Update:
Norocosul câștigător al unei cărți la alegere, din colecția Suspans, este Oana! Te rog să mă anunți fie prin mail, fie printr-un comment, care este titlul cărții dorite.
Felicitări!
Nu cred că există vreun răspuns pe deplin satisfăcător și realist pentru o astfel de întrebare. Psihologic vorbind, oamenii pur și simplu adoră să se simtă speriați, să se îngrozească de ceea ce citesc sau să fie terorizați de imaginile ce li se infiltrează în minte și care apoi reapar exact când intră într-o cameră întunecată.
Poate că iubim acest gust al fricii tocmai pentru ca este ceva “sintetic”. Nu noi suntem cei implicați în acțiunea și evenimentele înspăimântătoare din carte; nu noi suntem aceia care sunt alergați și vânați de personajele unei imaginații terifiante. Tocmai pentru că știm acest lucru, pentru că știm că noi am fi mai deștepți, mai rapizi sau mai norocoși decât ei, ne putem bucura de valul de adrenalină și de suspans.
După un simplu search pe Google, am găsit pe Amazon.com un top 25 al celor mai bune cărți horror scrise. Bineînțeles că este subiectiv, ca orice temă de discuție inițiată vreodată, însă în acesta mi-am regăsit o parte dintre cărțile horror preferate iar sursa este printre cele mai credibile.
Astfel că am descoperit “It” (“Orașul BântuIT”) de Stephen King pe primul loc, Clive Barker cu primele 3 cărți din seria “Books of Blood” pe locul 2 și H.P. Lovecraft cu colecția sa de povestiri “Bloodcurdling Tales of Horror and the Macabre” pe un loc 3.
Analizând cele 25 de titluri am regăsit 6 aparținând lui Stephen King, printre care “Shining” și “Salem’s Lot”, dar și Peter Straub, cunoscut în România și datorită colaborării sale cu King pentru “Casa întunericului” și “Talismanul”!
În orice caz, sper că așteptați cu nerăbdare mult apreciata antologie horror “Inferno. Despre teroare si supranatural” de Ellen Datlow, în care regăsim o mulțime de autori consacrați ai genului!
Până atunci însă, Nemira și-a făcut bine temele de-a lungul timpului, privind nevoile fanilor fantasy & horror, și a lansat 3 volume din seria “The Year’s Best Fantasy and Horror”, de aceeași Ellen Datlow!
Concurs:
Spuneți-mi, voi de ce iubiți cărțile horror? Și care este acea carte specială care v-a fidelizat sau v-a inițiat în această categorie extrem de vastă?
Prin tragere la sorți, unul dintre răspunsurile primite aici pe blog va fi premiat cu o carte la alegere, din categoria Suspans!
Deadline: Joi, 11 August, ora 23:59.
Câștigătorul va fi anunțat vineri, în jurul orei 12:00.
Prima carte horror pe care am citit-o e Salem’s Lot,de Stephen King,pe care am primit-o anul acesta,la aniversarea de 13 ani.De atunci imi plac cartile horror.
pentru suspans, pentru ca ti-e frica uneori sa intorci pagina pentru emotiile puternice care ti le trezeste! Misery e una din cartile care mi-au placut cel mai mult si a reusit chiar sa ma fac sa simt ura/nelistite/nervi vis-a-vis de personajul principal.
Iubesc cartile horror! Creeaza in jurul meu o aura de dependenta care ma face sa le doresc. Unele sunt atat de bine scrise,incat imi e frica sa raman fara ele si as pune-o intr-un glob de sticla anti-glont ca sa fiu sigur ca nu o va rani nimeni. Intr-adevar,gustul fricii este o senzatie super-tare,si transpus intr-o asemenea literatura sumbra ma face sa raman explorez adancimile profunde ale groazei care ma cuprinde cu ghearele ei ascutite,ma tine cu sufletul la gura si ma transpune intr-o lume a tuturor senzatiilor stranii si rele! I ♥ HORROR!!!
Am citit majoritatea cartilor scrise de Stephen King, cred ca am inceput cu ,,Carrie” si aopi am tot citit.Ce m-a inpresionat cel mai mult a fost ,,Salem`s Lot” extrem de bine scrisa aparuta la Nemira prin 1995.Am citit si John Saul, inclus in acelasi gen horror, dar nu la fel de terifiant ca si King.As adauga in aceasi lista de carti horror care merita citite Jeffery Deaver -Colectionarul de oase , o carte care bate de departe filmul .
Nu prea am cum sa ies in evidenta, pentru ca am inceput cu Stephen King – “Salem’s Lot”. Eram in liceu, dar si acum imi aduc aminte ca am fost speriat, incat si acum amintirile despre carte imi fac pielea de gaina.
Talismanul – Stephen King/Peter Straub, probabil una dintre cele mai tulburatoare carti din domeniu ale secolului trecut !
Din colectia “The Year’s Best Fantasy and Horror” am citit volumul 2 de curand si m-a convins sa citesc si celelalte volume.
P.S. Peste putin timp voi continua “teroarea” cu Casa Intunericului (sunt ultimele creatii din acest domeniu tenebros, pe care le-am cumparat si de aceea mi-au “acaparat” resursele…).
Aleg un roman citit de multa vreme, care mi-a imprimat o senzatie de mister ancestral, gotic, scris astfel incat sa te introduca intr-o atmosfera lugubra, anxioasa, intre doua lumi stranii, cea fantastica si cea terifianta care nu te lasa sa visezi noaptea…:”Prabusirea Casei Usher” scrisa de “nebunul” Edgar-Allan Poe (si cand te gandesti ca a fost scrisa in 1840!).
Vampirul insetat, tanara domnita si Transilvania, simbioza perfecta ce se reflecta intr-un roman nemuritor: Dracula (Bram Stoker).