Editura Nemira anunță cei cinci câștigători ai Bursei de cititor, ediția I

a3_bursaCititor_3Statutul de bursier aduce fiecărui beneficiar cărți publicate de Editura Nemira pentru tot restul vieții – titluri din colecțiile Nautilus, Young Adult, Babel, Yorick, Istoria, Suspans, Cuaternar, Vorpal.

Bursa de cititor Nemira este un proiect concurs, care răspunde nevoii sociale de a educa prin lectură, de a promova cultura scrisă și obișnuința de a citi de plăcere.

Consumul de cultură scrisă în rândul copiilor, tinerilor și apoi adulților este esențial pentru a forma persoane care înțeleg spiritul diversității vieții, societății și artei.

Prima ediție a proiectului Bursa de cititor Nemira a avut loc în perioada 1 noiembrie-12 decembrie, iar pentru înscrierea în concurs, participanții au trimis un eseu cu tema: Cum pot schimba cărțile lumea?

Au fost centralizate 246 de aplicații, dintre care 217 au respectat toate prevederile prezentului regulament.

Jurizarea a fost făcută de reprezentanți ai editurii Nemira.

Prin Bursele de cititor Nemira ne dorim să sprijinim acei tineri care sunt pasionaţi de literatură şi în acelaşi timp să încurajăm cât mai mulţi adolescenţi să citească de plăcere. Pentru că noi credem că lectura şi educaţia sunt întotdeauna primii paşi către o lume mai bună. Ana Nicolau, Director general Nemira

 

Categoria de vârstă 12-14 ani

Vladimir Teca, Școala Centrală București

„Se stinge lumina. Mă trezesc. Pot vedea acum întregul oraș, întreaga țară, întreaga lume. Și măresc: centrul orașului. Liniște. Liniște pretutindeni, dar totuși oameni. Oameni cu minți diferite, inaccesibile. Oameni ale căror gânduri nu le pot citi. De ce? Încerc să aflu secretul așa că măresc: văd printr-o fereastră un om. Citește. Și mă luminez: sunt în altă lume, o lume în care se pare că oamenilor le place să citească. Din ce în ce mai mult.”

Tudor Vlad Crăciun, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Oradea

„Cărțile sunt pentru mine un rezervor de vise. Un leac. O oglindire cosmică a întâmplărilor născute din cuvinte magice, care dețin puterea de a transforma lucrurile. Sunt aidoma unor simboluri universale care trebuie păstrate, îngrijite și mai ales citite. O carte necitită este aidoma unei oaze în deșert. Pare lipsită de viață dar dacă ne aplecăm cu atenție asupra ei, vom găsi apa și nu orice fel de apă ci izvorul a tot ceea ce face din noi ființe înzestrate cu gândire.”

 

Categoria de vârstă 15-18 ani

Nicoleta Corneanu, Colegiul Național „Gh. M. Murgoci”, Brăila

„Cât timp o carte se găsește pe muchia gândurilor mele, ea mă reface, mă transformă în ceva mai frumos și mai pur, își frânge în neștiință din sufletul cuvintelor ei pentru a-mi reda mie un alt suflet, metamorfozat într-o bogăție de simțiri. Nu poți fi același după citirea unei cărți decât dacă nu i-ai permis și ei să te „citească”: un cerc purificator prin care trecem la nesfârșit, pagină cu pagină și carte cu carte, de care devenim iremediabil dependenți.”

Diana Vrabie, Liceul Teoretic „Ovidius”, Constanța

„Rolul cel mai important al cărților (și puterea lor cea mai de seamă) constă în orizonturile pe care acestea le deschid. Nu contează că în discuție se află un roman științifico-fantastic, o nuvelă istorică realistă sau o biografie. În cele din urmă, toate cărțile ilustrează realități diferite de experiența cotidiană a lectorului, un univers​ ​nou​ ​privit​ ​prin​ ​ochii​ ​unei​ ​alte​ ​persoane.”

Georgiana Matei, Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil” Tulcea

„Oscar Wilde a spus cândva că ,,Ceea ce citești când nu ești obligat, va determina ceea ce vei fi atunci când nu vei mai avea ce-i face”. Deși acest citat restrânge sfera consideraţiei cititorului către un singur individ, consider că putem generaliza ideea de ,,culegi ceea ce semeni” de pe urma cărţilor pentru întreaga umanitate. În definitiv, dacă pot exercita o influenţă puternică asupra noastră, sunt cărţile factorul cheie în schimbarea semnificativă a curriculum vitae-ului planetei noastre? ”

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *