Mai este nevoie de vreun cuvânt introductiv? Cred că nu…
Dacă în clasamentele CititorSF de anul viitor va fi reintrodusă categoria “Cea mai inspirată reeditare”, sunt sigur că nu va fi greu să decideţi.
Voila!
Arthur C. Clarke – 2001. Odiseea spaţială
traducere de Adrian Şerban Dobrin
Colecţia Nautilus
150 x 225 mm hardcover, 272 pp.
„[…] o viziune existenţială şi în acelaşi timp mistică, ştiinţifică, dar şi teologică… o capodoperă a SF-ului!”
Saturday Review
„Dacă ai călătorit milioane de kilometri şi milioane de ani… dacă ai ajuns în faţa unei uşi care a fost creată în mod clar de cineva sau ceva mai presus de înţelegerea ta… dacă ţi-ar fi imposibil să te întorci, dar în acelaşi timp ai fi îngrozit să continui… dacă ai şti că deschizând uşa vei pătrunde în necunoscut şi dacă n-ai avea pe nimeni cu care să te sfătuieşti… i-ai trece oare pragul? 2001 încearcă să ofere răspunsuri la unele dintre cele mai fascinante şi fundamentale întrebări din toate timpurile: «Cine suntem?», «Cum am ajuns să fim ceea ce suntem?», «Ce vom deveni?»…”
The Washington Post
„Stilul narativ direct şi neutru, aproape ştiinţific, face finalul cu atât mai surprinzător. Călătorind alături de David Bowman şi văzând cum graniţele cunoaşterii umane se dilată, şi apoi se spulberă în colb, veţi atinge pe rând încătuşarea fascinaţiei şi veneraţia faţă de înţelegere.”
Time
„Odiseea spaţială 2001 este romanul science-fiction chintesenţial – abundă în viziuni glorioase despre viitor şi întrebări filozofice asupra locului omenirii în univers. Clarke surprinde ca nimeni altul spiritul ştiinţific şi avântul intelectual care au impulsionat omenirea de-a lungul istoriei, de la omul primitiv la cel intergalactic.”
Interzone
„O operă remarcabilă de ficţiune, care ţese meticulos un ambient extraterestru fascinant. […] Clarke este un maestru desăvârşit!”
Publishers Weekly
Tweet
@Mashinuta: foarte buna idee. Platesti tu trenul pana in Bucuresti? La noi in provincie inca n-au ajuns cartile in librariile “mari”.
@Cristi-si eu sunt din provincie! 🙂 De cind s-a inventat ‘onlainu’ care are si reducere dar si transportul prin posta sau curier le pot avea la maxim o saptamina de la aparitia lor.Pina la urma de ce sa dau banii unei librarii(care isi adauga si ea rabatul ei, sic!)cind pot sa-i dau editurii cind tocmai bunastarea editurii ma intereseaza?
@cristi: pai ce amice, o calatorie cu trenul te-a facut pe tine;;)? Si apoi ai ocazia sa faci o “excursie” de 1 mai la bucuresti. Temperatura e optima – in jur de 21 C – si fetele au inceput sa poarte fustite din ce in ce mai scurte.
Deci, in concluzie, bon voyage.
Salut
Super ideea cu Arthur C Clarke. Vor mai urma si alte titlturi ale lui? Si o ultima intrebare va mai aparea ceva de Robert Silverberg? Eu sunt un fan infocat al lui.
Fiindcă tot a fost amintit aici Asimov, am vazut aseară că ‘Adevărul’ a inclus în colecţie Fundaţia şi A doua Fundaţie, romanele urmând să apară la începutul lui iulie. Sigur, nu e nici pe departe acelaşi lucru cu o serie unitară.
Hmm… foarte misto initiativa adevarul, cred ca o sa adauge o portie sanatoasa la profitul estimat de anul asta de 19 milioane euro, mai ales ca asimov e citit.
@florin leodor danila: stii cumva si la ce pret or sa iasa pe piata mirobolantele exemplare de carti?
@Mashinuta: Presupun că la preţul de acum, adică 10 lei şi 99 de bani mirobolantul. N-aş crede să-l mărească. Chiar de-ar fi aşa, diferenţa nu poate fi considerabilă.
Iniţiativa este interesantă, nimic de zis, dar aş fi preferat să acopere întregul ciclu al Fundaţiei. Atunci era într-adevăr mişto.
@Mashinuta : Aparitia celor doua carti la Adevarul e total superflua .Trebuie sa asteptam ca Nemira noastra sa se ocupe de Asimov asa cum se cuvine. Cum sa sari la “Fundatia” fara culegerea de povestiri “Eu robotul” si fara cartile din “seria robotilor” ?!