Volumul 100 de fețe ale inovației, coordonat de Mihaela Nicola și Marius Stoian, reuneşte eseuri scrise de o sută de personalități şi tocmai a fost lansat la editura Nemira. Începând cu luna august, coordonatorii și autorii volumului vor demara o serie de evenimente-lansare, sub titlul „100 de fețe ale inovației — Romanian Tour 2016″, în principalele orașe ale țării.
Lucrarea își propune să ofere o perspectivă din interiorul „ecosistemului” de inovații din România și să exploreze multiplele sensuri ale conceptului, aplicat în tehnologie, educație, medicină, provocările mediului, știință și cercetare, dezvoltare cognitivă, cultură și artă, business și antreprenoriat social.
Cartea cuprinde poveștile a 100 de personalități cu 100 de inovații proprii și este structurată în 10 capitole: „Educație”, „Sinergii și Eco-Inovații”, „Antreprenoriat social”, „Resurse pentru optimizare umană”, „Cultură”, „Evoluție cognitivă și Cercetare”, „Open Society”, „Medicină”, „Resurse de inovare pentru provocări viitoare” şi „Profiluri inovatoare”.
În continuare vă invităm să citiţi 10 gânduri despre inovaţie, care fac introducerea cărţii.
Mihaela Nicola, Sinergii şi Ecoinovaţii
„Preocupările mele livreşti sunt perpetuu îmbogăţite cu accesorii ale realităţii pe care o parcurg. Ocupaţia colegilor mei din agenţie este aceea de a inova, în fiecare zi, ridicând ştacheta propriei creativităţi, legat de campanii, de instrumente, proiecte şi procese, legat de fondul şi forma în care adevărurile frumoase ajung mai eficient către public. Cei mai mulţi dintre oamenii pe care îi întâlnesc sunt poleiţi cu atitudinea specială de a construi un mâine mai senin decât arăta ieri. Am învăţat în timp că gândirea critică şi pasiunea pentru nou sunt cele două particule de nobleţe ale minţilor inovatoare în orice domeniu.
Neastâmpărul social, curiozitatea profesională, apetenţa pentru cunoaştere aprofundată dimpreună cu îndrăzneala de a aşeza lucrurile pe hartă altfel decât sugerează terenul sunt tot atâtea forme de manifestare a spiritelor creative, a atitudinii inovatoare.
Mă fascinează faptul că astăzi trăim deopotrivă un prezent febril şi viitorul, în timp ce îl imaginăm. Nu doar tehnologia determină mutaţiile şi transformările pe care le parcurgem. Ar fi superficial să credem că doar în domeniul IT sunt răsturnate modele, credinţe şi obiceiuri ale societăţii trecute.
Invit cititorii să parcurgă colecţia de gânduri şi poveşti pe care o oferă această carte, 100 de eseuri care descriu semnificaţia lui «altfel», în tot atâtea feluri diferite, şi le promit bucuria de a descoperi că există minţi neştiute care transformă visele în realitate.
Este un prim volum dedicat inovaţiei, născut din grija noastră de a celebra valorile, de a reuni pasiuni şi preocupări, de a împărtăşi celorlalţi că şoapta unui necunoscut poate influenţa viaţa noastră mai mult decât strigătul unui triumf consacrat.“
Marius Stoian, Soluţii pentru optimizare umană
„Noua normalitate, a provocărilor atipice în forma continuată, incumbă un alt consens social în carapacea unui nou echilibru global şi obligă, în lateral, la regândirea sensurilor şi semnificaţiilor inovaţiei. Accelerarea globală a fenomenelor, dar şi ruperea ierarhiilor dintre vitezele specifice ale diferitelor procese, operaţiile cu numere colosale reduc paradoxal din ponderea argumentului.
Emoţia este primul mag al acestui nou consens. Ideea, învelită în emoţia personalizată, străbate reţelele de conectare socială cu viteza unui gând prin circuitele neuronale. În lava fierbinte a minţii omeneşti, receptarea realităţii se face deja într-un alt mod. Cu altă re zonanţă.
Dintr-un punct de vedere, ceea ce numim astăzi inovaţie va fi curând o stare de normalitate ubicuă, o condiţie a supravieţuirii individuale şi sociale. Pentru toate acestea, «optimizarea umană» este şi o provocare, şi un răspuns (…).
Ca întreg, volumul de faţă este o tribună pentru un polifonic exerciţiu de storytelling, cu adâncimi şi profunzimi de gând şi nicicum un compozit academic arid.
Este pulsul viu al unei părţi a noosferei vizionare româneşti. Autenticul răzbate din fiecare pagină, nu neapărat în expresii superşlefuite stilistic, ci magmatic, în ritmul şi fluxul pasional proprii inovatorului, al celui care schimbă norma sau habitusurile.“
Manuela Plăpcianu, Educaţie
„Textele ce urmează nu sunt suma unei cercetări exhaustive, nici rezultatul unei analize adânci, academice, nici nu sunt urmarea unui proces de selecţie cartezian. Capitolul pe care îl coordonez este mai degrabă un decupaj ad libitum, din cealaltă realitate a educaţiei româneşti.
Aceste texte poartă semnăturile unor personalităţi care, în ciuda diferenţelor de abordare, stilistică, experienţă, statură, zel ori cu prin dere, sunt bântuite de cel puţin două nelinişti, pentru care au fost in vitaţi să dea dovezile lor personale de «se poate şi altfel».
Întâi ar fi implicarea şi responsabilitatea reală faţă de educaţia românească şi, în al doilea rând, capacitatea lor nesfârşită, că în pofida a tot şi a toate, printr-o abordare «altfel», au reuşit să transforme în realitate varii programe educaţionale, făcând posibil ceea ce nimeni nu credea a fi posibil.“
Andrei Borţun, Societate civilă
„Încă din anul 2002, când am iniţiat Gala Societăţii Civile, ne-am propus să promovăm sectorul neguvernamental din România, iar această carte poate fi o tactică importantă a acestui proiect amplu care se află, probabil, doar la jumătatea calendarului său.
Ce veţi regăsi parcurgând cele zece materiale? O radiografie a sectorului ONG românesc, o imagine a stadiului fiecărui domeniu în parte. Vă propunem idei, proiecte sau studii de caz excepţionale, gândite, analizate sau dezvoltate de zece oameni excepţionali.
Dar ceea ce este şi mai important în acest demers este «fotografia de grup». Pentru că îmi doresc să ştie cât mai mulţi români că există printre noi oameni care fac lucrurile să se mişte. Şi să îi aplaudăm constant. Nu doar o dată pe an.“
Marcel Foca, IT&C
„Observăm cu toţii că românii, fie la nivel individual, fie la nivel de firme sau corporaţii, primesc recunoaştere deschisă pentru rezultatele pe care le produc. Nu este vorba atât despre efort (despre cât de mult muncesc), cât despre valoarea rezultată din munca lor. Aceste rezultate dovedesc abilităţi de tip inteligenţă şi adaptabilitate, care sunt valorificate de sistemul de organizare care doreşte să le aibă.
Principala nemulţumire a românilor despre România vizează sistemul de guvernare din România. Vedem cum guvernanţii parcă sunt împotriva tuturor, cum sabotează iniţiativele private şi sociale, cum se sabotează chiar şi pe
sine. În acest context, românii cu iniţiativă care au decis să rămână (şi) în ţară caută să ne spună cât de importante sunt incubatoarele de afaceri, cât de importantă este deschiderea mediului universitar către proiectele private (comerciale şi de cercetare), cât de importantă este determinarea guvernanţilor şi a edililor locali de a sprijini (sau măcar de a nu bloca) iniţiativele private care generează creştere sustenabilă. Veţi vedea cum suplinesc insuficienţa serviciilor publice, în acelaşi spirit: servicii gratuite, deşi sunt private şi nu publice.
Recomand lecturarea tuturor celor zece lecţii de viaţă despre inovarea în IT&C.“
Clara Volintiru, Cultură, evoluţie cognitivă şi cercetare
„Pe fundalul voalat al marilor progrese şi reuşite din cercetare şi inovaţie tehnologică rezidă întrebări fundamentale cu privire la supravieţuirea şi progresul umanităţii. Oricât de rar este promovată această idee astăzi, în epoca consumerismului şi a selfie-ului, mai mult decât bunăstarea indivizilor, esenţială rasei umane este evoluţia societală. Suntem parte dintr-un sistem ce funcţionează prin sinergia componentelor.
Astfel, propunem aici o analiză realizată de tineri profesionişti români, ce în domenii diferite, dar complementare – de la IT&C la artă contemporană –, reflectă mecanismele de internalizare şi procesare intelectuală şi cognitivă a normelor culturale. De la schimbări de paradigmă la diversificare, toate contribuţiile acestei secţiuni au în comun efectele inovative generate prin multiplicarea conexiunilor sociale.“
Bogdan Gavrilă, Open Society
„Civilizaţia actuală se află în mijlocul unei revoluţii, iar inovaţia se produce acum cu viteze mari în toate domeniile. Noile tehnologii emergente beneficiază de abordări multidisciplinare şi au la bază seturi de date complexe, intercorelate – convergenţa crescută între diferitele domenii ştiinţifice şi tehnologie facilitează abordările holistice profunde ale cunoaşterii. Domenii studiate separat în trecut sunt acum dezvoltate şi integrate împreună de biologi, ingineri, fizicieni, programatori sau experţi în nanotehnologii. Mai mult, tehnologiile emergente devin din ce în ce mai relevante şi sunt dezvoltate în cadrul unor iniţiative deschise sau colaborative care implică specialişti din toată lumea. Odată procesul pornit cu revoluţia din neolitic, a devenit clar că inovaţia este ireversibilă şi că a avut un rol major în schimbarea societăţii noastre. La fel, inovaţia va continuă să transforme din punct de vedere economic, social şi politic viitorul apropiat al omenirii.“
Marius Geantă, Medicină
„Se spune că medicina este artă şi ştiinţă. Presupune creaţie şi efort intelectual continuu, pasiune şi dorinţa de a face totul pentru binele oamenilor. Progresele în medicină se înregistrează cu o viteză ameţitoare, din ce în ce mai mare cu fiecare an. Şi nu ar fi posibile fără aportul unor inovatori, al unor oameni care au capacitatea de a gândi altfel decât ceilalţi, dincolo de limitele momentului şi de timpul istoric pe care-l trăiesc.
Medicina nu este o ştiinţă exactă, ci se comportă ca un organism viu, aflat într-o continuă împrospătare. Informaţia medicală se schimbă rapid, dar ceea ce rămâne, ca un sediment de aur în albia istoriei, reprezintă tocmai acele contribuţii unice, specifice fiecărei etape istorice, fiecărei discipline sau fiecărui mod de a înţelege sănătatea şi boala.
Am strâns, în paginile care urmează, câteva poveşti de viaţă şi istorii profesionale care definesc inovaţia din medicina românească de ieri, de astăzi şi de mâine.“
Iuliana Stan, Resurse de inovare pentru provocări viitoare
„Ideea care îi animă pe cei zece tineri (şi nu numai pe ei) este legată de pasiune şi de stabilirea unui plan concret prin care să şi-o urmeze. Am fost bombardată în ultimii ani de discursuri motivaţionale şi de revelaţiile oamenilor în toată firea care decideau brusc să îşi urmeze pasiunile. Dar determinarea acestor oameni cu vârste cuprinse între 11 şi 35 de ani de a nu se îndepărta de pasiunea şi de dorinţa lor de a face UN lucru mai bine decât alţii, de a face UN lucru care să îi facă diferiţi de ceilalţi şi de a nu da înapoi niciUN pas de la drumul lor mi-a schimbat percepţia despre viitor şi despre contribuţia pe care România o va avea, şi de acum înainte, la schimbările şi la viitorul lumii.“
Radu Munteanu, Profiluri inovatoare
„Cercetarea creativă şi inovarea sunt un proces complex fiindcă presupune, pe lângă profesionalism, multă imaginaţie şi dinamism spiritual. Multe lucruri se învaţă, altele se dobândesc, iar altele vin pe neaşteptate.
Istoria ne-a învăţat de atâtea ori ce înseamnă jocul hazardului şi al necesităţii în marile bifurcări ale sale. Dar, istoria ştiinţei ne spune că dacă cineva vrea să ne înveţe un adevăr, trebuie să ne ducă până acolo unde putem să-l descoperim singuri. Dacă ştim să cercetăm…
Putem filosofa mult, dar se pare că adevărul este cel mai teribil pat al lui Procust, pe măsura căruia trebuie ajustat necontenit omul. Omul, această fiinţă inconstantă prin definiţie, se roteşte mereu în jurul adevărului, evaluând, căutând şi cercetând.“
Tweet