In a complicated relationship with a book: 5 cărți care îți dau de furcă

Relațiile noastre cu cărțile sunt uneori minunate și parcă merg de la sine, alteori pare că cineva ne pune bețe în roate la fiecare pagină. Suntem siguri că ai și tu raftul tău cu cărți care ți-au dat de furcă la un moment dat, fie că a fost „din cauza” grosimii, a personajelor, a detaliilor sau chiar a autorului.

Toate cărțile scrise de George R.R. Martin – pentru că omoară cu ușurință (prea multă, am zice noi) personaje pe care ajungi să le îndrăgești extrem de mult. Mai știi ce frustrant a fost când ai citit  Cântec de gheață și foc și nici nu ajungeai să cunoști un personaj și să înceapă să-ți placă de el, că ajungea subit să dispară?

Jocul lui Gerald, de Stephen King– nici nu e nevoie să zicem mai mult: pentru că e un coșmar (!!!) de relație, cu fragmente din frici și proiecții negative pe care toți ni le ascundem cât mai adânc. La fiecare pagină vrei să se termine, zici că renunți, dar ești la fel de captiv ca Jessie în lanțurile ei. 

Un gentleman la Moscova, de Amor Towles – pentru că ar fi o relație care poate avea loc doar în imaginație sau într-un hotel din Moscova. Te-ai îndrăgosti de contele Rostov încă din primele momente, dar nu ai vrea să-ți petreci chiar TOT timpul într-un hotel, oricât de luxos ar fi el. Cu toate astea, o dată ce vei zice „DA”, nu vei vrea niciodată să se termine.

Câteva motive să iubești viața, de Matt Haig – pentru că scriitorul britanic povestește  depresia pe care a suferit-o la 24 de ani și nu e niciodată ușor să citim lucruri așa personale și, cu atât mai puțin, probleme cu care e atât de ușor să empatizăm, semne pe care poate le ignorăm la noi sau la cei din jur. Dar e un efort de lectură necesar, pentru că Haig ne oferă și multe lecții despre cum să ne bucurăm de viață. 

Seria Jean le Flambeur, de Hannu Rajaniemi – pentru că povestea te-a captivat și îți taie respirația și te provoacă prin acțiune, dar știința este atât de avansată că îți cam depășește imaginația. Totul e îndrăzneț și palpitant, trebuie doar să știi de la început în ce te-ai băgat și să accepți convenția viitorului. 

Fiecare carte îți dă de furcă în stilul ei, dar important e să fii perseverent și să nu te dai bătut – la final s-ar putea să ai o satisfacție imensă.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *