Update:
Norocosul câștigător al unei cărți la alegere, din colecția Suspans, este Oana! Te rog să mă anunți fie prin mail, fie printr-un comment, care este titlul cărții dorite.
Felicitări!
Nu cred că există vreun răspuns pe deplin satisfăcător și realist pentru o astfel de întrebare. Psihologic vorbind, oamenii pur și simplu adoră să se simtă speriați, să se îngrozească de ceea ce citesc sau să fie terorizați de imaginile ce li se infiltrează în minte și care apoi reapar exact când intră într-o cameră întunecată.
Poate că iubim acest gust al fricii tocmai pentru ca este ceva “sintetic”. Nu noi suntem cei implicați în acțiunea și evenimentele înspăimântătoare din carte; nu noi suntem aceia care sunt alergați și vânați de personajele unei imaginații terifiante. Tocmai pentru că știm acest lucru, pentru că știm că noi am fi mai deștepți, mai rapizi sau mai norocoși decât ei, ne putem bucura de valul de adrenalină și de suspans.
După un simplu search pe Google, am găsit pe Amazon.com un top 25 al celor mai bune cărți horror scrise. Bineînțeles că este subiectiv, ca orice temă de discuție inițiată vreodată, însă în acesta mi-am regăsit o parte dintre cărțile horror preferate iar sursa este printre cele mai credibile.
Astfel că am descoperit “It” (“Orașul BântuIT”) de Stephen King pe primul loc, Clive Barker cu primele 3 cărți din seria “Books of Blood” pe locul 2 și H.P. Lovecraft cu colecția sa de povestiri “Bloodcurdling Tales of Horror and the Macabre” pe un loc 3.
Analizând cele 25 de titluri am regăsit 6 aparținând lui Stephen King, printre care “Shining” și “Salem’s Lot”, dar și Peter Straub, cunoscut în România și datorită colaborării sale cu King pentru “Casa întunericului” și “Talismanul”!
În orice caz, sper că așteptați cu nerăbdare mult apreciata antologie horror “Inferno. Despre teroare si supranatural” de Ellen Datlow, în care regăsim o mulțime de autori consacrați ai genului!
Până atunci însă, Nemira și-a făcut bine temele de-a lungul timpului, privind nevoile fanilor fantasy & horror, și a lansat 3 volume din seria “The Year’s Best Fantasy and Horror”, de aceeași Ellen Datlow!
Concurs:
Spuneți-mi, voi de ce iubiți cărțile horror? Și care este acea carte specială care v-a fidelizat sau v-a inițiat în această categorie extrem de vastă?
Prin tragere la sorți, unul dintre răspunsurile primite aici pe blog va fi premiat cu o carte la alegere, din categoria Suspans!
Deadline: Joi, 11 August, ora 23:59.
Câștigătorul va fi anunțat vineri, în jurul orei 12:00.
Imi plac cartile horror. Le iubesc chiar, fiind preferatele mele. Ceea ce ma fascineaza la ele este intensitatea emotiilor create de lectura. Atat suspansul cat si terifiantul se impletesc creand un univers paralel in care ma simt captiv pana termin cartea.
Prima carte de acest gen a fost CHRISTINE de Stephen King. Am devorat-o pur si simplu, de atunci SK devenind autorul meu preferat(are propriul raft la mine in biblioteca). Dar cartea care m-a marcat cel mai mult este MISERY. M-a obsedat chiar. Am inceput-o intr-o sambata dimineataq iar la 4 dimineata in ziu urmatoare era terminata.
Imi plac cartile horror, insa nu prea stiu de ce… tinanad cont ca filmele horror nu prea sunt pe gustul meu. Poate este doar o metoda mai simpla de a experimenta groaza, fara imagini sangeroase proiectate de un regizor prea inflacarat, multumindu-ma doar cu imaginatia mea ce zugraveste, intr-un mod unic, fara alt ajutor, scene descrise de autor in detaliu. Prima mea carte horror a fost Vatek de William Beckford, un clasic inca fara comparatie.
Pentru ca te tin in suspans, nu te poti desparti de ele.
Pentru mine Horror-ul pur a inceput cu Misery, capodopera lui King. Cred ca se va termina tot cu King, dar cu juniorul, Joe Hill, a carui “Cutie cu fantome” am devorat-o in 2 zile. Misery a fost pentru mine punctul de inceput, iar de atunci si pana in prezent, orice horror pe care il citesc il compar (in)coluntar Misery.
Din punctul meu de vedere, roman horror inseamna Stephen King. Nimeni nu reuseste sa te transpuna mai bine ca el, in Bu-luna/Teritorii/Canale.
Filmele horror iti dau mura in gura tot ceea ce trebuie sa te infricoseze. O carte horror trebuie sa vorbeasca in special imaginatiei tale. Este mult mai greu sa te folosesti de cuvinte pentru a crea o imagine in mintea cititorului. In general, autorii de horror sunt scriitori foarte talentati, fini psihologi si cu un vocabular foarte bine dezvoltat. O carte horror iti vorbeste despre propriile temeri dar si despre faptul ca ce e mai rau i se intampla altcuiva. Maestrul este, bineinteles, Stephen King (nu credeam ca un om cu un ciocan de crichet ma poate inspaimanta atat, sau ca un inofensiv cimitir de animale poarta atatea legende in spate). Un alt autor, foarte bun dar foarte putin popularizat la noi este Serge Brussolo. A lui Febra, pe langa sf-ul prezent in subiect, creeaza si o imagine groaznica a ceea ce poate deveni omul.
Prima carte citita din categoria horror a fost Shining de Stephen King , apoi Dolores Claiborne , astfel am devenit fan al genului si al autorului. Pur si simplu nu le-am putut lasa din mana , cu fiecare pagina asteptand parca sa-mi bata si mie cineva in usa sau sa se iveasca mai stiu eu ce creatura de dupa colturi. Probabil genu te atrage prin inedit , prin nevoia bizara de a simti adrenalina prin vene , de la inceputul cartii ai intrat in probleme si trebuie sa o citesti pana la final sa vezi ce se intampla.
Prima carte horror pe care am citit-o a fost SHINING de Stephen King . Am cumparat-o deoarece vazusem si filmul cu ani in urma si mi-a placut mult tensiunea care te patrunde pana la sfarsit.
Am avut bucuria sa intampin aparitiile Editurii Nemira inca de la infiintarea ei asa ca toata colectia Nautilus si celelalte m-au desfatat, uimit, amuzat si…(trec la … toate senzatiile pe care genul horror le “procura”) asa ca mi-ar fi greu sa fac o ierarhie a “celor mai cele”, in care totusi Stepken King are un loc special. Si totusi Orson Scott Card cu ale lui “Vorbitor in mumele mortilor”, “Xenocid”, “Jocul lui Ender” si Chelsea Quinn cu “Yarbro” sunt intr-un top personal. Sunt ani buni de cand accesul la aparitiile Nemira e restrictionat, pentru mine, din motive diferite de cele estetice dar astept cu nerabdare vesti despre carti “adevarate”!