Cu și despre detectivi!

Update:

Felicitări tuturor pentru devotamentul și pasiunea voastră față de genul polițist. În urma extragerii, aș vrea să îl felicităm pe Patrascu Ioan pentru premiul său, “Detectivul” de Arthur Hailey!

 

Maestrul speciei de roman cvasidocumentar și al relatărilor ce uimesc prin detalii, Arthur Hailey, nu avea cum să scape ocazia de a se apropia și de romanul poliţist. Realizarea sa în acest domeniu are un titlu cât se poate de simplu și de sugestiv, și anume “Detectivul”, apariție nouă la Editura Nemira.

Acest ultim roman al lui Hailey, care a fost ecranizat sub același nume în 2005, de către Davis S. Cass Sr., constituie o poveste palpitantă despre un condamnat la moarte, ucigaş în serie, Elroy Doil. Cu doar câteva minute înainte de execuţia sa pe scaunul electric, acesta se hotărăște să-i facă o ultimă confesiune celui care l-a arestat, sergentul-detectiv Malcolm Ainslie. Şi pentru că Ainslie fusese preot catolic, întrevederea este „regizată” de criminal ca un fel de mărturisire făcută în confesional.

Ucigaşul Doil îşi recunoaște crimele, ba chiar oferă indicii neștiute până atunci despre unele încă nedescoperite de poliție, însă își susține cu tărie nevinovăția pentru uciderea consilierului municipal Ernst şi a soţiei sale. Problema cu care detectivul nostru se confruntă acum este de a-și da seama dacă Doil îl minte cu neruşinare, pentru a lăsa totul în ceaţă după moartea sa, sau dacă poliţia are de-a face, în acest caz, cu o crimă la indigo?

Cu toate că Malcolm Ainslie ştie că “Animalul”, dovedit şi ca maniac religios, este un mincinos notoriu, el este singurul care datorită pregătirii sale a reuşit să interpreteze simbolurile lăsate la locul crimelor acestuia. Simte că scena de la locul ultimei crime puse în cârca acestui condamnat este contrafăcută întrucât există unele nepotriviri pe care numai un fost cleric le-ar fi putut observa. Ulterior, un secret măreț care este scos la lumină va duce cazul pe coordonate cu totul și cu totul surprinzătoare! Pasionații de lecturi polițiste vor fi încântați de logica și modul de abordare al lui Ainslie, dar și de belșugul de amănunte specifice autorului, ce fac anticiparea noastră imposibilă!

Studiourile de la Hollywood au fost scutite practic de nevoia de documentare în vederea ecranizării, întrucât Hailey a beneficiat de sfaturile oferite de un vechi prieten, ofiţer de poliţie la Miami. Astfel, autorul descrie foarte credibil activitatea secţiei Omucideri din cadrul poliţiei Miami și metodele folosite, derulându-şi naraţiunea pe un cadru foarte bine controlat și foarte credibil.

Temă de discuție:

Până când veți citi această noutate, vă propun să dezbatem subiectul “Ce iubim cel mai mult la cărțile polițiste?”. Povestiți-mi despre ce v-a captivat în mod deosebit la bine-cunoscutele opere ale lui Arthur Conan Doyle, ale Agathei Christie, ale lui Raymond Chandler sau vorbiți-ne despre oricare alți autori de romane polițiste, care v-au surprins în mod plăcut.

Cu siguranță îmi va fi dificil să fac departajări între comentariile voastre, așa că voi oferi ca premiu, prin tragere la sorți, volumul “Detectivul” de Arthur Hailey!

Deadline: 24 Iulie, ora 23:59

Iar ca lectură particulară de recomandat, în Revista Suspans a apărut un articol-anchetă foarte bine realizat, ce discută despre romanul poliţist în România de azi.

10 Commentarii

  1. em 21/07/2011 Reply
    • Andreea (Nemira) 21/07/2011 Reply
  2. IB 21/07/2011 Reply
    • Andreea (Nemira) 21/07/2011 Reply
      • IB 21/07/2011 Reply
  3. dan 21/07/2011 Reply
  4. Patrascu Ioan 21/07/2011 Reply
  5. Andu` 22/07/2011 Reply
  6. Oana 24/07/2011 Reply
  7. Gabi 20/02/2013 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *