul, avand in vedere ca el renuntase la mostenire cand intrase in Garda Regelui. Dar, avand in vedere ca a fost scos din Garda Regelui, iar toti mostenitorii directi au murit, cred ca Jamie revine ca mostenitor direct.
Sunt foarte curios sa vad daca imensa flota a lui Danny va ajunge intreaga in Westeros. Si mai sunt curios sa vad daca prima sosire va fi in Dorne (pentru ca acolo a fost Varys sa faca lipeala cu Regina Spinilor, Dorne si Daenerys).
Si apropo de Varys, cum poate sa fie in Dorne si apoi sa fie pe puntea corabiei lui Daenerys??? Din cate imi aduc aminte din harti, Mereen si Dorne nu sunt chiar asa apropiate. Parca sunt cam in linie dreapta, dar la distanta mare intre ele.
Imensa flota (te duce cu gandul la filmul 300) se va intalni cumva cu flota lui Aeron? A avut timp sa faca ceva corabii cu care sa se duca sa-si ofere serviciile (de toate felurile) lui Danny?
Aaaa, si sa nu uitam de marea revelatie, care era si cea mai asteptata dar si cea de care se temeau majoritatea, ca nu cumva sa o prezinte prost: R+L=J.
Adica am aflat in sfarsit ca Jon nu este chiar Stark (dupa aceptiunea medievala, tatal copilului era cel care dadea numele, cum se intampla de fapt si acum), este fiul Lyanney Stark si al lui Rhaegar Targaryen, deci este mai inrudit cu Daenerys Targaryen decat cu Sansa, Arya sau Bran.
Asa cum Sansa si Arya se prezinta ca Stark, nu Tully, nici Jon nu prea poate sa se prezinte ca Stark ci mai degraba Targaryen.
Cu toate ca iarasi apar nuante: Rhaegar era casatorit cu Elia Martell (Targaryen) la momentul cand a “rapit-o” pe Lyanna si a dus-o in Turnul Bucuriei. Deci, Rhaegar era casatorit, iar un copil nascut din uniunea Lupului cu Dragonul nu putea sa fie decat ilegitim, deci numele lui corect o sa fie Jon Waters, dupa care ar putea fi recunoscut de conducatorul Casei (Danny) si sa primeasca numele de Targaryen.
Asa e ca te apuca durerea de cap???
P.S. Arya a inceput iarasi sa taie nume de pe lista ei. Ma gandesc daca Jamie Lannister apare cumva pe lista ei (pentru ca am tot vazut ca adauga si scoate nume dupa bunul plac)? Ati vazut ce priviri ii arunca pe cand purta chipul servitoarei?