Timpul Dezarticulat – Philip K. Dick

Cum v-aţi simţi dacă, într-o zi, aţi descoperi că sunteţi în anul 1998, deşi credeaţi că sunteţi în 1959? Că, de fapt, nu aţi luptat în Al Doilea Război Mondial, nu locuiţi într-o suburbie liniştită şi tot ce credeaţi că este real, este o prefăcătorie?

Timpul Dezarticulat, pe care Philip K. Dick l-a publicat în 1959, urmăreşte povestea lui Ragle Gumm, un bărbat simplu de 46 de ani, care locuieşte într-o suburbie liniştită din Statele Unite împreună cu sora lui, soţul ei şi copilul acestora.

Ocupaţia lui zilnică este să răspundă la concursul “Unde-l găsim mâine pe omuleţul verde?” dintr-un ziar local. Timp de trei ani, este singurul jucător care răspunde corect mereu, chiar dacă pierde aproape jumătate de zi pentru a găsi pătrăţelul corect dintr-un număr de peste 1000.

Treptat, Ragle observă că în jurul său se petrec lucruri stranii. Diverse lucruri se dematerializează în faţa sa, în locul lor rămânând doar bileţele pe care stă scris numele obiectului respectiv (uşă, vază de flori, chioşc de băuturi răcoritoare etc).

Găseşte reviste în care apar vedete despre care el şi familia sa nu ştiu că există (Marilyn Monroe).

Ascultând mesajele interceptate de un radio improvizat de nepotul său, aude oameni vorbind chiar despre el. Hotărăşte să părăsească oraşul, dar descoperă că toţi încearcă să îl împiedice… pentru a nu afla adevărul.

Fiind publicată la mijlocul secolului al XX-lea, anul 1998 reprezenta, evident, viitorul. Un viitor puţin diferit de realitate, bineînţeles.

Tinerii folosesc un jargon ciudat, au părul “aranjat într-un fel de coc. Nişte căpiţe înalte, prinse fiecare cu câte un ac mare şi foarte colorat. Purtau haine identice, respectiv sandale, nişte cămeşoaie albastre şi strălucitoare, strânse în jurul lor ca nişte togi şi brăţări de metal pe mâini. Iar atunci când unul întoarse capul […] Ragle observă că avea obrajii tatuaţi. Iar dinţii lui fuseseră piliţi” (partea în care apar tinerii mi-a adus aminte oarecum de Portocala Mecanică).

De asemenea, banii de hârtie (sau monedele) nu mai există, fiind înlocuiţi cu simple jetoane de plastic.

A, şi un detaliu minor: în acest viitor, are loc un război civil între Pământ şi Lună.

“Era cel mai important om din lume, dar nu trebuia să ştie acest amănunt”.

Nu uitaţi! Fiind o noutate, Timpul Dezarticulat (varianta hardcover) poate fi achiziţionată cu o reducere de 25%!

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *