Romanul Greva păcătoșilor, de Florin Chirculescu – nominalizat la Gala Premiilor Radio România Cultural

Romanul Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu, de Florin Chirculescu, apărut la editura Nemira în 2017, este nominalizat la categoria LITERATURĂ în cadrul celei de a XVIII-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural. Radio România Cultural va premia luni, 19 martie, pe scena Teatrului Odeon, cele mai importante reuşite ale culturii din anul 2017.

„La categoria roman, bilanţurile pe 2017 par să indice, în mod just, drept romanul anului Greva păcătoşilor de Florin Chirculescu (Nemira), un roman monumental de 1100 de pagini a cărui receptare va continua şi anul acesta.” – Marius Chivu (Dilema Veche)

nemira

Greva păcătoșilor este, cu siguranță, cea mai importantă apariție în zona ficțiunii românești, un roman care vine total în contra curentului în literatură în acest moment, un roman amplu, de peste 1000 de pagini.” – Monica Andronescu (Ziarul Metropolis)

„Pentru că este o carte cu amploare, ambiție, forță, adâncime și mize. Altădată i s-ar fi spus „roman total” acestui hibrid care se joacă, „gândește enorm și simte monstruos”, turnând într-o carte mai multe cărți.”  –  Dana Ionescu (Yorick.ro)

Greva păcătoșilor sau Apocrifa unui evreu are nu doar o complexitate narativă de big novel, ci și o stranietate cvasinecunoscută literaturii române. Stranietatea derivă din mai multe lucruri. În primul rând, tipul de realism foarte focalizat la nivel de detaliu (de pildă, descrierea unei operații sau a unor discuții sindicale au precizia unor reportaje) și ușor defocalizat pe imaginea de ansamblu; la Chirculescu, realitatea dă cu virgulă, păstrează întotdeauna un rest inconfortabil pentru cel care vrea să înțeleagă tot. Chiar atunci când autorul pare că scrie „comercial”, comercialul e subminat de un defect de decodare imprimat cu bună știință, de o distorsiune care îl împinge pe bunul cititor să iasă din plăcerea pură, facilă și rapidă a acțiunii: materialul care în mâna altui scriitor ar genera doar scene de acțiune devine la Chirculescu un semnal bruiat, care pune presiune pe „son semblable, son frère” și îl împinge să sape mai adânc în text (efortul îi va fi răsplătit).” – Mihai Iovănel (Scena9.ro)

„Un roman care este și cyberpunk, steampunk, parabolă, roman istoric,  satiră și, deși ar fi greu de crezut cu aceste straturi și ramificații, în primul rând un roman realist cu o construcție arborescentă și fără nicio limită a imaginației creatoare.” – Art7

Anul 632. Profetul Mahomed e pe moarte, chinuit de o boală misterioasă. Sahib, tabib-ul în care își pune toată încrederea, membrul comunității de evrei din Madīnat al-Nabī, scrie o poveste dictată de forțe necunoscute. Eroii ei, doi frați gemeni dintr-un alt timp, plănuiesc o escaladă.

Anul 2013. Sahib și Mesneraș trăiesc în București și visează să urce pe Nanga Parbat. Unul e un medic, prins în lanțul nemilos al sistemului medical corupt. Celălalt e un agent secret cu misiuni bizare, printre care și una vizându-l pe propriul frate. Comunică între ei mai ales „pe calea blestemului“ și îi unesc un corb, o carte și un vis.

Istoria veche se întâlnește cu istoria recentă, faptele și timpurile se amestecă, identitățile se fac și se desfac, ficțiunea cuprinde totul. Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu de Florin Chirculescu își plimbă cititorii prin labirinturi fără ieșire, provocându-i la o lectură neliniștitoare și la descoperirea propriilor drumuri.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *