Cum să oprești timpul: Ce spun cititorii?

Cum să oprești timpul, romanul lui Matt Haig, este o poveste de dragoste care dăinuie peste secole între un bărbat pierdut în timp și o femeie care îl poate salva, dar și o lecție despre zecile de vieți de care ai nevoie ca să înveți să trăiești cu adevărat.

Cartea care apare la editura Nemira este bestseller Sunday Times și Amazon și va fi ecranizată cu Benedict Cumberbatch în rolul principal.

cumsaopresti

Ce spun cititorii și alți scriitori despre carte?

William Skidelsky (The Guardian): Haig a fost binecuvântat cu un dar rar: el oferă credibilitate chiar și celor mai ridicole sau neobișnuite idei. Cărțile lui sunt amuzante și îți stimulează mintea, se agață de inima ta, iar paginile alunecă printre degete cu o ușurință surprinzătoare. Înainte ca Benedict Cumberbatch să își înceapă călătoria printre secole, Cum să oprești timpul îi va minuna și încânta pe cititori.

Neil Gaiman: Matt Haig are multă empatie pentru condiția umană, pentru lumina și întunericul ei; folosește toată paleta disponibilă ca să-și construiască poveștile excelente.

Bookwitty: Există o diferență între a avea imaginația, spiritul, de a scrie o astfel de poveste, și talentul de a o face credibilă. Tom Hazard vorbește la persoana întâi, iar „vocea” sa este atât de convingătoare încât atunci când ajungi la ultimul capitol nu poți să nu te întrebi dacă Matt Haig are 400 sau 39 de ani. Te atrage în poveste printr-o sinceritate debordantă, care te rănește. Perseverența tonului, ritmul aproape urgent al acțiunii, te conving că tu îl poți salva citind romanul. Devii prizonierul emaptiei și este aproape imposibil să te oprești, să îți ferești privirea – într-un final, cu o grație minunată, te eliberează.

Matt Haig are un mesaj, un adevăr obținut cu dificultate, pe care vrea să-l împărtășească fără să-l ascundă în spatele metaforelor.

Cum să oprești timpul te întreabă ce ai face dacă ai putea să trăiești fără teamă. Romanul are potențialul de a îți face viața mai bună.

Kirkus: O poveste captivantă, o meditație asupra timpului.

 Cum sa opresti timpul banner
Hermione Eyre (The Guardian): În prezent, într-o societate atât de liberală,  poveștile de dragoste sunt mai greu de scris ca în secolele precedente. Îndrăgostiții nu mai sunt despărțiți doar de propriile neajunsuri și defecte. Se pare că autorii sunt nevoiți să lucreze de două ori mai mult, ajungând să inventeze tulburări genetice pentru a crea noi obstacole în calea protagoniștilor.

Matt Haig știe, simte, cum e să fii un outsider, un străin desprins de lumea înconjurătoare și te implică în drama, suferința, oboseala resimțită de membrii Societății  Albatros, care se ascund și trăiesc printre „musculițe efemere”. În viziunea autorului, timpul nu este un tiran, ci un liant social.

Stilul lui Haig este fantastic: mereu te surprinde, fie că scrie cărți pentru copii, literatură YA sau un bestseller în care vorbește despre problemele întâmpinate cu depresia și anxietatea. Îi apreciez și îi laud talentul pentru comedie, surprins într-o ipostază unică și amuzantă în Umanii, dar în Cum să oprești timpul umorul este mai reținut. Melancolic. Nostalgic. Se strecoară în inimile noastre.

Nu poți să reziști în fața energiei și a pulsului acestei cărți. În plus, îți oferă cea mai convingătoare explicație pentru harurile cu care au fost înzestrați pianiștii de jazz: au 300 de ani.

Jeanette Winterson: Matt Haig folosește cuvintele ca pe niște desfăcătoare de conserve. Noi suntem conservele.

Sunday Mirror: O călătorie minunată și captivantă, cu un mesaj înduioșător. Must read.


a909f7525991c147a905af7de63844daMatt Haig este autorul bestsellerului Reasons to stay alive, în pregătire la editura Nemira, și al altor cinci romane extrem de bine primite precum The Radleys și Umanii (Nemira, 2016).

Ca autor de cărți pentru copii și adolescenți, a câștigat Blue Peter Book Award, Smarties Award și a fost de trei ori pe lista scurtă pentru Medalia Carnegie. La editura Nemi pentru copii au apărut Un băiat numit Crăciun și Fetița care a salvat Crăciunul. 

Cărțile lui au fost traduse în peste 30 de limbi.

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *