După disputele generate de prezentarea eReaderului Kindle vom trece astăzi în „ape” ceva mai liniştite şi voi vorbi despre un alt utilitar apărut relativ recent pe piaţa românească: Evobook de la Evolio.
eReader românesc
Lansat în noiembrie anul trecut sub sloganul „primul eReader românesc” (este manufacturat, ca majoritatea eReaderelor, în China, componenta românească fiind legată de softul folosit), Evobook s-a făcut remarcat în primul rând prin preţ. Bine, vor spune unii dintre posesorii de alte cititoare, Evobook nu este cel mai ieftin. De acord, dar vorbim despre eReaderele care se vând pe piaţa românească. Kindle este ceva mai scump, nu cu mult, iar celelalte se duc binişor în sus. Aşadar, iată un factor care ar putea să influenţeze decizia cumpărătorului.
În ordine, are un preţ scăzut, dar ce ne spune raportul preţ/calitate în cazul acestui cititor? Din punct de vedere „hard” Evobook poate părea în uşor dezavantaj faţă de celelalte mărci. Majoritatea „plângerilor” legate de acest produs se referă la lentoarea procesorului Samsung S3C2416, în sensul că timpul de „întoarcere” a paginii este ceva mai ridicat decât la alte cititoare. Ecranul (600×800), chiar dacă oferă 16 tonuri de gri, are un contrast mai degraba mediu spre bun decât un contrast deosebit ca în cazul Kindle.
Avantaje şi dezavantaje
Cu toate acestea, Evobook are un avantaj care nu este deloc de neglijat: poate citi la fel de bine şi epub şi mobi, cele două formate importante de pe piaţă. Sigur, plaja de formate suportate este mult mai mare, dar cel mai important lucru este că posesorul unui Evobook poate folosi cele două formate amintite. Spre deosebire de iRiver Story, de exemplu, care nu poate citi mobi sau Kindle care nu poate citi epub. O remarcă se impune: cărţile în format mobi pentru Evobook trebuie să fie fără DRM. Şi dacă tot am pomenit de DRM, Evobook suportă ADEPT, DRM-ul de la Adobe.
Aspectul utilitarului este mai degrabă robust, dar are o greutate destul de mică: doar 228 de grame. Adică este comod de folosit. Are şi o versiune de meniu în limba română, poate citi cărţi cu diacritice (atâta vreme cât acestea sunt realizate corect). Autonomia bateriei este estimată la circa 10.000 de pagini. Din păcate produsul nu are wi-fi. La acest pre, dotat cu conexiune wi-fi, produsul ar fi fost un concurent mult mai puternic pe piaţa eReaderelor.
Caracteristici tehnice:
– Ecran: 6 inci cu afişaj EPD
– Rezoluţie 600×800 pixeli
– Tonuri de gri : 16
– Procesor: Samsung S3C2416
– Baterie: 1700 mAh/3.7V Baterie Li-Polymer
– Adaptor: DC5V 800 mA
– Formate text suportate: PDF, CHM, EPUB, TXT, HTM, HTML, RTF, PDB, DJVU, DJV,iw44, iw4, FB2, OEB, PRC, MOBI, TCR, OPF
– Formate audio : MP3 (32kbps – 384 kbps)
– Formate imagine: JPEG, PNG, TIF, GIF, BMP
– Suporta Adobe DRM
– Memorie interna : 2GB
– Memorie extensibilă: SD Card/MMC, maxim 8 GB
– Suport pentru limba Română, dar şi pentru aproape toate limbile din Europa)
– Dimensiuni: 178(l)x128.4(w)x9.9(h)mm
-Greutate: 228g
Nota autorului: fără un design spectaculos, cu aspect nesofisticat, ecran mediu spre bun în ce priveşte contrastul, navigare din butoane laterale, fără funcţii suplimentare, dar cu posibilitatea de a face adnotări, fără wi-fi, Evobook este un cititor mediu. Dedicat exclusiv lecturii, poate fi un utilitar folositor atunci când suntem împătimiţi ai lecturii. Totuşi, pentru cititorii „profesionişti” Evobook are o serie de limitări. Recomandabil prin preţ, dar nu şi pentru cititorii exigenţi şi atenţi la performanţele utilitarelor. Nota 2,5 din 5.
Tweet
Concluzia: sunt prea sărac ca să-mi permit să cumpăr lucruri ieftine.
Ce m-ar fi interesat: cum stau cărțile în Evo, în ce ordine? Poți crea foldere separate pentru ele?
Poate imi spuneti si mie cand o sa apara cartile electronice pentru care apare eicheta “In curs de aparitie”
Aceasta eticheta apare de aproape 4 luni dar cartile ba.
De exemplu:
George Meredith – Sandra Belloni
Autor: George Meredith
Nr. pagini: 612
Format: .epub, .mobi
Stare: In curs de aparitie
De alte carti nici nu mai indraznesc sa intreb