Dune – una dintre cele mai bune serii SF

dune tripticSeria de cărți Dune a debutat în anul 1965 cu romanul cu același nume, scris de Frank Herbert. Această serie este considerată de mulți ca fiind cea mai bună serie de cărți science fiction scrisă vreodată și o piesă de rezistență a genului SF. Ca dovadă, Dune a câștigat premiile Hugo și Nebula pentru cel mai bun roman, a fost tradus în zeci de limbi şi vândut în peste 20 de milioane de exemplare. Universul creat de Herbert în această serie a inspirat jocuri video, un film și un serial de televiziune.

frank herbertFrank Patrick Herbert (1920 – 1986) a fost un scriitor american popular de literatură science fiction, aclamat atât de marele public, cât și de critici. Herbert este cunoscut pentru romanul Dune și cele cinci continuări ale acestuia. Înainte de a deveni scriitorul de azi, a fost ziarist și fotograf de război, iar cariera de romancier și-a început-o în anul 1955 cu cartea The Dragon in the Sea. Aceasta a prezis conflicte globale pe tema producerii și consumului de petrol. Pe plan familial, Herbert s-a căsătorit cu scriitoarea Beverly Ann Stuart cu care a avut doi fii: Brian Patrick Herbert și Bruce Calvin Herbert. Brian a moștenit atracția tatălui său către seria Dune, astfel că a scris și el mai multe continuări la cărțile scrise de Herbert.

Universul Dune este plasat în viitorul îndepărtat al omenirii și tratează teme majore precum sunt supraviețuirea rasei umane, revoluția, involuția și evoluția, ecologia, terraformarea, precum și filozofia, gândirea, religia, politica și puterea.

Acțiunea din Dune are loc într-un viitor post-apocaliptic dominat de un imperiu intergalactic feudal cu case nobile care se află în posesia planetelor. Marile puteri ale acelei lumi se luptă pentru a intra în posesia unei planete pustii, Arrakis (Dune), singura pe care se află cea mai importantă resursă din Univers.

Intriga e constituită de momentul în care împaratul Padisahul Shaddam Corrino IV, conducătorul imperiului intergalactic, decide să îl trimită pe un moștenitor al Casei Atreides,  Paul Atreides, pe planeta Arrakis. Aici Paul începe o viață palpitantă printre nativii planetei, numiți Fremeni, care sunt  luptători periculoși ce călăresc viermi enormi de nisip ai deșertului.

A doua carte din serie, Mântuitorul Dunei, continuă cu același stil caracteristic al lui Herbert, plină de intrigi, mistere și trădări. Acțiunea în acest roman îl are în centru tot pe Paul, dar după ce acesta a ajuns să fie un personaj foarte important pentru acest univers și plin de succes. Deși Paul vrea să ducă o existență liniștită în continuare pe planeta Dune, succesul lui atrage comploturi care îi complică din nou viața.

Copiii Dunei, a treia carte din serie, se concentrează asupra celor doi copii gemeni ai lui Paul, Leto si Ghanima. Aceștia au fost născuți pre-born, adică ambii au amintirile strămoșilor lor. Mai departe, cei doi au parte de provocări din ce în ce mai mari, iar darul pe care îl au din naștere pare uneori să fie un blestem, mai debrabă. Mătușa lor, care avea același dar, ajunge să își piardă mințile, bântuită de gândurile unui predecesor.

Universul creat de Frank Herbert în seria Dune este unul  captivant și atent construit, astfel că orice fan al literaturii science fiction nu poate să regrete timpul dedicat lecturii acestor capodopere SF. Pe lângă misterul și suspansul dintr-o lume ireală, dar care te absoarbe în totalitate, Herbert are un talent de necontestat în a zugrăvi personajele din poveste.

 

2 Commentarii

  1. Bogdan 02/08/2012 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *