Îți amintești de zilele în care toată lumea vorbea despre John Snow, despre dragonii lui Daenerys și despre tronul din Westeros? Se pare că așa va fi și în 2024. Problema celor trei corpuri o să fie noul subiect ce se va afla pe buzele tuturor. Și pe bună dreptate: cel mai tare roman hard SF va deveni serial Netflix. Dacă încă nu l-ai citit, află în rândurile ce urmează de ce este atât de cool, apoi fă bine și citește-l înainte să vezi serialul.
În 2015, la Hugo și Nebula, marile premii pentru literatura science fiction și fantasy aveau acces cu precădere scriitorii americani. Probabilitatea ca un autor chinez să primească o astfel de distincție era aproape de neconceput. Însă, în pofida tuturor, Liu Cixin a reușit. Romanul său Problema celor trei corpuri, primul volum din trilogia Amintiri din trecutul Terrei, a cucerit lumea întreagă. Nu surprinde pe nimeni că Netflix o să lanseze serialul realizat pe baza acestor cărți în ianuarie 2024, din distribuție făcând parte Benedict Wong (The Martian, Doctor Strange), John Bradley și Liam Cunningham (Urzeala tronurilor).
Muzele unui informatician devenit scriitor SF
Liu Cixin a fost martor de la o vârstă fragedă la multe acte de violență și de persecuție, fiind marcat de tulburările sociale desfășurate în timpul Revoluției Culturale din China. Experiența l-a ajutat să înțeleagă că viitorul civilizației este format din pericole și incertitudini. Deși a fost inginer informatician înainte să-și înceapă cariera scriitoricească, Cixin își prezintă ideile într-un fel magnific. Opera sa se încadrează în genul hard SF, care pune accentul pe detaliile tehnico-științifice. Inspirat de George Orwell și Arthur C. Clarke, Cixin a declarat într-un interviu despre cel din urmă că l-a învățat să aprecieze magia descrierilor speculative ale legăturii dintre Om și Univers. Astfel, putem vedea cum se reflectă în cărțile sale prin în felul în care pune umanitatea în perspectiva măreției Universului, iar pentru o poveste despre primul contact al Terrei cu extratereștrii, tonul abordat este unul surprinzător de plin de speranță și – într-un fel bizar – încurajator.
Imaginează-ți că cineva a ascultat albumul Dark Side of the Moon al celor de la Pink Floyd și s-a simțit atât de inspirat, încât s-a decis să scrie cărți. Comparația de față redă foarte bine cum percepi trilogia Amintiri din trecutul Terrei: o combinație magnifică de istorie, știință, filosofie și experiența de a fi un pământean, culminând într-o epopee spațială care va rămâne cu tine mult timp de acum încolo. Simpla idee că omenirea poate lucra împreună, indiferent de culoarea pielii sau religie, pentru a combate un inamic comun ce va ajunge pe micul nostru „palid punct albastru” (după cum spunea foarte frumos Carl Sagan) este tema centrală a acestei serii iubite de cititorii din întreaga lume.
Un răspuns la paradoxul lui Fermi
E timpul să-ți pui casca de astronaut și să pornești într-o aventură galactică, de la Problema celor trei corpuri până la Pădurea întunecată și apoi la Capătul morții. Pare că ești în cea mai întortocheată călătorie de la Pământ la capătul cel mai îndepărtat al Universului. Fiecare carte îndrăznește să pună accentul pe ceva cu adevărat diferit, astfel că în fiecare volum al trilogiei ai lucruri noi de care să te bucuri.
Cixin nu se sfiește în a te face să te gândești intens, obligându-te să-ți schimbi perspectiva asupra personajelor și a narațiunii cu fiecare dezvăluire pe care o oferă cititorului. În mod special îmi vine în minte o teorie din a doua carte, care pur și simplu garantează că o să te uiți la cerul înstelat al nopții cu alți ochi: conceptul de „pădure întunecată” sau „dark forest”. Un răspuns la paradoxul lui Fermi, acest concept vine cu ipoteza că civilizațiile inteligente din spațiul cosmic rămân tăcute pentru a împiedica un război intergalactic. Ideea în sine pare a fi ruptă chiar din notițele marilor savanți, însă este înfricoșătoare tocmai pentru că poate fi adevărată. Este foarte dificil să încerc să explic o poveste de sute de pagini fără să ofer spoilere, dar tot ce pot să spun este că merită să o încerci. Într-adevăr, stilul de scriere este destul de dens pe alocuri și însumează aproape două mii de pagini, dar nu lăsa aceste lucruri să te oprească în a-i da o șansă, doar ești un explorator al literaturii speculative și cred că-ți face plăcere să ai parte de o provocare literară.
Liu Cixin este unul dintre membrii clubului The Big 7 Armada din motive întemeiate: a creat o trilogie care se extinde de-a lungul a mii de ani, discută cu lejeritate despre fizică cuantică, jocuri video, scientologie, religie, explorarea spațiului și colonizarea lui, toate acestea declanșate de primul contact cu o inteligență extraterestră. Sunt multe lucruri care se petrec simultan în această epopee spațială iar Cixin îmbină cu măiestrie ideile originale cu știința și speculația științifică. Apoi când, într-un final, termini de citit Capătul morții realizezi că ai întâlnit ceva cu adevărat incredibil, o poveste hard SF a cărei amploare admirabilă aproape că îți taie răsuflarea și îți rămâne apoi în minte zile întregi.
Tweet