De la orbirea în noaptea cosmică la lumina tiparului: incredibila aventură a lui Chris Hadfield

Chris Hadfield 600p400

Aşa cum ştiţi, unul dintre cele mai aşteptate titluri ale toamnei este Ghidul astronautului pentru viaţa pe pământ, de colonelul Chris Hadfield, un pionier al spaţiului şi showman fără egal, care contorizează, printre alte aventuri fabuloase, comanda Staţiei Spaţiale Internaţionale, dar şi interceptarea unui bombardier stategic rusesc în spaţiul aerian al Canadei. Cât despre realizările sale actuale, fanilor nu le este prea greu să le urmărească având în vedere că acesta este un împătimit al social media, preocupare pe care a dus-o de altfel la un nou nivel atunci când şi-a documentat viaţa la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale în real time, postând instantanee inedite cu planeta Pământ pe mai toate reţelele sociale existente.

Un anumit episod din cariera sa este însă mai puţin cunoscut, iar pe acesta Chris Hadfield l-a povestit în persoană la una dintre ediţiile prestigioasei platforme Ted, prezentare care este mai cunoscută sub titlul „Ce am învăţat orbind în spaţiu”. Iar titlul este realmente o descriere a ceea ce i s-a întâmplat acestuia în decursul primei sale ieşiri în afara staţiei, în momentul în care, spune el, „ochiul meu stâng s-a închis deodată provocându-mi o durere foarte mare, fără ca eu să înţeleg de ce. Bineînţeles, m-am întrebat ce să fac, dar ulterior mi-am zis că, ei bine, poate că exact de asta am doi ochi, pentru momentul când nu mai funcţionează unul dintre ei. Dar pentru că lacrimile nu curg decât dacă există gravitaţie, formaţiunea care creştea în ochiul meu a depăşit la un moment dat extremitatea ochiului şi s-a extins pe nas pînă când a cuprins şi celălat ochi, aşa că am devenit în acel moment cu totul orb.”

Cât despre frica pe care a simţit-o în acel moment, Chris Hadfield spune că cel mai bine este să apelezi la statistică şi face analogie cu un exemplu familiar în acea parte a Canadei din care provine: muşcătura de păianjen. Dacă în cazul unei astfel de situaţii, însă, numai un anume tip de păianjen din cele câteva sute de specii este cu adevărat periculos, comparativ şansele ca ceva să meargă rău în spaţiu sunt mult mai însemnate şi anume de 1:9.

Fiţi fără grijă însă, Chris Hadfield a scăpat cu bine de acel eveniment în aşa fel încât să-l povestească el însuşi viu şi nevătămat, ba chiar să şi facă haz de el. Şi, mai ales, să scrie şi supervizeze editarea superbului volum Ghidul astronautului pentru viaţa pe pământ.

În curând la editura Nemira!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *