Update:
Norocosul câștigător al unei cărți la alegere, din colecția Suspans, este Oana! Te rog să mă anunți fie prin mail, fie printr-un comment, care este titlul cărții dorite.
Felicitări!
Nu cred că există vreun răspuns pe deplin satisfăcător și realist pentru o astfel de întrebare. Psihologic vorbind, oamenii pur și simplu adoră să se simtă speriați, să se îngrozească de ceea ce citesc sau să fie terorizați de imaginile ce li se infiltrează în minte și care apoi reapar exact când intră într-o cameră întunecată.
Poate că iubim acest gust al fricii tocmai pentru ca este ceva “sintetic”. Nu noi suntem cei implicați în acțiunea și evenimentele înspăimântătoare din carte; nu noi suntem aceia care sunt alergați și vânați de personajele unei imaginații terifiante. Tocmai pentru că știm acest lucru, pentru că știm că noi am fi mai deștepți, mai rapizi sau mai norocoși decât ei, ne putem bucura de valul de adrenalină și de suspans.
După un simplu search pe Google, am găsit pe Amazon.com un top 25 al celor mai bune cărți horror scrise. Bineînțeles că este subiectiv, ca orice temă de discuție inițiată vreodată, însă în acesta mi-am regăsit o parte dintre cărțile horror preferate iar sursa este printre cele mai credibile.
Astfel că am descoperit “It” (“Orașul BântuIT”) de Stephen King pe primul loc, Clive Barker cu primele 3 cărți din seria “Books of Blood” pe locul 2 și H.P. Lovecraft cu colecția sa de povestiri “Bloodcurdling Tales of Horror and the Macabre” pe un loc 3.
Analizând cele 25 de titluri am regăsit 6 aparținând lui Stephen King, printre care “Shining” și “Salem’s Lot”, dar și Peter Straub, cunoscut în România și datorită colaborării sale cu King pentru “Casa întunericului” și “Talismanul”!
În orice caz, sper că așteptați cu nerăbdare mult apreciata antologie horror “Inferno. Despre teroare si supranatural” de Ellen Datlow, în care regăsim o mulțime de autori consacrați ai genului!
Până atunci însă, Nemira și-a făcut bine temele de-a lungul timpului, privind nevoile fanilor fantasy & horror, și a lansat 3 volume din seria “The Year’s Best Fantasy and Horror”, de aceeași Ellen Datlow!
Concurs:
Spuneți-mi, voi de ce iubiți cărțile horror? Și care este acea carte specială care v-a fidelizat sau v-a inițiat în această categorie extrem de vastă?
Prin tragere la sorți, unul dintre răspunsurile primite aici pe blog va fi premiat cu o carte la alegere, din categoria Suspans!
Deadline: Joi, 11 August, ora 23:59.
Câștigătorul va fi anunțat vineri, în jurul orei 12:00.
Din sfera mea subiectiva vad frica drept o componenta a evolutiei care pentru oameni s-a transformat intr-un festin in special ca specialitate a bucatariei beletristice si cinematografice, e remarcabil cum prin cuvintele unui volum horror avem acces la un veritabil drog ce ne incanta la un nivel primar. Care carte a fost prima de genul horror? tind sa afirm ca a fost o carte de Susan Hill, un clasic, Femeia in Negru, a fost prima lectura cu fantome ce mi-a furnizat o doza considerabila de FRICA. Asa a inceput totul culminand cu regele horrorului SK, si cand vorbesc de el ma refer in special la Shining.
Imi plac cartile horror deoarece ma tin in suspans si imi solicita foarte mult imaginatia. Initierea mea in universul horror a avut loc o data cu citirea cartii Cabal, de Clive Barker, urmata imediat de Cartile insangerate – volumul 2. Ce m-a condus catre acest gen? Jocul Undying – gen horror, joc creat sub indrumarea lui Clive Barker. Autorii mei preferati sunt: Clive Barker, Stephen King si Ryu Murakami.
Un horor bun te deconecteaza la orice ora din cotidian si fara sa-ti dai seama ajungi sa respiri in acelasi ritm cu trairile personajelor si nici nu-ti dai seama cand ajungi dependent de genul asta de carti.
Pentru suspans! Deocamdată am citit doar King și câteva nuvele din volumul 1 din ‘Best year’s Fantasy & Horror’, dar îmi place genul. Nu te plictisești, și o carte horror e mult mai bună decât un film horror.
Pentru că îmi plac cărţile bine scrise, indiferent de gen.
Pentru că noaptea este ideală pentru citirea acestor cărţi.
Pentru că Stephen King m-a învăţat că poţi obţine un roman horror cu minimum de singe si morţi.
Carte: Carrie. Autor: Stephen King
cred ca ce citesc in presa si la TV e horror. Glumesc. sa nu ma vedeti ca o jokerita dar frica si groaza imi ofera momente hilare dupa ce trec de zidul groazei. Capodopera halucinanta a nebuniei incoronate de coroana lui King, Stralucirea.
pt. ca pot trai un sentiment de suspans si teama într-un cadru sigur.
Stephen King – Shining
Pentru ca iti dau senzatia de pericol fara sa te expuna la niciun risc fizic.